Ο στρατός του Ισραήλ έχει αποφασίσει πώς θα αντεπιτεθεί στο Ιράν, αλλά δεν έχει ακόμη καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα, πολλές πηγές δήλωσαν στην Jerusalem Post την Τρίτη.

Επειδή το χρονοδιάγραμμα είναι ακόμη μεταβλητό και λόγω όλων των απαραίτητων πολύπλοκων προετοιμασιών, η απόφαση μπορεί να αλλάξει.

Ωστόσο, η ίδια η ανάπτυξη μιας απόφασης δείχνει τη σοβαρότητα και την αποφασιστικότητα της ηγεσίας του Ισραήλ να αντεπιτεθεί, αν και όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι εξακολουθεί να επιδιώκει να περιορίσει την επίθεση για να αποφύγει την εξέλιξη σε περιφερειακό πόλεμο. Ο αρχηγός του στρατού Herzi Halevi άφησε να εννοηθεί ότι ο χρόνος της επίθεσης δεν ήταν πολύ άμεσος κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην αντιαεροπορική συστοιχία Arrow του Τάγματος 136.

Είναι επίσης πιθανό ότι ο Halevi και άλλοι αξιωματούχοι που διατηρούν το κανονικό τους πρόγραμμα να αποτελούν μέρος ενός έξυπνου ψεύτικου σχεδίου για να κάνουν το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να μειώσουν την επιφυλακή τους, γράφει η Jerusalem Post.

Αλλά τουλάχιστον η απλή ανάγνωση των σχετικών ενδείξεων υποδηλώνει ότι μια μεγάλη επίθεση δεν είναι επικείμενη τις επόμενες ημέρες και θα μπορούσε ακόμη και να αναβληθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Οι υποτιθέμενες επιλογές για μια επίθεση κυμαίνονται από το να προχωρήσουν σε πυρηνικές επιθέσεις – χτυπώντας τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις – μέχρι τη μέση του δρόμου – χτυπώντας εγκαταστάσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή βαλλιστικών πυραύλων που εμπλέκονται άμεσα στο χτύπημα του Ιράν – μέχρι πιο περιορισμένες επιλογές – δολοφονώντας συγκεκριμένα άτομα ή τιμωρώντας αξιωματούχους μαζί με τους συνεργάτες τους- ή, ένα μείγμα κάποιων από τα παραπάνω με μια μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο.

Παρόλα αυτά, ορισμένα μηνύματα έδειξαν ότι η Πολεμική Αεροπορία θα εμπλακεί. Ο υπουργός Άμυνας Yoav Gallant δήλωσε την Τρίτη: «Οι Ιρανοί απέτυχαν στην επίθεσή τους και θα αποτύχουν να αποτρέψουν το Ισραήλ. Οι ουρανοί της Μέσης Ανατολής είναι ορθάνοιχτοι για την [ισραηλινή] πολεμική αεροπορία. Κάθε εχθρός που μας κυνηγάει θα χτυπηθεί όπου κι αν βρίσκεται».

Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι το Ισραήλ σχεδιάζει «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν

Οι ΗΠΑ αναμένουν ότι η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν θα είναι περιορισμένης έκτασης, δήλωσαν πηγές στο CNN.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης και μια άλλη πηγή που γνωρίζει τις πληροφορίες δήλωσαν ότι φαίνεται πως το Ισραήλ εξετάζει ένα «περιορισμένο χτύπημα» στο εσωτερικό του Ιράν.

Μία από τις πηγές δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημες πληροφορίες σχετικά με το ποια μπορεί να είναι τα σχέδια.

«Θα ελπίζαμε ότι θα μας έδιναν κάποια προειδοποίηση, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι να προστατεύσουμε το προσωπικό μας, στρατιωτικό και διπλωματικό, σε όλη την περιοχή», δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης στον αμερικανικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό.

Η ισραηλινή αντεπίθεση στο Ιράν μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες, λέει αξιωματούχος των ΗΠΑ

«Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα μας προειδοποιήσουν και γνωρίζουν ότι, όταν μας προειδοποιήσουν, είναι πιθανό να δηλώσουμε και πάλι την αντίθεσή μας σε ό,τι πρόκειται να πραγματοποιήσουν» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι «πεπεισμένες ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση» εάν το Ισραήλ δεν απαντήσει.

«Μια οποιαδήποτε πρόσθετη κίνηση τώρα ανοίγει μια σειρά από άλλες πιθανότητες, μερικές από τις οποίες είναι αρκετά τρομακτικές», είπε.