Κουίζ για την παλιά Αθήνα: Αναγνωρίζεις την περιοχή; Έχεις σίγουρα περάσει από εκεί

Μέσα στις τελευταίες δεκαετίες η Αθήνα έχει αλλάξει δραματικά. Εάν κάποιος πάρει στα χέρια του ένα άλμπουμ με παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες της πόλης μπορεί να το διαπιστώσει.

Το «πρόσωπο» της πρωτεύουσας έχει «μεταμορφωθεί» πολλές φορές και σήμερα σχεδόν τίποτα δεν θυμίζει την Αθήνα του 50′ ή του 60′. Ακόμα και οι κάτοικοι μεγαλύτερης ηλικίας ίσως δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν την πόλη και τις περιοχές της, αν δουν φωτογραφίες της με άρωμα άλλης εποχής.

Μία τέτοια φωτογραφία είναι και η παρακάτω. Αναγνωρίζεις την περιοχή που φαίνεται στην φωτογραφία; Αν είσαι κάτοικος Αθηνών σίγουρα έχεις περάσει από εκεί.

– Κυψέλη
– Πετράλωνα
– Πλάκα

Αν δεις την απάντηση δεν θα πιστεύεις πώς έχει αλλάξει το σημείο με τα χρόνια.

Στη φωτογραφία που έχει τραβηχτεί το αργότερα το 1908 βλέπετε την Πλάκα και συγκεκριμένα τα Αναφιώτικα. Στα αριστερά μπορείτε να διακρίνετε την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που υπάρχει μέχρι σήμερα. Η εικόνα έχει τραβηχτεί από τον φωτογράφο William Barclay Squire και ανήκει στη συλλογή British School at Athens.

O ναός του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται κοντά στη βορειοανατολική πλευρά του βράχου της Ακρόπολης, στη συμβολή του μονοπατιού της αρχής των Αναφιώτικων και της οδού Στράτωνος.

Ο ναός στα επαναστατικά χρόνια έπαθε μεγάλες φθορές, αλλά αργότερα, γύρω στα 1850, τον αναστύλωσαν οι Αναφιώτες που εγκαταστάθηκαν στη γειτονιά. Χρησιμοποίησαν αρχαία μάρμαρα, που υπήρχαν σε εκείνη την περιοχή και τον έβαψαν λευκό, για να θυμίζει το νησί τους.

Επίσης έκτισαν και ένα μονόλοβο καμπαναριό επάνω από την είσοδο. Εσωτερικά, του ναού κρέμασαν νησιώτικα κεντήματα και ασημένια αφιερώματα, που εικονίζουν νησιώτικα σπίτια. Το 1964, στο αριστερό μέρος της εκκλησίας κτίσθηκε παρεκκλήσιο του Αγίου Κωνσταντίνου. Οι δύο ναΐσκοι σήμερα είναι παρεκκλήσια του Αγίου Νικολάου Ραγκαβά.

Την ημέρα της εισόδου των γερμανικών στρατευμάτων στην Αθήνα ο φρουρός Κωνσταντίνος Κουκίδης αρνούμενος να παραδώσει την ελληνική σημαία στους κατακτητές τυλίχθηκε με αυτήν και έπεσε από την Ακρόπολη. Στα δεξιά της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου υπάρχει σχετική ενεπίγραφη πλάκα για να θυμίζει τη θυσία του.