Λιπώδης νόσος του ήπατος: Τα ανεπαίσθητα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο φοβούνται ότι πάσχουν από μια ασθένεια του ήπατος, η οποία χαρακτηρίζεται από μια σειρά συμπτωμάτων που είναι εύκολο να αγνοήσετε.

Το συκώτι είναι ένα ζωτικό όργανο που εκτελεί εκατοντάδες σημαντικές λειτουργίες για το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της μετατροπής της τροφής σε ενέργεια και της απομάκρυνσης των τοξινών από το αίμα. Ωστόσο, το ένα τρίτο όλων των ενηλίκων φοβάται ότι έχει λιπώδη ηπατική νόσο, που προκαλείται από μικρές ποσότητες λίπους.

Αν και αυτό μπορεί να μην προκαλεί αρχικά κανένα πρόβλημα, με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη στο ήπαρ. Εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση, ηπατική ανεπάρκεια, καρκίνο και ακόμη και θάνατο.

Η πάθηση συχνά δεν εμφανίζεται με συμπτώματα έως ότου γίνει πιο σοβαρή, κερδίζοντας έτσι τον χαρακτηρισμό «σιωπηλός δολοφόνος». Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Σύμφωνα με το NHS, η νόσος αναπτύσσεται συνήθως σε τέσσερα στάδια, τα οποία είναι:

το απλό λιπώδες ήπαρ (στεάτωση),
η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), όπου το ήπαρ έχει φλεγμονή,
η ίνωση όπου η επίμονη φλεγμονή προκαλεί ουλώδη ιστό γύρω από το ήπαρ και τα κοντινά αιμοφόρα αγγεία, αλλά το ήπαρ εξακολουθεί να είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά και
η κίρρωση που είναι η πιο σοβαρή και εμφανίζεται μετά από χρόνια φλεγμονής, όπου το συκώτι συρρικνώνεται και γεμίζει ουλές και σβώλους.

«Συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα μη αλκοολικής λιπώδους ηπατικής νόσου στα αρχικά στάδια. Πιθανότατα δεν θα ξέρετε ότι το έχετε αν δεν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια εξετάσεων που πραγματοποιήθηκαν για άλλο λόγο», σημειώνει το βρετανικό NHS.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι πρέπει να επισκεφθούν επειγόντως έναν γιατρό ή να καλέσουν το 166 εάν έχουν κάποια πάθηση του ήπατος και εμφανίσουν κάποιο από τα εξής συμπτώματα:

κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος),
φαγούρα στο δέρμα και
πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά (οίδημα).

Εάν εμφανίσετε συμπτώματα και ο γιατρός σας ανησυχεί, μπορεί να σας παραπέμψει για μια εξέταση αίματος που ονομάζεται εξέταση ηπατικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να διαγνώσει καταστάσεις όπως η ηπατίτιδα.

Ωστόσο, δεν εντοπίζει πάντα τη λιπώδη νόσο του ήπατος. Η κατάσταση μπορεί επίσης να εντοπιστεί κατά τη διάρκεια μιας υπερηχογραφικής τομογραφίας στομάχου. Επί του παρόντος δεν υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για τη λιπώδη νόσο του ήπατος, αλλά η υιοθέτηση υγιεινών επιλογών τρόπου ζωής μπορεί να βοηθήσει.

Πηγή: oloygeia.gr
Πρέπει να μουλιάζετε το μάνγκο πριν το φάτε; Τι λέει διατροφολόγος