Σε συμφωνία που θα δώσει λύση για την αποκομιδή των απορριμμάτων της Καλαμαριάς, η οποία κινδύνευε να τιναχτεί στο αέρα λόγω των εργασιών κατασκευής του Flyover, προχωρά η δημοτική αρχή με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Οι δύο δήμοι αναμένεται να υπογράψουν το επόμενο διάστημα προγραμματική σύμβαση, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Καλαμαριάς να χρησιμοποιούν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Θεσσαλονίκης. Με τον τρόπο αυτόν θα γίνεται χωρίς πρόβλημα το δεύτερο δρομολόγιο της αποκομιδής, που οριακά προλάβαινε ανοιχτό τον ΣΜΑ Ευκαρπίας, εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιφερειακή οδό.

Το ζήτημα είχε θέσει από τις πρώτες κιόλας ημέρες ανάληψης των καθηκόντων της η νέα δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου, επισημαίνοντας ότι το μποτιλιάρισμα που επικρατεί σχεδόν καθόλη τη διάρκεια της ημέρας στον περιφερειακό έχει διπλασιάσει τον χρόνο που χρειάζονται τα απορριμματοφόρα για να πάνε και να επιστρέψουν στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία ή στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Μάλιστα, σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του προέδρου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλη Γεράνη, είχε εκφράσει την ανησυχία της ότι τυχόν επιδείνωση του κυκλοφοριακού θα έχει ως αποτέλεσμα το δεύτερο δρομολόγιο που απαιτείται για την αποκομιδή, ώστε να καθαρίσει η πόλη, να μην προλαβαίνει να αδειάσει τα σκουπίδια.

Διαβάστε: Το μποτιλιάρισμα λόγω Flyover απειλεί να πνίξει στα σκουπίδια την Καλαμαριά

Την ίδια στιγμή, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις τριών λεπτών και με προφορική συνεννόηση τα τελευταία χρόνια δεχόταν κάποια ελάχιστα απορρίμματα από την Καλαμαριά, έχει κλείσει τις πόρτες του, παρότι η τέταρτη χοάνη του κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, με σκοπό να εξυπηρετεί και τον όμορο δήμο. Αυτό συνέβη καθώς νόμος του 2022 έδωσε τη δυνατότητα σε δήμους με πληθυσμό άνω των 150.000 το δικαίωμα να λειτουργούν αυτόνομα ΣΜΑ α’ τύπου, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος σταθμός να φύγει από την αρμοδιότητα του ΦΟΔΣΑ.

Η δήμαρχος είχε κάνει ειδική αναφορά στο πρόβλημα που προέκυψε με τα απορρίμματα από τις δύο λαϊκές αγορές που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη και Σάββατο, τα οποία μαζεύονται στις 3 το μεσημέρι και δεν προλαβαίνουν να φτάσουν τον ΣΜΑ Ευκαρπίας. Μάλιστα, είχε τονίσει πως υπάρχει και ζήτημα ασφάλειας, δεδομένου ότι πρόκειται και για οργανικά απορρίμματα που δεν μπορούν να μένουν εκτεθειμένα, καθώς σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.

Η αντιδήμαρχος επισήμανε παράλληλα πως η συμφωνία θα διευκολύνει και την αποκομιδή των βιοαποβλήτων, η οποία γίνεται ήδη πιλοτικά και θα αρχίσει κανονικά από τις 2 Μαΐου.