Η Nissan παρουσίασε το επανασχεδιασμένο Qashqai το αμάξωμα του οποίου πλέον είναι ό,τι πιο εντυπωσιακό έχουμε δει στο μοντέλο ως τώρα.

Ο (κάποτε) βασιλιάς των crossover οχημάτων, το Nissan Qashqai, είναι ήδη στην τρίτη γενιά του. Από το 2006, δηλαδή από τότε που ένα «περίεργο» νέο αυτοκίνητο της ιαπωνικής εταιρείας παρoυσιάστηκε στην αγορά, ήταν ο πρωτοπόρος σε μια καινούργια κατηγορία.

Πλέον, το Qashqai φαντάζει σαν ο βασιλιάς των SUV. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τότε, πολλά άλλαξαν στην αυτοκινητοβιομηχανία (γενικότερα) και στη Nissan (ειδικότερα). Όμως, δεν άλλαξε ο χαρακτήρας του μοντέλου το οποίο προσαρμοζόταν στα εκάστοτε δεδομένα κάθε φορά.

Αυτό έγινε και τώρα όπου η εταιρεία παρουσίασε την επανασχεδιασμένη έκδοσή του. Έχοντας ξεκαθαρίσει το επιχειρηματικό πλάνο της τουλάχιστον ως το 2030 -και αφού επανήλθε η ισορροπία εντός του Renault Alliance- τα στελέχη της μπορούν να εφαρμόζουν τις αποφάσεις τους όπως ακριβώς επιθυμούν.

Το αποτέλεσμα αυτής της νέας κατάστασης αντικατοπτρίζεται στο ανανεωμένο Qashqai. Αν και έχουν περάσει περίπου τρία χρόνια από την επίσημη παρουσίαση της παρούσας γενιάς του κρίθηκε απαραίτητο να επικαιροποιηθεί.

O Μάθιου Ντάνκαν, Product Manager του Qashqai, δήλωσε ότι μπορεί το μεσοδιάστημα που συνέβη η αλλαγή να είναι μικρό σε σχέση με ό,τι ίσχυε ως τώρα, όμως θα πρέπει να συνηθίσουμε σε αυτή τη συχνότητα.

Ο λόγος είναι ότι με την ηλεκτροκίνηση και τα μοντέλα αυτής της τεχνολογίας κίνησης, η διαδικασία ανανέωσης ενός οχήματος είναι πιο εύκολη και οι εταιρείες μπορούν να το πράττουν συντομότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν και με λιγότερο συνολικό κόστος, συγκριτικά.

Το επανασχεδιασμένο Nissan QashqaiΕξαρχής διευκρινίζουμε ότι οι αλλαγές αφορούν αποκλειστικά στη διαφοροποίηση του αμαξώματος και του εσωτερικού του μοντέλου, όπως και στην απαραίτητη επικαιροποίηση κάποιων από τα συστήματα του εξοπλισμού του. Δεν υπάρχουν αλλαγές στην ανάρτηση ή στους κινητήρες με τους οποίους θα διατίθεται.

Στο εμπρός μέρος, η μάσκα και τα φώτα είναι τα νέα στοιχεία, όπως και το καπό. Η γρίλια είναι ευρύτερη από πριν και έχει αφαιρεθεί το πλαίσιο χρωμίου που υπήρχε ως τώρα σε αυτή.

Η επανασχεδίαση των φώτων έχει κάνει τα LED ημέρας να εντάσσονται στην άκρη της (γρίλια) και να δείχνουν ότι είναι μέρος της και όχι τμήμα πλάι σε αυτή. Οι προβολείς έχουν το σχήμα ενός σπαθιού Σαμουράι, τονίζοντας το σχήμα τους και δίνοντας την εικόνα ενός βασικού αντικειμένου της παράδοσης των Ιαπώνων.

