Με τη Μέση Ανατολή να «βράζει» μετά την επίθεση της Τεχεράνης στο Ισραήλ ως αντίποινα για τον φονικό βομβαρδισμό της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία στις αρχές του μήνα, που είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους υψηλόβαθμα στελέχη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), η κατάσταση πλέον έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές» και ο κίνδυνος ενός ατυχήματος είναι πιθανός.

Μάλιστα όταν πρόκειται για δύο χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα η κλιμάκωση γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη καθώς κάνει όλο και πιο πιθανό κάποιο λάθος που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε έναν πυρηνικό όλεθρο με ανεξέλεγκτες διαστάσεις για ολόκληρη την περιοχή, αλλά και τον πλανήτη.

Με τη Δύση να προσπαθεί να πιέσει το Ισραήλ να μην απαντήσει, κάτι που έχει διαμηνύσει ότι θα κάνει, προκειμένου να αποφευχθεί μία κλιμάκωση της σύγκρουσης, Τεχεράνη και Τελ Αβίβ είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη και αρκεί μία σπίθα ώστε η κατάσταση να οδηγηθεί σε μονοπάτια χωρίς επιστροφή.

Ειδικά σε επίπεδο ρητορικής οι τόνοι έχουν ανέβει και το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και τεταμένο, καθώς και οι δύο πλευρές έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Το ενδεχόμενο χτυπήματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις ακούστηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, καθώς ένας Ιρανός διοικητής ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι η Ισλαμική Δημοκρατία γνωρίζει τη θέση των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ισραήλ.

Ειδικότερα, ο υποστράτηγος του Σώματος Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Αχμάντ Χαχταλάμπ, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν, δήλωσε ότι η Τεχεράνη έχει «τα δάχτυλα στη σκανδάλη» για να στοχεύσει τις ισραηλινές εγκαταστάσεις.

«Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του σιωνιστικού εχθρού έχουν εντοπιστεί και έχουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για όλους τους στόχους. Με άλλα λόγια, τα δάχτυλά μας είναι στη σκανδάλη των ισχυρών πυραύλων μας για να καταστρέψουμε τους συγκεκριμένους στόχους ως απάντηση στην ενδεχόμενη δράση τους», δήλωσε ο χαρακτηριστικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim που πρόσκειται στους IRGC.

Ο Χαχταλάμπ προειδοποίησε ότι το Ιράν θα μπορούσε να «αναθεωρήσει» την πυρηνική του πολιτική εάν το Ισραήλ επιτεθεί στις εγκαταστάσεις του. «Εάν το Ισραήλ επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την απειλή επίθεσης σε πυρηνικές εγκαταστάσεις για να ασκήσει πίεση στο Ιράν, είναι πιθανή η αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος και η απομάκρυνση από όσα έχουν ανακοινωθεί προηγουμένως», δήλωσε ακόμα.

Το Ισραήλ κατασκεύασε μια πυρηνική εγκατάσταση στην πόλη Νιμόνα της Νεγκέβ και πιστεύεται ευρέως ότι κατέχει πυρηνικά όπλα, αν και καμία ισραηλινή κυβέρνηση δεν το έχει παραδεχτεί. Το Ιράν από την πλευρά του υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας που εφαρμόζει είναι για ειρηνικούς σκοπούς, αλλά έχει κατηγορηθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραηλινούς αξιωματούχους ότι επιδιώκει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

Τα σχόλια του στρατηγού των Φρουρών της Επανάστασης έρχονται μετά την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ το Σάββατο, αλλά και δηλώσεων αξιωματούχων του Τελ Αβίβ, οι οποίοι άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Ειδικότερα μιλώντας στο Sky News, ο πρώην διευθυντής πληροφοριών της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας Μοσάντ, Ζοχάρ Πάλτι αναφέρθηκε στις πιθανές αντιδράσεις μετά την εκτόξευση από το Ιράν περισσότερων από 300 πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι το Ιράν εκτόξευσε 170 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, περισσότερους από 120 βαλλιστικούς πυραύλους και περισσότερους από 30 πυραύλους κρουζ κατά την επίθεση. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το 99% από αυτά καταρρίφθηκαν.

Αναφερόμενος στα πιθανά αντίποινα ο Πάλτι και απαντώντας σε ερώτηση για το αν εξετάζονται όλες οι επιλογές, συμπεριλαμβανομένου του πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, απάντησε: «Απολύτως. Όλα είναι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή».

Οι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα χρησιμοποιήσουν περισσότερη δύναμη από ό,τι στο πρόσφατο χτύπημα του Ιράν, εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα. Ο ταξίαρχος Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ δήλωσε την Πέμπτη ότι στην επίθεση του Σαββάτου χρησιμοποιήθηκαν «παλιά όπλα» και δεν διατέθηκε μια ποικιλία διαθέσιμων πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των βαλλιστικών πυραύλων Khorramshahr και Sejjil.

Από την πλευρά του και το Ισραήλ έχει ξεκαθαρίσει ότι μια στρατιωτική απάντηση είναι βέβαιη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας υποστηρίζοντας  ότι το Ισραήλ διατηρεί το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω, θα πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις και το κράτος του Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε χαρακτηριστικά ο Νετανιάχου.