Μετά την αναβίωση της «Λατρευτικής Εβδομάδας», όπου οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον, ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά άλλο ένα βήμα, στις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει για να αναδειχθεί η πόλη ως θρησκευτικός προορισμός.

Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, τη μέρα του απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, πέντε Επιτάφιοι από Ιερούς Ναούς στο κέντρο της πόλης θα συναντηθούν στην πλατεία Αριστοτέλους. Είναι η πρώτη φορά που θα πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο γεγονός στη Θεσσαλονίκη, την ημέρα της κορύφωσης του Θείου Δράματος.

Το προηγούμενο διάστημα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης είχε προτείνει στον Μητροπολίτη Φιλόθεο, φέτος, τη Μεγάλη Παρασκευή η συνάντηση των Επιταφίων να πραγματοποιηθεί στην πιο κεντρική πλατεία της πόλης, πρόταση η οποία έγινε αποδεκτή από τον Παναγιώτατο. Τις συζητήσεις με την Ιερά Μητρόπολη προκειμένου να υλοποιηθεί η πρόταση ανέλαβε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Βασίλης Γάκης.

Στη μεγάλη αυτή θρησκευτική συνάντηση θα συμμετάσχουν οι Ιεροί Ναοί Της Του Θεού Σοφίας, της Μητρόπολης, της Αγίας Θεοδώρας, της Παναγίας Χαλκέων και του Αγίου Νικολάου του Τρανού. Έτσι στις 9 το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, μετά που θα ψαλλούν μέσα στις εκκλησίες τα Εγκώμια, «Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί» και «Αι γένεαι πάσαι», εκατοντάδες πιστοί θα βγουν στους δρόμους και θα κατευθυνθούν με τους Επιταφίους, υπό τον ήχο των πένθιμων εμβατηρίων, προς την πλατεία Αριστοτέλους.

Έως και πέρσι πραγματοποιούνταν το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής σε κλίμα κατάνυξης η συνάντηση δύο Επιταφίων στο κέντρο της πόλης, από τον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά και τον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας.

Η ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση του δήμου. Μάλιστα, όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος προχωρά η δημιουργία αρχείου εθίμων και εκδηλώσεων της Μεγάλης Εβδομάδας στην πόλη και τουριστική καμπάνια για την προώθηση της Θεσσαλονίκης ως προσκυνηματικό προορισμό.

Αύριο μάλιστα αναμένεται να διανεμηθούν στα ξενοδοχεία της πόλης έντυπο υλικό στις βασικές γλώσσες που θα καλεί τουρίστες να επισκεφθούν την πόλη τις Άγιες Μέρες του Πάσχα. Αν και η καμπάνια θα αρχίσει τον Ιανουάριο του 2025, από φέτος όλοι οι επισκέπτες της πόλης, στα ξενοδοχεία θα λαμβάνουν το έντυπο με κώδικα QR από το οποίο θα ενημερώνονται διαδικτυακά για το τι συμβαίνει στην πόλη, πού μπορούν να πάνε, ποια εκκλησία να επισκεφθούν, ποιοι είναι οι ιστορικοί τόποι και ποιες εκδηλώσεις διοργανώνονται κάθε ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.