Οι μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου αυτό το διάστημα φορτσάρουν στις σχολικές τους υποχρεώσεις καθώς λίγο διάστημα τους απομένει πλέον για την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς. Μετά τις διακοπές του Πάσχα και την 16ημερη ανάπαυλα από τις σχολικές υποχρεώσεις, τους απομένουν 23 μέρες μαθημάτων και ακολουθεί η διεξαγωγή προαγωγικών, απολυτήριων και Πανελληνίων εξετάσεων.

Τα σχολεία κλείνουν για Πάσχα την Παρασκευή 26 Απριλίου, μία ημέρα πριν από το Σάββατο του Θωμά και δύο ημέρες πριν από την Κυριακή των Βαΐων. Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει τη Μεγάλη Δευτέρα 29 Απριλίου 2024. Οι μαθητές επιστρέφουν από τις διακοπές του Πάσχα στα μέσα Μαΐου. Πιο συγκεκριμένα, τα σχολεία ανοίγουν τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

Πότε ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα Γυμνάσια και πότε ξεκινούν οι εξετάσεις

Τα μαθήματα στα Γυμνάσια για την τρέχουσα σχολική χρονιά ολοκληρώνονται στις 28 Μαΐου και την Τετάρτη 29 Μαΐου ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων των μαθημάτων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται από τον/την Διευθυντή/ντρια του Γυμνασίου στους μαθητές, τρεις (3) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Ως ανωτέρω, ορίζεται πρόγραμμα εξετάσεων και για τις κατατακτήριες εξετάσεις των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων και στρατεύσιμων μαθητών.

Οι προαγωγικές εξετάσεις και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξης των Ημερησίων και Εσπερινών Γυμνασίων, Γυμνασίων Ε.Α.Ε. και Γυμνασίων ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥΛ στα μαθήματα της Ομάδας Α΄ διεξάγονται από τη Δευτέρα 03 Ιουνίου 2024 έως την Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024.

Τα αποτελέσματα των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων πρέπει να έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 με εξαίρεση τα αποτελέσματα των κατ’ ιδίαν διδαχθέντων, στρατευσίμων ή μαθητών/τριών που απουσίαζαν δικαιολογήμενα, τα αποτελέσματα των οποίων εκδίδονται με το πέρας των εξετάσεών τους. Επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετραμήνου, αυτοί παραδίδονται στους κηδεμόνες των μαθητών/τριών έως την Πέμπτη 30 Μαΐου 2024.

Τα μαθήματα στα Λύκεια ολοκληρώνονται στις 16 Μαΐου ενώ την Παρασκευή 17 Μαΐου ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών αποφασίζει για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης. Το πρόγραμμα των προαγωγικών και απολυτηρίων εξετάσεων ορίζεται από τον Σύλλογο Διδασκόντων και ανακοινώνεται στους/στις μαθητές/τριες πέντε (5) τουλάχιστον ημέρες πριν από τη λήξη των μαθημάτων. Μετά τη λήξη, προτείνεται το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών των Γενικών Λυκείων και Λυκείων Ε.Α.Ε. της χώρας.

Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ΄ τάξης Ημερησίων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. και Λυκείων Ε.Α.Ε. διεξάγονται από τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024 έως τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2024. Η ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων ορίζεται έως την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024. Η έκδοση των αποτελεσμάτων, μετά την ειδική εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, θα γίνει μέχρι την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024.

Επισημαίνεται ότι σε ό,τι αφορά τους ελέγχους προόδου του δευτέρου τετραμήνου, αυτοί παραδίδονται στους κηδεμόνες των μαθητών/τριών ή στους/στις ίδιους/ες, εφόσον είναι ενήλικοι/ες έως την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024.

Φέτος μάλιστα ελέω Ευρωεκλογών 2024 οι μαθητές της Γ Λυκείου θα έχουν και μια διήμερη ανάπαυλα την Παρασκευή 7 και την Δευτέρα 10 Ιουνίου λόγω της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας και έτσι επηρεάζεται και το πρόγραμμα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024.  Στα ΓΕΛ οι μαθητές θα εξεταστούν στις 6 Ιουνίου και θα δώσουν το επόμενο μάθημα στις 12 Ιουνίου ενώ οι μαθητές των ΕΠΑΛ θα δώσουν μάθημα στις 5 Ιουνίου και εν συνεχεία στις 11 Ιουνίου.

Πανελλήνιες 2024: Ξεκινούν 30 Μαΐου οι εξετάσεις – Το πρόγραμμα, οι ημερομηνίες

Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών θα κάνουν πρεμιέρα οι Πανελλήνιες 2024 την Πέμπτη 30 Μαΐου για τους υποψήφιους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), ενώ στις 31 Μαΐου οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) θα εξεταστούν, με την σειρά τους, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας).