Συχνότερα και νωρίτερα τα επεισόδια

Εν αναμονή της σταδιακής υποχώρησης της αφρικανικής σκόνης που έχουν προαναγγείλει οι μετεωρολόγοι, o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, επισήμανε την αύξηση της συχνότητας του φαινομένου σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, καθώς και την εμφάνισή του νωρίτερα στη θερινή περίοδο, κάτι που όπως είπε μιλώντας στην εκπομπή UPDATE του ΕΡΤNews και τον δημοσιογράφο Θάνο Σιαφάκα «είναι χαρακτηριστικό της ξηρασίας και της σχετικής ερημοποίησης εδαφών με αποτέλεσμα ο συνολικός όγκος σωματιδίων να είναι πολύ μεγαλύτερος». Επιπλέον σημείωσε πως «αλλάζουν οι ροές του ανέμου καθώς αλλάζει το κλίμα». Όπως προέβλεψε ο καθηγητής «Περιμένουμε να δούμε νέο επεισόδιο με την αφρικανική σκόνη μέχρι τα μέσα Μαίου, που θα μπορούσε να είναι της ίδιας έντασης με το τωρινό, ίσως και παραπάνω ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν».
Όπως εκτίμησε «Από τον Μάιο και μετά τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Το επόμενο φθινόπωρο θα έχουμε ένα ακόμη επεισόδιο αφρικανικής σκόνης».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην αυξημένη συχνότητα εμφάνισης της αφρικανικής σκόνης καθώς και στη διάρκεια του επεισοδίου και τον όγκο σωματιδίων και τόνισε «αυτό είναι καινούργιο στοιχείο και έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή».
Όπως σημείωσε «Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό που σημαίνει ότι θα πρέπει και το Εθνικό Σύστημα Υγείας να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει οξείες περιπτώσεις ανθρώπων οι οποίοι θα έχουν προβλήματα».
Το ανησυχητικό είναι όπως τόνισε το γεγονός πως «αυτή αυτή η επιβάρυνση με τη διακοπή έρχεται να προστεθεί πάνω στη σωματιδιακή επιβάρυνση που έχουμε έτσι κι αλλιώς στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ελλάδας, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο για παράδειγμα, στα Γιάννενα, όπου η ποιότητα του αέρα, αντικειμενικά μιλώντας, δεν είναι πάρα πολύ καλή σε σχέση με τα σωματίδια».
Οπότε κατέληξε πως «εμείς έχουμε να κάνουμε τόσο δράσεις προσαρμογής, ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τέτοια οξεία επεισόδια και από την άλλη να κάνουμε δουλειά βάσης πραγματικά προληπτικά, μειώνοντας το επίπεδο ρύπανσης από σωματίδια στις πόλεις μας, έτσι ώστε όταν έρχεται μερικές μέρες που έρχεται αυτό το κύμα από την Αφρική να μην έρχεται να επικαθίσει πάνω σε ένα ήδη υψηλό υπόβαθρο από ατμοσφαιρική ρύπανση».

Π. Μπεχράκης: Μεγαλύτερη η σωματιδιακή ρύπανση σε χαμηλό ύψος – Επιβαρύνονται περισσότερο τα παιδιά
Σε αυτό το σημείο σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Σαρηγιάννης ο καθηγητής πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης τόνισε πως «αυτή η σωματιδιακή ρύπανση που χαρακτηρίζει και συνοδεύει τα φαινόμενα αυτά είναι πολύ μεγαλύτερη σε χαμηλό ύψος και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουμε υπόψη για τα μικρά παιδιά, τα οποία ενοχλούνται πολύ περισσότερο γιατί εκείνα αναπνέουν στο ένα μέτρο ή και στους 30 πόντους εάν μπουσουλούν, με αποτέλεσμα να εισπνέουν τη ρύπανση σε πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση. Έχουν και μεγαλύτερη ευαισθησία. Άρα τα παιδιά είναι εκείνα που αποτελούν μια εξαιρετικά ευαίσθητη πληθυσμιακή ομάδα σε αυτού του είδους τα φυσικά φαινόμενα.
ertnews.gr