Πάνω από το 50% αναμένεται να κλείσει η αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων συγκριτικά με τον Απρίλιου του 2022. Προσφορές, χαμηλά επιτόκια και η ανάγκη για νέο όχημα παίζουν το ρόλο τους…

25 Απριλίου, 2024
9:00
Βασίλης Σαρημπαλίδης (saribal@otenet.gr)

Ο Απρίλιος δείχνει πολύ δυναμικός για την αγορά των καινούργιων αυτοκινήτων, στέλνοντας θετικά μηνύματα τόσο στους επαγγελματίες όσο και στους ιδιώτες. Όπως φαίνεται οι προσφορές και τα χαμηλά επιτόκια που εξασφαλίζουν οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς αποτελούν δέλεαρ για πολύ κόσμο που μπαίνει σε σκέψη να αλλάξει το αυτοκίνητό του.

Μην ξεχνάμε πως η Ελλάδα έχει έναν από τους πιο γερασμένους στόλους επιβατικών αυτοκινήτων που ξεπερνά τα 17 έτη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια ασφάλεια αλλά και για όσους τα χρησιμοποιούν.

Με την ανάγκη για αλλαγή αυτοκινήτου να θεωρείται επιτακτική, οι πωλήσεις σημειώνουν πρόοδο και για τον Απρίλιο φαίνεται πως η αγορά ίσως καταφέρει να ξεπεράσει ακόμα και τις 11.000 μονάδες.

Πάνω από το 50%…

Ποσοστιαία η άνοδος θα κυμανθεί μεταξύ 50-60% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι ταξινομήσεις για εταιρείες leasing και rent a car, αλλά αρκετά καλά τα πηγαίνουν και οι λιανικές πωλήσεις με το κόσμο να δείχνει ενδιαφέρον.

Εκτός από τις παραδοσιακές μάρκες (Toyota, Peugeot, VW, Citroen, Opel , Hyundai, Suzuki κλπ), το αγοραστικό κοινό δείχνει να στρέφεται και σε ακριβά αυτοκίνητα και μάρκες όπως για παράδειγμα οι κλασικές premium, Audi, BMW και Mercedes.

Κλασικά… πολύ δυνατά πηγαίνει η Land Rover, ενώ δεν λείπουν και οι ταξινομήσεις Porsche (23 αυτοκίνητα έως τις 23 Απριλίου), Bentley (3 αυτοκίνητα έως τις 22 Απριλίου) ακόμα και Maserati.

Τι γίνεται με MG, Tesla, BYD…

Από την πλευρά τους οι νέες μάρκες δείχνουν και αυτές πως έχουν χώρο στην αγορά. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι αυτό της MG που πάει εξαιρετικά καταλαμβάνοντας το 3-4% της συνολικής αγοράς.

Με τη σειρά της η Tesla πετυχαίνει νούμερα αλλά και ποσοστά που μεταφράζονται σε εξαιρετικές πωλήσεις (ποσοστό πάνω από το 2%). Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει (κάτι που περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες)και η νέα BYD που ακόμα δεν έχει δείξει τη δυναμική της.

Μέχρι και την Τρίτη 23 Απριλίου και σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto, οι πωλήσεις άγγιξαν τις 8.300 μονάδες με την ποσοστιαία άνοδο συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο να ξεπερνά οριακά το 69%.