Σε ποινές κάθειρξης που ξεκινούν από τα έξι έτη και τους εννέα μήνες και φτάνουν μέχρι τα 15,5 έτη καταδικάστηκαν οι 48 από τους 51 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών στο κάμπους του ΑΠΘ, που είχε εξαρθρωθεί μετά από μεγάλη επιχείρηση της ΕΛΑΣ στις 10 Δεκεμβρίου του 2018. Κατά πλειονότητα το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ενόχους για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης και διακίνηση ναρκωτικών μέσα σε εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σε κανέναν τους δεν δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση, ενώ άλλοι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης 10 μηνών για μικρότερης απαξίας αδικήματα. Για αυτούς τους τρεις, στον έναν δόθηκε η δυνατότητα να μετατρέψει την ποινή σε χρηματική και για τους άλλους δύο δεν ανεστάλη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις αρχές του μήνα, ωστόσο είχε πρωτοεισαχθεί για να δικαστεί τον Μάιο του 2020. Τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό αλλά και η δυσκολία να βρεθεί αίθουσα λόγω του αριθμού κατηγορούμενων (στο κατηγορητήριο αναγράφονταν 60 ονόματα, ωστόσο δύο απεβίωσαν και παύθηκε η ποινική δίωξη και οι μερικοί απαλλάχθηκαν) και των δικηγόρων τους, καθυστέρησε πολύ την εκκίνηση της διαδικασίας. Χαρακτηριστικό είναι πως οι περισσότεροι που ήταν προσωρινά κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν, ενώ οι 11 κατηγορούμενοι που βρέθηκαν στην αίθουσα, είναι στη φυλακή για άλλες υποθέσεις.

Η ΕΛΑΣ παρακολουθούσε για 57 ημέρες τους κατηγορούμενους να διακινούν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών μέσα στο πανεπιστήμιο και σε κεντρικές περιοχές γύρω από αυτό. Σύμφωνα με τα διωκτικά έγγραφα, ημερησίως φαίνεται ότι πραγματοποιούνταν 500 αγοραπωλησίες ναρκωτικών.