Αν και φέτος υπάρχει για πρώτη φορά φρενάρισμα στην άνοδο των πωλήσεων των ηλεκτρικών, η αισιοδοξία δεν λείπει από στελέχη της βιομηχανίας.

Παρότι το τελευταίο διάστημα η ζήτηση έχει επιβραδυνθεί και παρόλο που υπάρχει μία πτωτική πορεία στη γερμανική αγορά, η Bosch, ο μεγαλύτερος προμηθευτής συστημάτων για την αυτοκινητοβιομηχανία, είναι αισιόδοξη για το μέλλον των ηλεκτρικών οχημάτων.

Μάλιστα, εκτιμά ότι μέχρι το 2030 το 40-50% των πωλήσεων νέων αυτοκινήτων στη Βόρεια Αμερική και την Κίνα θα είναι BEV. Επιπλέον, η Bosch προβλέπει ότι το 70% των νέων οχημάτων στην Ευρώπη θα είναι ηλεκτρικά μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Ο Stefan Hartung, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Bosch, μοιράστηκε αυτές τις προβλέψεις κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης Τύπου της εταιρείας. Τόνισε ότι η άνοδος της ηλεκτροκίνησης είναι αναπόφευκτη και εκτιμά σημαντικά ποσοστά υιοθέτησης EV σε διάφορες περιοχές παγκοσμίως.

Οι προβλέψεις αυτές ευθυγραμμίζονται με τις προσδοκίες που έχουν θέσει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Kia, η οποία επίσης προβλέπει ότι ένα σημαντικό μέρος των πωλήσεών της θα είναι ηλεκτρικό μέχρι το 2030.

Στη Βόρεια Αμερική, οι πωλήσεις EV αναμένεται να ενισχυθούν από κυβερνητικά μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από την αγορά επιβατικών οχημάτων.

Εκτός από τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, η Bosch βλέπει δυνατότητες στην τεχνολογία υδρογόνου, ιδίως στα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, όπου προσφέρει μια γρήγορη πορεία προς τη μείωση των εκπομπών.

Η εταιρεία αναμένει σημαντική ανάπτυξη στην αγορά κινητήρων υδρογόνου, ιδίως σε περιοχές όπως η Ινδία, με προβλεπόμενα ετήσια έσοδα που θα φτάσουν το 1 δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2030.

Ωστόσο, η Bosch προειδοποιεί ότι η ουσιαστική ανάπτυξη της αγοράς υδρογόνου μπορεί να μην παρατηρηθεί στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι την επόμενη δεκαετία.

Εν τω μεταξύ, τα plug-in υβριδικά οχήματα και τα συστήματα επέκτασης της εμβέλειας αναμένεται να διαδραματίσουν ρόλο στη μετάβαση του τομέα των βαρέων επαγγελματικών οχημάτων στις περιοχές αυτές.

Παρά την αισιοδοξία για το μέλλον, η Bosch αναγνωρίζει τις οικονομικές προκλήσεις στο εγγύς μέλλον, χαρακτηρίζοντας τις προοπτικές της για το τρέχον έτος ως «υποτονικές».