Σε εξέλιξη είναι η πυρκαγιά που ξέσπασε λίγο μετά στις 8 το πρωί σε δασική έκταση,  κοντά στον Ναύσταθμο Κρήτης στη Σούδα, με τις ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής να αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα διάσπαρτες εστίες μέσα στις καμένες εκτάσεις.

Στο σημείο επιχειρούν 79 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 22 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο. Οι προσπάθειες κατάσβεσης λαμβάνουν χώρα υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση.

Σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος στην #πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη Σούδα Χανίων επιχειρούν 79 #πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 22 οχήματα και 1 Ε/Π. Συνδρομή από δυνάμεις του Π.Ν, εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) April 23, 2024

Η πυρκαγιά χαρακτηρίστηκε από την αρχή ως ιδιαίτερα επικίνδυνη όχι μόνο επειδή ήταν κοντά σε κατοικημένη περιοχή αλλά κινήθηκε πολύ γρήγορα και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και λόγω των ισχυρών ανέμων που φτάνουν τα 8 μποφόρ.

Στις προσπάθειες κατάσβεσης εκλήθη και ο στρατός.

Η φωτιά προκλήθηκε επί του ΒΟΑΚ στο ύψος στα Μεγάλα Χωράφια και απείλησε σοβαρά τον οικισμό στον Ναύσταθμο, ο οποίος εκκενώθηκε.

Προληπτικά εκκενώθηκαν ο παιδικός σταθμός και τα σχολεία, ενώ λίγο μετά τις 09:20 το πρωί,  ενεργοποιήθηκε το 112.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣📍#Κρήτη🆘 Εάν βρίσκεστε στον οικισμό #Ναύσταθμο απομακρυνθείτε από την περιοχή🔥 Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχώνℹ️ https://t.co/kexUnlnGMV@pyrosvestiki@hellenicpolice— 112 Greece (@112Greece) April 23, 2024

Προληπτικά εκκενώθηκε και το Ναυτικό νοσοκομείο Ναυστάθμου και η Λέσχης Αξιωματικών και Υπαξιωματικών.

Όπως δήλωσε στο zarpanews.gr ο διοικητής του Νοσοκομείου,  κ. Μπαλάσκας και τα οκτώ άτομα νοσηλεύονταν στο ίδρυμα έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια. Παράλληλα, ένας σταθμός πρώτων βοηθειών έχει στηθεί σε αρματαγωγό όχημα του ναυτικού.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανιών Παναγιώτη Σημανδαράκη, περίπου 200 κάτοικοι έχουν εκκενώσει την περιοχή του Ναυστάθμου.

«Ελπίζω ο αέρας κάπως να κοπάσει γιατί είναι πράγματι πάρα πολύ έντονος και μας προβληματίζει ιδιαίτερα. Το παρακολουθούμε και είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους αρμοδίους και με την Πυροσβεστική», είπε νωρίτερα στην ΕΡΤ.

Η Αστυνομία βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να ρυθμίσει την κυκλοφορία καθώς απαγορεύεται η πρόσβαση προς την Εθνική οδό με τα οχήματα να εκτρέπονται προς Μαλάξα.

Σύμφωνα με το ΓΕΝ, δεν κινδυνεύουν εγκαταστάσεις των ενόπλων δυνάμεων από την πυρκαγιά στη Σούδα, εκκενώθηκαν προληπτικά κάποιες εγκαταστάσεις, οι προσπάθειες για κατάσβεση της φωτιάς συνεχίζονται.

Όπως αναφέρεται σε άτυπη ενημέρωση: «Την 08:10 της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 ξεκίνησε πυρκαγιά σε βλάστηση εκτός περιοχής Ναυστάθμου Κρήτης (ΝΚ).

Λόγω της ισχυρής έντασης και κατεύθυνσης των ανέμων η πυρκαγιά εισήλθε στο ανατολικό άκρο του οικισμού του ΝΚ ο οποίος βρίσκεται εκτός στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Αποκλείστηκε η περιοχή και προληπτικά πραγματοποιήθηκε εκκένωση του οικισμού, του σχολείου και του Ναυτικού Νοσοκομείου Κρήτης (ΝΝΚ).

Στο περιστατικό συνέτρεξαν όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής του ΝΚ και του Πυροσβεστικού Σώματος Χανίων, ομάδες «Δευκαλίων» των Ενόπλων Δυνάμεων και εναέρια μέσα από το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων (ΕΣΚΕΔΙΚ).

Στην περιοχή βρίσκεται ο Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Διοικητής της νεοσύστατης Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ) ενώ Αρματαγωγό του ΠΝ παραμένει σε ετοιμότητα στο ΝΚ για συνδρομή σε περίπτωση που απαιτηθεί.

Η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη. Επί του παρόντος δεν έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές και δεν υφίσταται κίνδυνος σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και κρίσιμες υποδομές του ΝΚ».