Απόκοσμες εικόνες στη χώρα μας λόγω της αφρικανικής σκόνης, την οποία οι ισχυροί νοτιάδες κατηύθυναν προς πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα με τη σκόνη εντοπίστηκε στη Μεσσηνία, καθώς η Καλαμάτα θυμίζει… Λιβύη, ενώ το πορτοκαλί χρώμα κυριάρχησε σε Αττική, Ηλεία, Αχαΐα, Κορινθία.

Την ίδια ώρα, πορτοκαλί έγινε και ο ουρανός στο κέντρο της Αθήνας.

Εικόνες από τον Υμηττό Αττικής

Σε ανάρτηση του Forecast Weather Greece φαίνεται η μεσσηνιακή πρωτεύουσα να βρίσκεται στην ίδια κατάσταση με… τη Λιβύη, η οποία επίσης «πνίγεται» στη σκόνη.

Δείτε εικόνες και βίντεο από την Καλαμάτα:

Βίντεο από τη Δυτική Μεσσηνία:

Ίσως το χειρότερο επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης βρίσκεται σε εξέλιξη σήμερα μετά το μεσημέρι στην Ηλεία, όπως αναφέρει το ilialive.gr.

Όλες οι περιοχές του νομού έχουν χαθεί μέσα στο σύννεφο της σκόνης και η κατάσταση είναι πραγματικά δραματική για όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα και αλλεργίες.

Στους πολίτες συστήνεται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να φορούν οπωσδήποτε μάσκες.

Απόκοσμο είναι το τοπίο σε πολλές περιοχές της Κορινθίας τις τελευταίες ώρες, με την αφρικανική σκόνη να κάνει αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Στα Χανιά, η αφρικανική σκόνη έχει κατακλύσει την ατμόσφαιρα, αλλάζοντας το χρώμα της πόλης από κόκκινο σε πορτοκαλί και τους πολίτες να αναπτύσσουν ο καθένας τη δική του θεωρία και άποψη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Χανίων, μετεωρολόγος Μανόλης Λέκκας, εξήγησε ότι υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση των μικροσωματιδίων pm 2,5 που σήμερα είναι πολύ αυξημένα, όπως και pm 10.

«Η σκόνη προέρχεται από βόρειες ερημοποιημένες ζώνες της Αφρικής, δεν είναι επικίνδυνη κατά βάση, δημιουργεί όμως μεγάλο πρόβλημα οπτικού, όπως ορίζεται, χαρακτήρα».

Ο κ. Λέκκας μιλάει για κορύφωση του φαινομένου απόψε, ενώ οι νοτιάδες αναμένεται να απελευθερώσουν την ατμόσφαιρα μέχρι το βράδυ, «… κυρίως στα χαμηλά στρώματα. Στα υψηλά στρώματα η σκόνη θα υπάρχει». Εξήγησε, επίσης, πως πρόκειται για σκόνη η οποία κάνει καλό στο έδαφος, δεδομένου ότι περιέχει και μεταφέρει ιχνοστοιχεία τα οποία βοηθούν στον εμπλουτισμό της γης που καλλιεργείται.

«Οι πολίτες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι, παρά το φόβο που υπήρχε παλαιότερα και τις θεωρίες για προβλήματα στην υγεία, όταν η σκόνη αυτή εισπνέεται, δεν έχει επιστημονικά αποδειχθεί κάτι τέτοιο. Βέβαια, σε μεγάλες συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων στα πολύ χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας, άτομα που έχουν προβλήματα αναπνευστικά θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικά».

Αφρικανική σκόνη: Συστάσεις των ειδικών -Τι πρέπει να προσέχουμε

Το φυσικό αυτό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα, αναφέρει η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

Σημειώνει ότι η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και με αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.