Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής μπαταριών στον κόσμο και προμηθευτής για πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες, ανακοίνωσε την παραγωγή μίας νέας, καινοτόμου μπαταρίας.

Η CATL είναι μία εταιρεία που εξειδικεύεται από την απαρχή της στις μπαταρίες και στην κατασκευή τους. Εδώ και αρκετά χρόνια, είναι παγκόσμια κυρίαρχος σε αυτόν τον τομέα, όντας ο πάροχος για αυτοκινητοβιομηχανίες κολοσσούς και όχι μόνο.

Τώρα, φέρεται να εξελίσσει μία νέα μπαταρία, με στόχο να μπορεί να καλύπτει 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα μέχρι το τέλος της «ζωής της, χωρίς να χάνει σε εμβέλεια εντός 1.000 κύκλων φόρτισης. Μάλιστα, η κινεζική εταιρεία σκοπεύει να την παρέχει με 15 χρόνια εγγύηση.

Βάσει όσων έχει πληροφορήσει η CATL, η νέα μπαταρία προορίζεται αρχικά για λεωφορεία και φορτηγά της Yutong Heavy Industries. Η CATL αναφέρει ότι η μπαταρία θα εξασφαλίζει 500 χιλιόμετρα αυτονομίας σε ηλεκτρικά λεωφορεία και 500.000 χιλιόμετρα συνολικά, μέχρι να χρειαστεί αλλαγή, χωρίς απώλεια χωρητικότητας.

Το 2023, η κινεζική εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει τη μαζική παραγωγή νέων μπαταριών με ενεργειακή πυκνότητα 500 Wh/kg. Αυτό αντιστοιχεί σε σχεδόν διπλάσια ενεργειακή πυκνότητα από τις μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στο Tesla Model Y.

Επίσης, σύμφωνα με την CATL, το κόστος παραγωγής θα μειωθεί μακροπρόθεσμα, διότι σκοπεύει να μειώσει το κόστος της παραγωγής των στοιχείων των μπαταριών στο μισό.

Συμπερασματικά, μένει να δούμε κατά πόσο αυτή η μπαταρία θα αποδειχθεί τόσο αειθαλής σε ηλεκτρικά λεωφορεία και φορτηγά, όσο την περιγράφει η εταιρεία. Διότι εάν αντέχει για 500.000 χιλιόμετρα σε τόσο βαριά οχήματα, δεν αποκλείεται να αντέχει για τα τριπλάσια σε απλά επιβατικά.

Εφόσον λοιπόν πετύχει σε τέτοιου είδους οχήματα, που είναι πολύ απαιτητικά, δεν αποκλείεται να τη δούμε μελλοντικά και σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, λύνοντας έτσι το πρόβλημα της μακράς διάρκειας ζωής και φυσικά της αυτονομίας.