Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις τον δρόμο; Είναι από τους πιο γνωστούς

Πιστεύεις ότι γνωρίζεις καλά την Αθήνα; Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι ξέρεις τα πάντα για την πρωτεύουσα της χώρας.

Κοιτώντας παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της Αθήνας θα συνειδητοποιήσεις πόσο διαφορετικές ήταν οι συνοικίες, οι μεγάλοι και πολυσύχναστοι δρόμοι, ακόμα και ορισμένα εμβληματικά σημεία της πρωτεύουσας.

Ακόμα κι αν μένεις πολλά χρόνια στην πόλη ή έχεις γεννηθεί σε αυτή, μπορεί να δυσκολευτείς να αναγνωρίσεις δρόμους και χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, αν δεις πως έμοιαζαν πριν από 50 ή 100 χρόνια.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Σήμερα είναι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αν μένεις στην Αθήνα θα την έχεις επισκεφθεί.

Μπορείς να αναγνωρίσεις ποια πολυσύχναστη οδός φαίνεται στη φωτογραφία;

– Πανεπιστημίου
– Αθηνάς
– Μητροπόλεως

Δείτε καλά την φωτογραφία. Σας θυμίζει κάτι;

Στην φωτογραφία φαίνεται η οδός Μητροπόλεως και συγκεκριμένα η πλατεία Δημοπρατηρίου. Η φωτογραφία έχει τραβηχτεί το 1927 από τον φωτογράφο Harry A. Franck και βρίσκεται στο βιβλίο I DISCOVER GREECE, ημερομηνία έκδοσης 1929.

Στην οδό Μητροπόλεως βρίσκεται ο Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός της Αθήνας, που είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1842 και ολοκληρώθηκε το 1862. Ο τύπος του ναού είναι σταυροειδής τρίκλιτη βασιλική με τρούλο.

Το κόστος κατασκευής υπερέβη τον προϋπολογισμό. Η διαφορά καλύφθηκε μερικώς από την πώληση εκκλησιαστικής περιουσίας και από δωρεές, κυρίως του βασιλιά Όθωνα και του ευεργέτη Σίνα που ζούσε στη Βιέννη.