Παύεται από τα καθήκοντά του ο υπάλληλος του Μουσείου της Νισύρου, ο οποίος κατηγορείται για τη σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, δόθηκε εντολή για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας σε βάρος του.

Απομακρύνεται από τη θέση του ο υπάλληλος του Μουσείου της Νισύρου, ο οποίος κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση ανηλίκου. Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΠΟ.

Υπενθυμίζεται ότι το ‘κουβάρι’ της εν λόγω υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται την Τρίτη (16/4), όταν ο πατέρας του ανήλικου παιδιού μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα της Κω και κατήγγειλε το περιστατικό. Ωστόσο, ο ίδιος συνελήφθη και κινδύνευσε να απελαθεί, καθώς παρ’ όλο που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα τα τελευταία επτά χρόνια δεν είχε τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα ενώ ο φερόμενος ως δράστης αφέθηκε ελεύθερος.

Τελικά, μετά την κινητοποίηση των κατοίκων του νησιού αλλά και την παρέμβαση πολιτικών κομμάτων (ΚΚΕ και Νέα Αριστερά) ο πατέρας αφέθηκε ελεύθερος.

“Από το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώνεται ότι, σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας.

Επιπλέον, με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων”.

Ανακοίνωση για την υπόθεση εξέδωσε σήμερα, Πέμπτη (18/4) και το “Χαμόγελο του Παιδιού”, καθώς, όπως ενημέρωσε, δέχτηκε κλήση για τη σεξουαλική παρενόχληση του ανηλίκου στη Νίσυρο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο φερόμενος ως δράστης και υπάλληλος του ΥΠΠΟ, “προσκάλεσε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του, για να τους δείξει τις καρέκλες μασάζ που διέθετε και ένα εκ των παιδιών τον ακολούθησε. Σύμφωνα με την αναφορά, το ανήλικο παιδί διέμεινε αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο με τον ενήλικο άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε επίδειξη άσεμνου, για την ηλικία του παιδιού, υλικού”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Στις 15 Απριλίου, λάβαμε ενημέρωση στην «Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056» από τον Αντιδήμαρχο Νισύρου για το περιστατικό που έλαβε χώρα στο νησί. Αναφέρθηκε πως ο ενήλικος άνδρας, που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, προσκάλεσε τέσσερα ανήλικα παιδιά στο σπίτι του, για να τους δείξει τις καρέκλες μασάζ που διέθετε και ένα εκ των παιδιών τον ακολούθησε.

Σύμφωνα με την αναφορά, το ανήλικο παιδί διέμεινε αρκετή ώρα στον ίδιο χώρο με τον ενήλικο άνδρα, ο οποίος προχώρησε σε επίδειξη άσεμνου, για την ηλικία του παιδιού, υλικού. Τα υπόλοιπα τρία ανήλικα παιδιά μπήκαν στον χώρο για να βρουν τον φίλο τους.

Επιπρόσθετα, λάβαμε επιπλέον κλήσεις από μια ακόμα Αντιδήμαρχο Νισύρου, καθώς και από δύο μητέρες, παιδιών που μπήκαν στο σπίτι του καταγγελλόμενου για να βρουν τον φίλο τους.

Την ίδια μέρα, ενημερώσαμε την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσων για να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες έρευνες και ενέργειες αναφορικά με τον ενήλικο. Στη συνέχεια εντοπίστηκε ο ενήλικος άνδρας και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Η υπόθεση βρίσκεται σε έρευνα από τις Αστυνομικές και τις Εισαγγελικές Αρχές”.

Την Τρίτη (16/4), αλλοδαπός γονέας μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, προκειμένου να καταγγείλει τη σεξουαλική παρενόχληση του 12χρονου παιδιού του από κάτοικο του νησιού, και επειδή δεν είχε νομιμοποιητικά έγγραφα, συνελήφθη και κινδύνευσε να απελαθεί.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του NEWS24/7, ο φερόμενος ως δράστης ήταν υπάλληλος σε μουσείο του νησιού και φέρεται να παρενοχλούσε σεξουαλικά ανήλικα παιδιά, δείχνοντάς τους πορνογραφικό υλικό ή ακόμα και σεξουαλικά βοηθήματα.

Από την άλλη πλευρά, ο πατέρας του ανηλίκου, ο οποίος κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση του παιδιού του και συνελήφθη, είναι αλβανικής καταγωγής και παρ’ όλο που ζει επτά χρόνια στην Ελλάδα, δεν του έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα.

