Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις σίγουρα περάσει από εκεί

Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες η Αθήνα έχει αλλάξει δραματικά. Εάν κάποιος πάρει στα χέρια του ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης μπορεί να το διαπιστώσει.

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 50′ ή του 60′. Ακόμα και οι κάτοικοι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της, αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία; Αν είσαι κάτοικος Αθηνών σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.

– Κυψέλη
– Μοναστηράκι
– Κέντρο της Αθήνας

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει το σημείο με τα χρόνια.

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το 1947 βλέπετε το κέντρο της Αθήνας. Συγκεκριμένα στην εικόνα φαίνεται η οδός Πανεπιστημίου στη συμβολή με την οδό Κοραή και άποψη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η φωτογραφία έχει ληφθεί από τον K. W. Gullers.

Η Οδός Πανεπιστημίου είναι ιστορικός δρόμος στην 1η δημοτική ενότητα της πόλης της Αθήνας. Εντάσσεται στο ρυμοτομικό πλέγμα του πολεοδομικού σχεδίου που εφαρμόστηκε βόρεια της παλαιάς πόλης, αναπτυσσόμενη περιμετρικά του ιστορικού κέντρου και παραλλήλως της Ακαδημίας και της Σταδίου.

Είναι μονής κατεύθυνσης από το 1960, με φορά νότια-βόρεια. Έχει συνολικό μήκος 1,2 χιλιόμετρα, με έξι λωρίδες κυκλοφορίας, πέντε για την κίνηση των οχημάτων και μία αντίστροφης κυκλοφορίας για τα μέσα μεταφοράς.

Η ονομασία του δρόμου προέρχεται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το ιστορικό κτήριο του οποίου οικοδομήθηκε το 1841 και αποτελεί τμήμα της λεγόμενης Τριλογίας των Αθηνών. Η οδός είχε μετονομαστεί επισήμως σε Ελευθερίου Βενιζέλου στις 8 Σεπτεμβρίου 1945, αλλά παραμένει γνωστή με την αρχική της ονομασία μέχρι σήμερα.