Οι κάτοικοι διαμαρτυρόνται για την επιχειρούμενη επένδυση σε έναν από τους ελάχιστους πνεύμονες οξυγόνου του βορείου Έβρου
Ψήφισμα και από τους εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας Ορεστιάδας

Δράση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο δάσος Πενταλόφου – Πετρωτών πραγματοποίησαν την Κυριακή ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας, ο Περιπατητικός και Φυσιολατρικός Όμιλος Πενταλόφου «Δρυμός» και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρωτών «Ωμέγα».
Η συγκέντρωση ξεκίνησε από το Άγαλμα του Λιθοξόου στα Πετρωτά και ακολούθησε συμβολική πεζοπορία έως τον Ανεμόμυλο. Η απόφαση για την εγκατάσταση του αιολικού σταθμού ελήφθη από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρά τις καθολικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων, αλλά και απόψεων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορούσε στο συγκεκριμένο έργο.

Σε ψήφισμά του, τo Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ. δηλώνει την αντίθεσή του στην αδειοδότηση και κατασκευή Αιολικού Σταθμού στη θέση «ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ», καθώς το συγκεκριμένο δάσος αποτελεί ένα Βαλκανικό δρυοδάσος υψηλής αντιπροσωπευτικότητας και βιοποικιλότητας καθώς και ένα προσιτό φυσικό βιολογικό εργαστήριο το οποίο εξυπηρετεί τις επιστημονικές και εκπαιδευτικές ανάγκες του Τμήματος του ΔΠΘ. Στο δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών εκτός από την εκπόνηση ερευνητικών εργασιών (όπου περιλαμβάνονται μεταπτυχιακές και διδακτορικές διατριβές), σε ετήσια βάση διενεργούνται εκπαιδευτικές εκδρομές και διεξάγεται επί του πεδίου άσκηση των φοιτητών Δασολογίας. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του ΔΠΘ, το δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών αποτελεί το μοναδικό φυσικό δάσος του βόρειου Έβρου (βόρεια του Διδυμοτείχου) και μοναδικό διαθέσιμο δασικό οικοσύστημα για την άσκηση των δραστηριοτήτων της δασικής αναψυχής, του οικοτουρισμού και της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης εντός του Δήμου Ορεστιάδας. «Η απώλεια του, συνέπεια του σχεδιαζόμενου έργου, θα υποβαθμίσει ανεπανόρθωτα την ποιότητα της ζωής και τις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Πρέπει εν κατακλείδι να τονιστεί ότι η κλίμακα και το είδος του παραπάνω έργου θα προκαλέσει στο δασικό οικοσύστημα της περιοχής επιπτώσεις που θα είναι μη αντιστρέψιμες και μη θεραπεύσιμες παρόλο που το έργο χαρακτηρίζεται ως προσωρινό» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ψήφισμα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας

Σε ψήφισμά του, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας συντασσόμαστε με τη δράση φορέων και υπηρεσιών ενάντια στο επικείμενο έργο ως συνακόλουθο της απόφασης που ελήφθη από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρά τις καθολικά αρνητικές γνωμοδοτήσεις υπηρεσιών και φορέων, αλλά και απόψεων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης που αφορούσε στο συγκεκριμένο έργο.
Στηρίζουμε κάθε δράση που διατρανώνει τη θέση αυτή, όπως η δράση που διοργανώνουν: ο Σύλλογος Δρομέων Ορεστιάδας, ο Περιπατητικός & Φυσιολατρικός Όμιλος Πενταλόφου «Ο ΔΡΥΜΟΣ» και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Πετρωτών «ΤΟ ΩΜΕΓΑ» που καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Απόφαση ‘Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου με τίτλο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ισχύος 45 MW στη θέση ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ στα Πετρωτά Δήμου Ορεστιάδας».
Όλοι μαζί λέμε όχι στην εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην Μαύρη Πέτρα (Καρακόπετρα). Λέμε όχι στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Δάσος Πενταλόφου-Πετρωτών. Λέμε όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση των συνθηκών της ζωής μας και των μελλοντικών γενεών. Παρά τις προσπάθειες διάλυσης του τόπου μας, έχουμε το σθένος και το ανθρώπινο δυναμικό να ανασυγκροτήσουμε τον Βόρειο Έβρο».