Βλέποντάς το από το πλάι, διακρίνουμε την αισθητική προσθήκη μιας μικρής χρωματικής λωρίδας κοντά στα μαρσπιέ η οποία τονίζει το σχήμα του. Σε κάποιες εξοπλιστικές εκδόσεις, όπως η N-Design, το επανασχεδιασμένο Qashqai διατίθεται με διχρωμία στο αμάξωμά του, δηλαδή με μαύρη οροφή.

Στο πίσω μέρος του, είναι εμφανής η διαφοροποίηση στα εκεί φώτα. Πλέον, καλύπτονται από διάφανο πλαστικό (αντί κόκκινο) και τα LED φωτιστικά σώματα είναι διαμορφωμένα με τρόπο που να παραπέμπουν σε τρισδιάστατη όψη. Επίσης, ο εκεί προφυλακτήρας έχει αλλάξει και έχει ενσωματωμένο νέο αεροδυναμικό διαχύτη, σε σχέση με πριν.

Στο εσωτερικό του, το επανασχεδιασμένο Qashqai διαθέτει καλύτερης ποιότητας υλικά και διατίθεται και με επένδυση alcantara. Επίσης, για πρώτη φορά διατίθεται με εσωτερικό φωτισμό 64 διαφορετικών αποχρώσεων.

Το επίπεδο εξοπλισμού του έχει αναβαθμιστεί, συγκριτικά. Άλλωστε, ο νέος Κανονισμός GSR II (General Safety Regulation II) που έχει ψηφήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και θα εφαρμοστεί από τις 7 Ιούλιου 2024 σε όλα τα καινούργια αυτοκίνητα που θα πωλούνται στη Γηραιά Ήπειρο, προβλέπει περισσότερα συστήματα προειδοποίησης του οδηγού και ασφάλειας για όλους.

Έτσι, στη Nissan -με την ευκαιρία ανανέωσης του Qashqai- αναβάθμισαν τον εξοπλισμό του. Πλέον, η τεχνολογική «ομπρέλα» ADAS έχει περισσότερα συστήματα, ενώ ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να απενεργοποιεί προσωρινά κάποια από αυτά, εφόσον το επιθυμεί.

Στο αυτοκίνητο έχει προστεθεί σύστημα που διαθέτει έως και οκτώ κάμερες περιμετρικά και δίνει στην κεντρική οθόνη τρισδιάστατη εικόνα για το τι υπάρχει γύρω από το όχημα.

Επίσης, διαθέτει το σύστημα Invisible Hood View το οποίο αποτελείται από αισθητήρες στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου και σκανάρει τον χώρο εμπρός από αυτό σε γωνία 200 μοιρών, προειδοποιώντας τον οδηγό για διερχόμενο όχημα όταν αυτός δεν έχει καλή ορατότητα προς τα πλάγια.

Το ανασχεδιασμένο Qashqai διαθέτει το Connected Services 2.0 το οποίο αναβαθμίζει τους χάρτες και τις εφαρμογές της Google, ενώ έχει προστεθεί και ο ψηφιακός βοηθός του τεχνολογικού κολοσσού ο οποίος ενεργοποιείται με τη φράση «Hey Google».

Τέλος, οι άνθρωποι της εταιρείας είπαν ότι δεν υπάρχουν διαφορές στους κινητήρες, στην ανάρτηση, στις διαστάσεις και στα γενικότερα τεχνικά χαρακτηριστικά του μοντέλου, συγκριτικά. Tο μόνο που άλλαξε είναι η αίσθηση του τιμονιού η οποία έγινε καλύτερη σε σχέση με πριν. Όπως ανέφεραν, αυτή ήταν η σχετική επιθυμία των πελατών τους.

Το επανασχεδιασμένο Qashqai θα εξακολουθήσει να κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Nissan στο Sunderland (Μ. Βρετανία). Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του δεν θέλησαν να πουν οτιδήποτε για το μέλλον του μοντέλου. Ωστόσο, είναι γνωστό ότι το 2025 θα παρουσιαστεί η αμιγώς ηλεκτρική έκδοσή του, η οποία θα κατασκευάζεται στο ίδιο μέρος.