Σε πλήρη εξέλιξη η κακοκαιρία εξπρές: Προβλήματα σε Θεσσαλία, Πήλιο, Καρδίτσα – Χιόνια στα Γρεβενά – Δείτε live την εξέλιξή της

Η αλλαγή στον καιρό μπορεί να είναι πρόσκαιρη, ωστόσο, κάνει αισθητή την παρουσία της με έντονα φαινόμενα. Οι μετεωρολόγοι έχουν προειδοποιήσει για πλημμύρες σε Θεσσαλία, κεντρική και ανατολική Μακεδονία και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο.

Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι Αρχές ενόψει της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας και ιδιαίτερα 4 περιφέρειες. Βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20-04-24) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον Τάσο Αρνιακό η κακοκαιρία είναι σε εξέλιξη. Έχουν προχωρήσει οι βροχές, στον άξονα Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αθήνα και ανατολικότερα. Έχει αρχίσει να βρέχει και στην ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου. Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» είναι η Ανατολική Θεσσαλία, οι Βόρειες Σποράδες, η Ν. Πιερία, η ΒΑ. Εύβοια, η Λέσβος και η Χίος.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το χαμηλό βαρομετρικό θα προκαλέσει επιδείνωση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας από σήμερα Παρασκευή 19 Απριλίου μέχρι νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 20 Απριλίου, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες ενώ ήχησε το 112 σε Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη.

📍#Θεσσαλία περιοχές #κεντρικής_Μακεδονίας #Στερεάς_Ελλάδας #νησιά_βορείου_Αιγαίου
🆘 Προειδοποιητικό μήνυμα για ισχυρές καταιγίδες-θυελλώδεις ανέμους από τις βραδινές ώρες της Παρασκευής 19/04/2024 έως το μεσημέρι του Σαββάτου 20/04/2024 στην περιοχή σας
‼️ Περιορίστε τις…
— 112 Greece (@112Greece) April 19, 2024

Το νέο ισχυρό κύμα κακοκαιρίας ξεκίνησε να σφυροκοπά τη Μαγνησία, με καταιγίδες και χαλαζόπτωση σε Νότιο και Ανατολικό Πήλιο. Μεγάλη ποσότητα νερού πέφτει αυτή την ώρα σε όλο το βουνό των Κενταύρων, πλημμυρίζοντας δρόμους και σοκάκια σε Ζαγορά, Μηλιές και άλλα χωριά. Ισχυρή καταιγίδα χτυπά όμως αυτή την ώρα και τα νησιά των Βορείων Σποράδων, Σκιάθο και Σκόπελο.

Οι έντονες βροχοπτώσεις έκαναν την παρουσία τους και στις περιοχές πέριξ της λίμνης Κάρλα, με τους ντόπιους να ανησυχούν για την ήδη επιβαρυμένη περιοχή. Να υπογραμμισθεί δε πως οι εκτάσεις γύρω από τη λίμνη Κάρλα στα σύνορα των νομών Μαγνησίας και Λάρισας παραμένουν πλημμυρισμένες από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Κάτω από τόνους νερού βρίσκονται χωράφια με καλλιέργειες, ακόμα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο.

Ήδη στο νότιο Πήλιο έχει εκδηλωθεί βαρομετρικό χαμηλό, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και χαλαζοπτώσεις, ενώ αναμένεται τα φαινόμενα να επεκταθούν στον Βόλο, στο ανατολικό Πήλιο αλλά και στις Σποράδες.

«Χιονοθύελλα κατά διαστήματα στο χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας. Θέση καταφύγιο 1850», γράφει η ανάρτηση στο Facebook με το σχετικό βίντεο.

Στην Καρδίτσα σε ορισμένα σημεία σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με δεδομένο ότι τα φρεάτια δεν μπορούν να απορροφήσουν το νερό. Αναμένεται στα διαστήματα που η βροχή κοπάζει, να γίνεται πτώση των νερών.

Στις βουνοκορφές του ορεινού Δήμου Αργιθέας έριξε χιόνι, ενώ σύμφωνα με την ertnews.gr, στον Δήμο Παλαμά μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

Κακοκαιρία – Κολυδάς: Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς, σε ανάρτησή του για την επερχόμενη κακοκαιρία επισημαίνει πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Βόλο, Λάρισα και Καρδίτσα αναμένονται κοντά στα μεσάνυχτα με μια «σχεδόν κανονική» χρονική κατανομή.

Κακοκαιρία: Στα 45 χιλιοστά η μέση βροχόπτωση – Νέα ανάρτηση Κολυδά

Σε νέα ανάρτηση προχώρησε ο Θοδωρής Κολυδάς σχετικά με την πρόγνωση και την αξιολόγηση των μέχρι στιγμής δεδομένων της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο μετεωρολόγος η μέση βροχόπτωση μέχρι και τις 21:00 βρίσκεται περί τα 40-45 mm και οι πραγματικές δορυφορικές μετρήσεις συμβαδίζουν με τα προγνωστικά δεδομένα.

Η πληρέστερη εικόνα για το πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία θα γίνει γνωστή μέσω της επικαιροποίησης του έκτακτου δελτίου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

🎯ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ✅ Η μέση βροχόπτωση μέχρι και τις 21:00 βρίσκεται περί τα 30-45 mm και οι πραγματικές δορυφορικές μετρήσεις συμβαδίζουν με τα προγνωστικά δεδομένα. Eξαίρεση του κανόνα η Καρδίτσα, σύμφωνα με τον σταθμό του ΕΑΑ, όπου… pic.twitter.com/3GZBgnXhvf
— Theodoros Kolydas (@KolydasT) April 19, 2024

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων.

