Πως θα σας φαινόταν να αποκτήσετε ένα σπορ αυτοκίνητο με ιαπωνική «αλητεία» και με τιμή που δε θα ξεπεράσει αυτήν ενός Nissan Juke;

Οι Ιάπωνες έχουν γίνει γνωστοί ανά τα χρόνια για τις τολμηρές κατασκευές τους στα σπορ αυτοκίνητα. Η Tommykaira είναι μία εταιρεία που κρατάει γερά αυτή τη φιλοσοφία, η οποία αντικατοπτρίζεται απόλυτα στο μοντέλο ZZ, όπως το ονόμασε τη δεκαετία του 1990.

Πρόκειται για ένα roadster που περισσότερο θυμίζει την Lotus Elise. Ένα σπορ αυτοκίνητο… πούπουλο, καθώς ζυγίζει μόλις 650 κιλά. Είναι κεντρομήχανο, με το κινητήριο σύνολο να αποτελείται από έναν 2λιτρο τετρακύλινδρο εν σειρά της Nissan (SR20DE) με τέσσερα καρμπυρατέρ.

Αυτός με τη σειρά του συνεργάζεται με ένα 5τάχυτο μηχανικό κιβώτιο που μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς. Χάρη στο ελάχιστο βάρος και τους 180 ίππους του, το Tommykaira ZZ ολοκληρώνει το σπριντ των 0-100 χλμ./ώρα σε μόλις 4 δευτερόλεπτα!

Η ιαπωνική εταιρεία που το κατασκεύασε ξεκίνησε το 1986 και έγινε γνωστή δουλεύοντας πάνω στα πιο αποδοτικά σπορ μοντέλα της Nissan και της Subaru. Στις αρχές του ’90, αποφάσισε να κατασκευάσει δικό της μοντέλο και περίπου στα μέσα της δεκαετίας, παρουσίασε το ZZ.

Η πρώτη γενιά μπήκε στην παραγωγή το 1996 και έπαψε το 2000, ενώ η δεύτερη λανσαρίστηκε το 2014, μέχρι την διακοπή διαθεσιμότητας το 2021.

Το συγκεκριμένο που πρόσφατα πουλήθηκε σε δημοπρασία μέσω της Bring a Trailer, είναι μοντέλο του 1997, άρα πρώτης γενιάς. Το αμάξωμα είναι από fiberglass και μάλιστα πρόσφατα είχε φρεσκοβαφτεί.

Το κάλυμμα της οροφής είναι αποσπώμενο, την ώρα που το σύνολο κινείται χάρη στους 16άρηδες τροχούς VE37 της Volk Racing.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του εξοπλισμού του Tommykaira ZZ, που το κάνει και απίστευτα ικανό σε κλειστές διαδρομές και «στροφιλίκια», είναι η ανάρτηση με διπλά ψαλίδια στο μπροστινό και τα ρυθμιζόμενα αμορτισέρ σε κάθε τροχό.

Αν και στενή λόγω μικρού αμαξώματος (μεταξόνιο στα 2.375 χιλιοστά), η καμπίνα δεν απογοητεύει, καθώς η ποιότητα των υλικών είναι εξαιρετική στην αφή και υποβοηθά την εργονομία. Το γκρι κυριαρχεί στο ταμπλό, την ώρα που τα μπάκετ καθίσματα είναι υφασμάτινα και μαύρα.

Η Bring a Trailer πούλησε το αυτοκίνητο σε δημοπρασία για μόνο 40.250 δολάρια και ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να έχει παράπονο, καθώς αγόρασε στην τιμή ενός Nissan Juke ένα γνήσιο ιαπωνικό και πλέον κλασικό roadster που έχει διανύσει μόλις 27.000 χιλιόμετρα.