Σε επαγρύπνηση παραμένει ο κρατικός μηχανισμός για την κακοκαιρία που ξεκίνησε να πλήττει μεγάλες περιοχές της χώρας, ήδη από το μεσημέρι της Παρασκευής, και αναμένεται να κλείσει τον κύκλο της έως το μεσημέρι του Σαββάτου.

Τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία έχουν κάνει την εμφάνισή τους, κυρίως στη Θεσσαλία, όπου βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής. Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων από την ΕΜΥ.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη από νωρίς σε κατοίκους της Θεσσαλίας, περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας, νησιά Βορείου Αιγαίου προειδοποιώντας τους για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους, που έχουν φέρει ήδη τα πρώτα προβλήματα.

Ειδικότερα, λίγες ώρες μετά το μήνυμα του 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας, Πήλιο και Βόλος χτυπήθηκαν από ισχυρή βροχή και χαλαζόπτωση, ξυπνώντας τους φόβους των κατοίκων για νέες πλημμύρες. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, μεγάλη είναι η ποσότητα νερού που έπεσε στο βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και στενά σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά.

Την ίδια στιγμή, ισχυρή καταιγίδα έπληξε τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο, αλλά και την πόλη της Καρδίτσας, ενώ χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στη Δυτική Θεσσαλία και το Μέτσοβο.

Επί ποδός για την κακοκαιρία βρίσκονται οι τοπικές αρχές και ο κρατικός μηχανισμός, ενώ κάτοικοι έχουν τοποθετήσει σακιά με άμμο στις εισόδους των σπιτιών τους. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, δε, έχει «μοιράσει» μηχανήματα σε κάθε περιοχή για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, με δεκάδες από αυτά να βρίσκονται σε Μαγνησία και Σποράδες. «Είμαστε σε ετοιμότητα. Αυτό που μας ανησυχεί είναι ότι η Θεσσαλία είναι ήδη επιβαρυμένη. Το παρακολουθούμε κι είμαστε επί ποδός. Θα είμαστε σε επιφυλακή μέχρι το φαινόμενο να λήξει» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό που συνοδεύεται από μέτωπα και ήδη προκαλεί επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει περάσει στο βόρειο Αιγαίο, όπου προβλέπεται πρόσκαιρα να βαθύνει και να συνεχίσει να επηρεάζει κυρίως τα ανατολικά τμήματα της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι το μεσημέρι σήμερα Σάββατο (20-04-24), οπότε και θα κινηθεί ανατολικότερα πληρούμενο.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάνουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα), τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα έως τις προμεσημβρινές ώρες σήμερα Σάββατο (20-04-24) θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι και από τα δυτικά.

Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα νότια. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς. Το βράδυ στα βόρεια εκ νέου νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από το μεσημέρι σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια όπου τα φαινόμενα στο νομό Φθιώτιδας θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Από το απόγευμα γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακή στροφή των ανέμων σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Αστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και κατά τόπους θα εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά σε βόρειους βορειοδυτικούς αρχικά με την ιδια ένταση και με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά. Από το απόγευμα βελτίωση.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξάσθένηση. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.