Ειδικότερα, βαρομετρικό χαμηλό συνοδευόμενο από μέτωπα προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, από σήμερα Παρασκευή (19-04-24) νωρίς το απόγευμα μέχρι αύριο Σάββατο (20-04-24) το μεσημέρι, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Τα έντονα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από τα δυτικά, γρήγορα θα επεκταθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, το ανατολικό Αιγαίο και αργότερα στα Δωδεκάνησα.

Τοπικές χαλαζοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 και τοπικά τα 8 μποφόρ.

Πιο αναλυτικά:

Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Σήμερα Παρασκευή (19-04-24)
α. Από νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
β. Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).
γ. Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας
(κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια
(κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
δ. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Αύριο Σάββατο (20-04-24)
Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία (κυρίως στον ν. Μαγνησίας και τα ανατολικά τμήματα του ν. Λάρισας), τις Σποράδες,
την Εύβοια (κυρίως τα βόρεια τμήματα), σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας (κυρίως ν. Πιερίας,
ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τη Θράκη (κυρίως τα νότια και ανατολικά τμήματα),
τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Τα φαινόμενα από τις βραδινές ώρες σήμερα Παρασκευή (19-04-24) έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο Σάββατο (20-04-24)

Σήμερα και από νωρίς το απόγευμα αναμένονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.

Από αργά το απόγευμα στη Θεσσαλία, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Πελοπόννησο και στα βόρεια τμήματα της ανατολικής Στερεάς (ν. Φθιώτιδας).

Τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας
(κυρίως ν. Πιερίας, ν. Χαλκιδικής καθώς και τα θαλάσσια – παραθαλάσσια του ν. Σερρών και του ν. Καβάλας), τις Σποράδες, την Εύβοια
(κυρίως τα βόρεια τμήματα), τις Κυκλάδες, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις προμεσημβρινές ώρες αύριο, τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και παρουσιάζουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις παρακάτω περιοχές:

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας:

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα φαινόμενο. Βεβαίως δεν είναι της τάξης των φαινομένων που αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενους μήνες. Όμως είναι σε ένα πεδίο επιβαρυμένο και ταλαιπωρημένο» δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας μετά το τέλος το σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σχετικά με τα καιρικά φαινόμενα.

Ο κ. Κικίλιας μεταξύ άλλων είπε ότι έχει ζητήσει οι αρμόδιες υπηρεσίες να είναι σε διασπορά όλη την νύχτα και να υπάρχει παρακολούθηση ανά περιοχή της Θεσσαλίας και όχι μόνο.

«Η επαγρύπνηση πρέπει να είναι παντού. Όπως διαβάσατε και στο 112,καλό θα ήταν γι αυτές τις βραδινές ώρες που οι μετεωρολόγοι λένε ότι το φαινόμενο θα είναι σε πιο μεγάλη ένταση, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας» είπε παράλληλα ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Είναι σημαντικό ότι εργαζόμαστε στο κομμάτι της πρόληψης όλοι μαζί. Είναι σημαντικό ότι εργαζόμαστε και λειτουργούμε για το κομμάτι της πρόληψης όλοι μαζί. Είναι μια προσπάθεια που αφορά τους πάντες σε ένα οργανωμένο σύστημα το οποίο οφείλει σιγά σιγά να δει και τους αυτοματισμούς του και να λειτουργεί οργανωμένα και δομημένα».

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και
να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ για το Σάββατο αναμένονται βροχές και καταιγίδες τοπικά ισχυρές στην κεντρική και βόρεια ηπειρωτική χώρα και το βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.
Τα φαινόμενα μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα εμφανίσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα στις ακόλουθες περιοχές: Ανατολική Θεσσαλία, Σποράδες (κυρίως Σκιάθο και Σκόπελο), Νότια Πιερία, Βόρεια Εύβοια, νομό Φθιώτιδας (στα βόρεια), νησιά ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο και Λέσβο).

Γενικότερα, στην ανατολική χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στην Εύβοια. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και στις περισσότερες περιοχές ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στη δυτική χώρα βελτιωμένος καιρός.

Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στην ανατολική χώρα και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 18 με 20 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες και σταδική βελτίωση. Από το απόγευμα αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Το βράδυ νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες και σταδιακή βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα όπου τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Βελτίωση του καιρού από το μεσημέρι και από τα δυτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι τις απογευματινές ώρες σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος και μόνο τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ στρεφόμενοι σταδιακά από το μεσημέρι σε δυτικών διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βόρεια όπου τα φαινόμενα στο νομό Φθιώτιδας θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες τοπικά στα θαλάσσια παραθαλάσσια έως 7 μποφόρ. Από το απόγευμα σταδιακή στροφή των ανέμων σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Άστατος καιρός κατά περιόδους νεφελώδης με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 και τις πρωινές ώρες πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις μεσημβρινές ώρες και κατά τόπους θα εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε βόρειους βορειοδυτικούς αρχικά με την ίδια ένταση και με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες.
Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Από το απόγευμα γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Τις απογευματινές ώρες θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-04-2024
Αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και τη Μακεδονία και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά και τα βόρεια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής – βόρειας χώρας.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις οι οποίες στα νότια βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα στα δυτικά θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα νότια. Θα φτάσει στα βόρεια τους 16 με 18 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 19 με 22 και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 22 με 24 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-04-2024
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους και κατά περιόδους αυξημένες με τοπικές βροχές αρχικά στη νότια και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση, στα νότια τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Στα δυτικά θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα νότια 7 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 23-04-2024
Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Από το βράδυ στα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά σε νότιους νοτιοανατολικούς 6 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα δυτικά και νότια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 24-04-2024
Στα δυτικά και τα βόρεια προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, στα βορειοδυτικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες και βαθμιαία βελτίωση.
Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πυκνότερες.
Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία από τα δυτικά σε δυτικούς 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά.