Ας γνωρίσουμε το εξαίρετο γλυπτό του Δημήτρη Γκενόπουλου -Via Egnatia/Πόλεμος/Εμπόριο project που φιλοξενείται στη Βιβλιοθήκη

Πρόκειται για ένα εμπνευσμένο γλυπτό που κατασκευάστηκε για την πρώτη χρονιά του via Εγνατία και φιλοξενήθηκε στο Νομαρχείο. Ο δημιουργός του Δημήτρης Γκενόπουλος το διέθεσε αποκλειστικά για την βιβλιοθήκη. Περιγράφει αξιωματούχο βυζαντινό Κλειδοκράτορα και πολεμιστή της ανατολικής Θράκης φύλακα της Εγνατίας οδού.

Είναι μοναδικό και η βάση του είναι από ατόφια πέτρα ψαμμίτη της περιοχής όπως όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν (σίδερο, ξύλο, ατσάλινο πλέγμα, δόρυ κ δαχτυλίδι) όλα από τη θρακική γη.

Ο άξονας που συνέδεε την Ρώμη με τις κτήσεις της στην Ανατολή. Κατασκευάστηκε μεταξυ 146 + 120 προ Χριστού από τον ανθύπατο της Μακεδονίας Γναίο Ιγνάτιο πάνω στα ίχνη του πανάρχαιο δρόμου που διέσχιζε την Μακεδονία και τη Θράκη από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Τον δρόμο αυτόν είχαν ακολουθήσει τα στρατεύματα του Δαρείου και του Ξέρξη στις εκστρατείες των Περσών κατά της Ελλάδας στις αρχές του πέμπτου προ Χριστού αιώνα. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο Αλέξανδρος στην εκστρατεία του από την Ευρώπη προς την Ασία. Κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας οδού υπήρχαν ανά 7 έως 14 μίλια (10 έως 20 km) σταθμοί ανεφοδιασμού με προσωπικό για την εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών. Υπήρχαν επίσης πανδοχεία που ήταν εγκατεστημένα στο τέλος μιας πλήρους ταξιδιωτικής ημέρας (30 έως 40 μίλια η 45 έως 60 km).

Αυτό το γεγονός επηρέασε βαθύτατα την χωροταξική οργάνωση της Μακεδονίας και της Θράκης, αφού ακόμη και σήμερα οι μεγαλύτερες πόλεις που βρίσκονται πάνω στον άξονα της Εγνατίας, απέχουν μεταξύ τους 45 έως 60 km Έδεσσα- Γιαννιτσά- Θεσσαλονίκη -Απολλωνία- Αμφίπολη- Φίλιπποι αλλά και Καβάλα- Ξάνθη- Κομοτηνή- Αλεξανδρούπολη