Δηλώσεις έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φθάνοντας στο Δήλεσι για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και την κοινή επίσκεψη σε παιδικό σταθμό και κέντρο γεροντολογίας.

«Τις άγιες αυτές ημέρες δεν πρέπει να τις χαλάμε με μικροπρέπειες, η Εκκλησία μάς καλεί όλους», είπε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος. «Έχουμε τις σταθερές γραμμές μας και οι σταθερές γραμμές μας είναι το Ευαγγέλιο, ο λόγος του Θεού, οι θέσεις της Εκκλησίας. Πέρα από αυτές τις θέσεις δεν μπορούμε να κινηθούμε. Δεν κάνουμε επομένως ούτε αυτό που θα μας πει ο κ. Βελόπουλος, ούτε αυτό που θα μας πει ο οποιοσδήποτε πολιτικός. Σεβόμαστε τις απόψεις, τις μετράμε και κάνουμε αυτό που λέει ο Θεός: αγαπάμε όλους τους ανθρώπους», πρόσθεσε, λίγο πριν μαζί με τον πρωθυπουργό επισκεφθούν δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το αν υπάρχει «χριστιανόμετρο», απάντησε «όχι, ποτέ. Μόνο η αγάπη, η συγχώρεση, η συναδέλφωση και η συνεργασία. Ιδιαίτερα στον χώρο της Ελλάδας, στην πατρίδα μας, ιδιαίτερα αυτές τις ώρες, απαραίτητη είναι η συνεργασία. Πολλά πράγματα είναι που μας χωρίζουν, που μας κάνουν να είμαστε διαφορετικοί, αλλά κοιτάμε πώς μπορούμε με αυτή τη συνεργασία να πάμε μπροστά».

Και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ ούτε εγώ να πάω σε πράγματα που δεν λέει το Ευαγγέλιο, κι ας τα πει οποιοσδήποτε πρωθυπουργός, εγώ κοιτάω αυτό που λέει το Ευαγγέλιο. Κι εκείνος μπορεί να έχει τις αρχές του. Δεν μπορώ να ταυτιστώ εγώ ούτε εσύ να ταυτιστείς με συμφέροντα προσωπικά ή θέσεις που αύριο δεν θα έχουν καμία αξία. Είναι ώρα που πρέπει να σκεφτόμαστε σοβαρά και ιδιαίτερα αυτό το διάστημα που η πατρίδα μας έχει ανάγκη από συνεργάτες και συνεργασία. Καθένας έχει τις απόψεις του, μένει στις απόψεις του, παλεύει γι’ αυτές, ο χρόνος θα δείξει».

Απάντησε επίσης σε ερώτηση για τις εγκυκλίους που θα στείλει η Εκκλησία ενόψει του Πάσχα, ότι θα κάνει ό,τι κάνει κάθε χρόνο. «Εμείς δεν κινούμαστε με βάση το αύριο, το σήμερα ή το χθες, κινούμαστε με βάση αυτό που μας λέει το Ευαγγέλιο και ο λόγος του Θεού».

Μητσοτάκης: Τα λόγια του Αρχιεπισκόπου για σεβασμό και αγάπη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ

Λίγη ώρα μετά τον Αρχιεπίσκοπο, στο Δήλεσι έφθασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και επισκέφθηκαν μαζί τον παιδικό σταθμό, δομή της Αρχιεπισκοπής.

Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για το σπουδαίο έργο της Εκκλησίας, ενώ δήλωσε ότι μπαίνοντας στη Μεγάλη Εβδομάδα τα λόγια του Αρχιεπισκόπου για σεβασμό και αγάπη είναι πιο επίκαιρα από ποτέ, προσθέτοντας ότι «η συνεργασία μας ήταν και είναι ισχυρή».

Υπενθυμίζεται ότι προχθές ξέσπασε σάλος στη Βουλή με τις νουθεσίες του Κυριάκου Βελόπουλου προς βουλευτές της ΝΔ να αποφύγουν τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα για να μη δώσουν «λαβή σε ακραίους κύκλους». Η αντίδραση ήταν οξύτατη από τα κόμματα αλλά και την Εκκλησία.

Είχε προηγηθεί αντίστοιχη τοποθέτηση από τον βουλευτή της Νίκης, Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την επίθεση κατά της βουλευτού της ΝΔ στην Καβάλα εντός ιερού ναού, είπε: «Τολμάτε να πηγαίνετε στις εκκλησίες; Όταν παραβιάζεται και φιμώνεται η συντριπτική πλειοψηφία, θα έχουμε τέτοια πράγματα. Ακόμα και μέσα στην Εκκλησία πιστοί αρχίζουν να μοιράζουν σφαλιάρες».

Tο περασμένο Σαββατοκύριακο η βουλευτής της ΝΔ Αγγελική Δεληκάρη παρίστατο σε εκκλησία όταν την πλησίασε υποψήφια βουλευτής της Νίκης, την έβρισε και τη χαστούκισε.