Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για να σπάσει το «γυάλινο ταβάνι» που κρατάει τις γυναίκες ακόμη μακριά από την ισότητα στον εργασιακό χώρο, όπως αναφέρθηκε, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου (27/4) στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της φετινής Beyond.

Η έκθεση επιστήμης και τεχνολογίας φιλοξένησε την ημερίδα «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Ισότητα φύλων στην Εργασία» με σκοπό την επίτευξη μιας ανοιχτής συζήτησης μεταξύ ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, που πιστεύουν στις ίσες ευκαιρίες.Από το 11% στο 28% οι γυναίκες στα ΔΣ εταιρειών 

Ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στο πλαίσιο της Ημερίδας, ήταν η ποσόστωση των γυναικών στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών, με την Βασιλική Λαζαράκου, Πρόεδρο Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, να αναφέρει ότι το 2020 η εκπροσώπηση του γυναικείου φύλου άγγιζε μόλις το 11%.

Με το νόμο  που θεσπίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε εισηγμένη ελληνική εταιρεία φέρει την υποχρέωση κατάλληλης επιλογής μελών ΔΣ, ώστε να εξασφαλίζεται εκπροσώπηση τουλάχιστον 25% ανά φύλο στο ΔΣ.

Σύμφωνα με την ίδια, σε μια έκθεση που πρόκειται να δημοσιευθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, το ποσοστό αυτό το 2023 άγγιξε το 28%. «Όλα δείχνουν ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα καλύτερα» είπε χαρακτηριστικά.Μόλις το 52% των γυναικών στην αγορά εργασίας

«Πρόκειται για την ανάγκη ίσων ευκαιριών σε άνδρες και γυναίκες, Θέλουμε να δούμε γυναίκες και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και γενικότερα στο επειχειρείν της Ελλάδας» τόνισε από μεριάς της η Ζέφη Δημαδάμα, Γενική Γραμματέας Ισότητας και  Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την ίδια να αποκαλύπτει ότι μόλις το 52% των γυναικών αξιοποιείται στην αγορά εργασίας.

Όπως ανέφερε η ίδια, οι γυναίκες στη χώρα «έχουν και πολύ καλά βιογραφικά, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις, αλλά και για την επιστήμη, την έρευνα και την τεχνολογία. «Το περιβόητο ”σπάσε την οροφή” ήρθε η ώρα να σπάσει» τόνισε.

Οι γυναίκες έχουν μέσα τους την έρευνα
Για την Γεωργία Αυφαντοπούλου, Αναπληρώτρια Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και  Δικτύων Μεταφορών στο ΕΚΕΤΑ, «women need to empower women». Όπως τόνισε, «οι γυναίκες έχουν μέσα τους την έρευνα» παρουσιάζοντας τα πεδία όπου οι γυναίκες συμμετέχουν ενεργά στην διαδικασία της έρευνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πεδίο των Κοινωνικών Επιστημών, όπου το 58% που πλαισιώνει την ερευνητική διαδικασία, είναι γυναίκες. «Χρειάζεται μια ποσοτικοποιημένη πολιτική για τις γυναίκες στη χώρα» κατέληξε.

Στην ημερίδα συμμετείχαν επίσης η Δανάη Μπεζαντζάκου, CEO Navigator Shipping Consultants Ltd / ConceptFounder of Youth and Women Empowerment NGOs, η Vilma Zubinaite Associate Professor του NTNU και  η Nina Tvenge Assistant Professor  του NTNU, ενώ η Αριστέα Δημητροπούλου, Finance Executive, Wealth Mindset Mentor, MBA, CPA, ACCA, Lean In Circle Leader  του “Women in Personal Finance
 πραγματοποίησε workshop για τις βασικές αρχές της οικονομικής θεωρίας.