Πληροφορίες του NEWS 24/7 αναφέρουν ακόμα πως, ο πατέρας μετέβη στο Αστυνομικό Τμήμα της Κω για να υποβάλλει την καταγγελία και, ενώ δεν του ζητήθηκε κάποιο έγγραφο εκεί, επιστρέφοντας στη Νίσυρο, δυνάμεις της Αστυνομίας προχώρησαν στη σύλληψή του. Όπως αναφέρεται, είναι πολύ πιθανό κάποιος να αποκάλυψε στις Αρχές ότι ο εν λόγω πατέρας στερούταν των απαραίτητων εγγράφων, ενδεχομένως και ο φερόμενος ως δράστης.

Κάτοικοι του νησιού πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ Νισύρου και υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία ζητούσαν την άμεση απελευθέρωση του γονέα και την επιστροφή του στην οικογένειά του.

“Σήμερα, 16 Απριλίου 2024, έξω από τον Αστυνομικό Σταθμό Νισύρου συγκεντρωθήκαμε ανήσυχοι κι εξοργισμένοι κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων του νησιού.

Συγκεκριμένα ο (..) κάτοικος του νησιού μας, αφού προέβη σε καταγγελία που αφορούσε σε προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας του δεκάχρονου παιδιού του, κρατείται έκτοτε από τις αρχές, καθώς στερείται νομιμοποιητικών εγγράφων. Μάλιστα, μάθαμε ότι κινδυνεύει με άμεση απέλαση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την απόλυτη προστασία κάθε μητέρας /πατέρα που ΔΕ ΦΟΒΑΤΑΙ να απευθυνθεί στις αρχές, προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά του/της, τα παιδιά όλων μας!

Για το νησί και την κοινωνία μας είναι ένα ζήτημα ηθικής αρχής και όχι νομικής τάξης. Ζητάμε ο πατέρας, που προέβη στην καταγγελία να δεχτεί προστασία, καθώς αποτελεί παράδειγμα για την κοινωνία μας, που μπορεί να ενθαρρύνει περισσότερους/ες να μιλήσουν.

Σας καλούμε να αναλογιστείτε τις τρομερές συνέπειες που έχει ήδη η κράτηση του πατέρα στον ψυχισμό του ανήλικου παιδιού του και το άγχος που επικρέμεται στην οικογένεια με την ενδεχόμενη απέλασή του.

Θεωρούμε τη συγκεκριμένη δίωξη εκδικητική και καταχρηστική. Η διεύθυνση του (..) στο νησί μας είναι γνωστή, έχει οικογένεια και δεν θα φύγει ανενόχλητος, όπως έκανε ο φερόμενος ως θύτης.

Ζητάμε δικαιοσύνη και την άμεση επιστροφή του πατέρα κοντά στην οικογένειά του, που δοκιμάζεται”.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η τοπική επιτροπή του ΚΚΕ, ο πατέρας του ανηλίκου αφέθηκε ελεύθερος το βράδυ της Τρίτης (16/4), ύστερα από παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Σημειώνεται πως παρέμβαση επί του θέματος έκανε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, πως ενημερώθηκε από το “Χαμόγελο του Παιδιού” για το περιστατικό και πως ο πατέρας του παιδιού κλήθηκε στον Αστυνομικό Σταθμό Νισύρου και υπέδειξε ως δράστη κάτοικο του νησιού ο οποίος προσήχθη και εξετάσθηκε.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «το θύμα με τον πατέρα του μετέβησαν, με τη συνδρομή αστυνομικών, στο Τμήμα Ασφαλείας Κω, για να εξετασθεί ο ανήλικος με την προσήκουσα διαδικασία, παρουσία ψυχολόγου».

Τέλος, η ΕΛ.ΑΣ. υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί διαπίστωσαν εξαρχής πως «σε βάρος του πατέρα του ανήλικου εκκρεμούσε απόφαση απαγόρευσης εισόδου στην χώρα» αλλά λόγω «της σοβαρότητα της καταγγελίας και με σκοπό να μην υπάρξει καμία καθυστέρηση, από τις αστυνομικές Αρχές δόθηκε βαρύτητα στην προανακριτική διαδικασία». «Με την ολοκλήρωση αυτής, εφαρμόστηκε διοικητική διαδικασία, χωρίς κράτηση, και ο πατέρας έλαβε προθεσμία 25 ημερών για περαιτέρω τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του», καταλήγει η ανακοίνωση.