Δεν έχουν τσίπα επάνω τους – Κοροϊδεύουν χιλιάδες αναπληρώτριες μητέρες

Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 3:30 μμ

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, μας ενημέρωσαν από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης πως επεκτείνεται το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες. Στο βιντεάκι του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όλες οι μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται, λαμβάνουν κρατική στήριξη για 9 μήνες».

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προκλητικά αποκρύφτηκε από την κυβέρνηση το γεγονός ότι όλοι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο ΔΕΝ απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα. Με ένα tik tok εξαφανίστηκαν από τον χάρτη των εργαζόμενων οι χιλιάδες αναπληρώτριες και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί!

Αλήθεια δε γνωρίζει η κυβέρνηση ότι η άδεια μητρότητας των αναπληρωτριών είναι μικρότερη και από τους 6 μήνες του ιδιωτικού τομέα;

Δε γνωρίζει η κυβέρνηση ότι οι αναπληρώτριες δε δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης, όπως και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι;

Ως εδώ με την κοροϊδία!

Με ευθύνη τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και υπηρετώντας πιστά τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί δικαιούνται άδεια επαπειλούμενης κύησης μέχρι 20 μέρες! Αποτέλεσμα αυτής της διάκρισης είναι να εξαναγκάζονται είτε να δουλεύουν με κίνδυνο να χάσουν τα μωρά τους, είτε ωθούνται στην παραίτηση, είτε στην άδεια άνευ αποδοχών.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της συναδέλφισσας στο Ηράκλειο, που μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο από το σχολείο με δίδυμη κύηση (εξ’ ορισμού επαπειλούμενη) και η κυνική απάντηση του υπουργείου ήταν πως γνώριζε τα δικαιώματά της πριν προσληφθεί. Με λίγα λόγια «Ας πρόσεχε!».

Επιπλέον, η κρατική στήριξη που λαμβάνουν οι αναπληρώτριες μαμάδες πριν τον τοκετό εξαντλείται σε 2 μήνες κύησης. Μετά τη γέννα δικαιούνται 2 μήνες λοχείας και 3,5 μήνες άδεια ανατροφής, η οποία κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες των εκπαιδευτικών που ήρθαν και τότε, το 2018, αντιμέτωποι με τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε καν το 6μηνο του ιδιωτικού τομέα!

Απέναντι στην πολιτική τους που μας «εξαφανίζει» από το σύνολο των εργαζομένων, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας, απαντάμε πως:

Οι αναπληρωτές δεν είμαστε αόρατοι! Δεν είμαστε εργαζόμενοι β’ κατηγορίας!

Οργανώνουμε τον αγώνα μας και απαιτούμε εδώ και τώρα:

– Το δικαίωμα στην 9μηνη άδεια ανατροφής και για τους αναπληρωτές.

– Να δίνονται άμεσα άδειες με εξασφαλισμένα δικαιώματα στις αναπληρώτριες με επαπειλούμενη κύηση.

– Να δοθεί το επίδομα μητρότητας σε μη μισθωτές μητέρες και στις αναπληρώτριες για όσο διάστημα δεν εργάζονται.

– Εξίσωση των αδειών των μονίμων με τους αναπληρωτές.