Η διαφύλαξη των εγκαταστάσεων και του σιδηροδρομικού υλικού, ενισχύει τα μέτρα προστασίας.

Ο ελληνικός σιδηρόδρομος έχει πολλά και σημαντικά προβλήματα να επιλύσει, στη μελλοντική του πορεία και ένα από αυτά είναι η πάταξη των φαινομένων κλοπών των υλικών και η διασφάλιση της περιουσίας του.

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του ΟΣΕ, επεκτάθηκε η σύμβαση με εταιρεία που διαθέτει drones για την ενίσχυση των περιπολιών, στους χώρους ευθύνης και στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα drones περιπολούν συνολικά σε επτά περιοχές ευθύνης του ΟΣΕ, που περιλαμβάνει σημαντικές εγκαταστάσεις του Οργανισμού, αλλά και σιδηροδρομικές γραμμές που διαθέτουν η/μ εξοπλισμό ο οποίος γίνεται πολλές φορές στόχων κλοπών.

Στον ΟΣΕ φαίνεται ότι υπάρχει σκέψη επέκτασης της χρήσης τους, ειδικά όπου κρίνεται μια εγκατάσταση ή μια γραμμή δυνητικά επικίνδυνη για κλοπές. Τα drones, έχουν προστεθεί μαζί με άλλα συστήματα ελέγχου, όπως οι περιπολίες αλλά και η τοποθέτηση καμερών σε ευαίσθητα σημεία, για να υπάρχει μια πιο, όσο το δυνατόν, συνολικότερη ομπρέλα προστασίας του δικτύου και των εγκαταστάσεων.

Η πρακτική της χρήσης των drones δεν είναι μια ελληνική καινοτομία, καθώς έχει ήδη εφαρμοστεί και σε άλλα ευρωπαϊκά δίκτυα, με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα.