⚠️ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ και Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ
✅Βαρομετρικό χαμηλό την Παρασκευή στα δυτικά, συνοδευόμενο από μέτωπα, θα κινηθεί ανατολικά και προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος τη χώρας από το απόγευμα της Παρασκευής μέχρι το… pic.twitter.com/wxzltKtO1Y— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 18, 2024

Βροχές, ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις θα συνθέτουν το σκηνικό του καιρού τις επόμενες ημέρες, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού.

Αλλάζει το σκηνικό του καιρού τα επόμενα 24ωρα με το νέο κύμα κακοκαιρίας να πλήττει όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τι είπε ο διευθυντής της ΕΜΥ στο NEWS 24/7 για την περιοχή της Θεσσαλίας.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα κάνουν την εμφάνισή τους σε όλη τη χώρα από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου (20/04) και θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και αργότερα στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς μιλώντας στο NEWS 24/7 ανέφερε πως τα φαινόμενα θα είναι έντονα, όμως όχι απαραίτητα και επικίνδυνα, με σαφέστερη εικόνα να υπάρχει αύριο, Παρασκευή, οπότε και θα εκδηλωθούν τα πρώτα φαινόμενα.

Ο Θοδωρής Κολυδάς επέλεξε μάλιστα να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσον αφορά τα ύψη βροχής που αναμένεται να σημειωθούν στις ήδη πληγείσες περιοχές, όπως αυτή της Θεσσαλίας.

Βάσει των στατιστικών στοιχείων της ΕΜΥ, κατά μέσο όρο τον μήνα Απρίλιο σημειώνονται 30 χιλιοστά βροχής, ενώ στον χάρτη του υετού 24ωρου από το μεσημέρι της Παρασκευής έως το μεσημέρι του Σαββάτου, στη συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζονται 90.4 χιλιοστά βροχής.

Ο κ. Κολυδάς ανέφερε πως πρόκειται πράγματι για μία σημαντική ποσότητα βροχής σε ένα 24ωρο, όμως τόνισε πως “έχουν υπάρξει πολλές χρονιές που έχουν φτάσει και έχουμε ξεπεράσει αυτά τα ύψη βροχής. Ενδεικτικά το 1998 σημειώθηκαν 131 χιλιοστά βροχής“.

“Εάν αυτή η βροχή πέσει μοιρασμένη, λογικά δεν δημιουργεί προβλήματα. Η ΕΜΥ αύριο θα επαναξιολογήσει αυτά τα στοιχεία και θα εκτιμήσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν περαιτέρω μέτρα ή αναβάθμιση του υπάρχοντος έκτακτου δελτίου”, σχολίασε ο διευθυντής της ΕΜΥ, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να αποφεύγονται συγκρίσεις μίας καταιγίδας με τη βροχή που πέφτει όλο το μήνα.

“Όσο βαίνουμε προς το καλοκαίρι οι βροχές ανά μήνα μειώνονται σημαντικά. Οπότε είναι καλό να αποφεύγεται η σύγκριση μίας καταιγίδας με τη βροχή που πέφτει όλο το μήνα γιατί δημιουργεί λάθος εντυπώσεις στον κόσμο”, κατέληξε.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. Από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την Πελοπόννησο (κυρίως στα δυτικά τμήματά της).

γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), την ανατολική Στερεά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

α. Μέχρι τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας (ν. Πιερίας, ν. Θεσσαλονίκης, ν. Χαλκιδικής καθώς και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και ν. Καβάλας), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και κατά τόπους την ανατολική Στερεά και την Εύβοια.

β. Από νωρίς το πρωί και μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα Δωδεκάνησα.