«Τέτοιες επιθέσεις είναι πολύ πιο πολύπλοκες από την κανονική δραστηριότητα των κυβερνοεγκληματιών και των κακόβουλων λογισμικών που κυκλοφορούν στην αγορά, καθώς σε αυτές τις επιθέσεις οι επιτιθέμενοι εφαρμόζουν εξαιρετικούς πόρους για να στοχεύσουν έναν πολύ μικρό αριθμό συγκεκριμένων ατόμων και τις συσκευές τους. Οι μισθοφορικές επιθέσεις spyware κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια και συχνά έχουν μικρή διάρκεια ζωής, γεγονός που καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον εντοπισμό και την αποτροπή τους»

Η Apple προειδοποιεί εκατομμύρια κατόχους iPhone να προσέχουν δύο επικίνδυνα σημάδια – «Πρέπει να δράσετε αμέσως»

Οι χρήστες των iPhone πρέπει να προσέχουν για δύο ειδοποιήσεις στο κινητό τους, τις οποίες αν δουν θα πρέπει να δράσουν άμεσα. Η Apple διαθέτει εξαιρετικά εξελιγμένους τρόπους για να εντοπίζει πότε έχει γίνει στόχος των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο.

Και αν νομίζει ότι είστε το επίκεντρο μιας “επίθεσης με κακόβουλο λογισμικό”, σας προειδοποιήσει. Πρόκειται για «Ειδοποιήσεις Απειλών της Apple» (Apple Threat Notifications) και θα πρέπει να τις λαμβάνετε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη.

«Οι ειδοποιήσεις απειλών της Apple έχουν σχεδιαστεί για να ενημερώνουν και να βοηθούν τους χρήστες που μπορεί να έχουν γίνει μεμονωμένα στόχος μισθοφορικών επιθέσεων spyware, πιθανώς λόγω του ποιοι είναι ή τι κάνουν», εξήγησε η Apple σε ένα επίσημο υπόμνημα ασφαλείας που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν θα γίνει ποτέ στόχος τέτοιων επιθέσεων» τονίζει η Apple, η οποία εξέδωσε πρόσφατα ειδοποιήσεις για απειλές σε άτομα σε δεκάδες χώρες.
πηγή: unsplash.com

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους θα ενημερωθείτε ότι έχετε γίνει στόχος.

Ο πρώτος είναι ότι μια ειδοποίηση απειλής θα εμφανίζεται στο επάνω μέρος της σελίδας όταν συνδέεστε στον ιστότοπο του Apple ID. Και ο δεύτερος είναι μια ειδοποίηση μέσω email και iMessage – αυτά θα σταλούν στις διευθύνσεις και τους αριθμούς που σχετίζονται με το Apple ID σας.

Εάν δείτε οποιαδήποτε από τις δύο ειδοποιήσεις, πρέπει να ακολουθήσετε τυχόν οδηγίες που περιέχονται στο email. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενημέρωση του iPhone σας με τις τελευταίες αναβαθμίσεις ασφαλείας ή ακόμη και την ενεργοποίηση της λειτουργίας Lockdown Mode.

«Οι ειδοποιήσεις απειλών της Apple είναι ειδοποιήσεις υψηλής εμπιστοσύνης ότι ένας χρήστης έχει ατομικά στοχοποιηθεί από μια επίθεση μισθοφορικού spyware και πρέπει να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη» τονίζει η Apple. «Δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε πληροφορίες σχετικά με το τι μας αναγκάζει να εκδώσουμε ειδοποιήσεις απειλών, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει τους επιτιθέμενους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να αποφύγουν την ανίχνευση στο μέλλον. Σας συνιστούμε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού» προσθέτει.

Μια επιλογή για εσάς εάν είστε στόχος αυτού του είδους της επίθεσης είναι το Lockdown Mode (Λειτουργία κλειδώματος). Η λειτουργία αυτή προστέθηκε στο iPhone με την ενημέρωση iOS 16 (και στη συνέχεια αναβαθμίστηκε περαιτέρω στο iOS 17) και είναι σχεδιασμένη ως μια ακραία επιλογή αν στοχοποιηθείτε από σπάνιες και εξελιγμένες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

«Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία Lockdown Mode, η συσκευή σας δεν θα λειτουργεί όπως συνήθως. Για να μειωθεί η επιφάνεια επίθεσης που δυνητικά θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από εξαιρετικά στοχευμένο μισθοφορικό λογισμικό κατασκοπείας, ορισμένες εφαρμογές, ιστότοποι και λειτουργίες είναι αυστηρά περιορισμένες για λόγους ασφαλείας και ορισμένες εμπειρίες ενδέχεται να μην είναι καθόλου διαθέσιμες» αναφέρει η Apple

Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία Lockdown Mode, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το iPhone σας έχει ενημερωθεί σε iOS 16 ή iOS 17.

Απλώς μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Γενικά > Ενημέρωση λογισμικού για να το ελέγξετε. Στη συνέχεια, μεταβείτε στις Ρυθμίσεις > Απόρρητο και ασφάλεια > Lockdown Mode (Λειτουργία κλειδώματος) και πατήστε Ενεργοποίηση.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να επιλέξετε ξανά την επιλογή Ενεργοποίηση, στη συνέχεια να πατήσετε Ενεργοποίηση και επανεκκίνηση και να πληκτρολογήσετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Σημειώστε ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσετε τη Λειτουργία κλειδώματος ξεχωριστά για το iPad και τον Mac σας – δεν θα συγχρονιστεί από το iPhone σας.

Ωστόσο, θα ενεργοποιηθεί αυτόματα για το Apple Watch σας. Και θα σας ζητηθεί να την ενεργοποιήσετε στις άλλες συσκευές σας. Μπορείτε να αποκλείσετε συγκεκριμένες εφαρμογές ή ιστότοπους από την επίδραση της λειτουργίας κλειδώματος στις Ρυθμίσεις.

πηγή: FOXreport.gr

Νέες πληροφορίες για το Assassin’s Creed: Codename Hexe – Επιστρέφει ένα χαρακτηριστικό από το Syndicate

Τι προκάλεσε την πτώση της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας – Βίντεο