Ξεκινούν εκ νέου οι μετρήσεις για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη και κυρίως στις περιοχές του δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Παράλληλα, δύο νέες επιτροπές, που έχουν συσταθεί, αναλαμβάνουν να διερευνήσουν το ζήτημα, ενώ επιστρατεύονται συσκευές ανίχνευσης γνωστές και ως «ηλεκτρονικές μύτες».

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης έλαβε επιστολή προ ημερών από τα ΕΛΠΕ να επισκεφθεί τα διυλιστήρια, προκειμένου να ξεναγηθεί στον χώρο και να δει τι εργασίες έχουν γίνει ήδη από τη βιομηχανία. Και όλα αυτά ενώ οι κάτοικοι σε Ελευθέριο Κορδελιό και Εύοσμο συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για δυσοσμία στις περιοχές τους, πρόβλημα το οποίο καταγράφεται ιδιαίτερα έντονο κατά τις βροχερές ημέρες, αλλά και την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι 13 ηλεκτρονικές μύτες και οι δύο επιτροπές παρακολούθησης

Νέα «όπλα» για τον εντοπισμό της δυσοσμίας και τα αίτια που την προκαλούν μπαίνουν σε εφαρμογή στον δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Τα ΕΛΠΕ είχαν προτείνει τα προηγούμενα χρόνια να φέρουν ένα σύστημα που υπάρχει στο εξωτερικό, τις γνωστές «ηλεκτρονικές μύτες». Πρόκειται να τοποθετηθούν σε 13 σημεία σε περιοχές του δήμου και θα λαμβάνουν περιοδικά δείγματα από τον αέρα για να ελέγχουν τη δυσοσμία καθώς και σε ποια επίπεδα βρίσκεται. Παράλληλα, η ολλανδική εταιρεία που έχει αναλάβει να τις τοποθετήσει θα βγάλει και ένα application για κινητά. Μέσω της εφαρμογής, ο κάτοικος, όταν μυρίζει έντονα στην περιοχή του, θα μπορεί να πατήσει ένα alert και με τις συντεταγμένες της περιοχής από το κινητό θα δίνεται εντολή στην «ηλεκτρονική μύτη» που είναι κοντά να λαμβάνει δείγμα από τον αέρα για έλεγχο. Το σύστημα χρηματοδοτούν τα ΕΛΠΕ αλλά θα το διαχειρίζεται ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα αναλύει τα δεδομένα και θα τα παραδίδει σε επταμελή επιτροπή. Σε αυτή συμμετέχουν επιστήμονες από την ίδια την εταιρεία, το Μετσόβειο, το ΑΠΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Πρόεδρος στην εν λόγω επιτροπή θα είναι ο πρώην δήμαρχος Κορδελιού και εκ νέου δημοτικός σύμβουλος Στάθης Καϊτετζίδης και αναπληρωτής ο νυν δήμαρχος Λευτέρης Αλεξανδρίδης. Η επιτροπή έχει ήδη συγκληθεί δύο φορές. «Περιμένουμε ενημέρωση για τις ηλεκτρονικές μύτες, να δοκιμαστούν και να αρχίσουν να δίνουν στοιχεία. Θα βλέπουμε σε ποιες στιγμές είναι η δυσοσμία, ενώ θα οριστούν και τα όρια για alert», δήλωσε στη Voria.gr ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης.

Παράλληλα, ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενεργοποιεί εκ νέου τη επιτροπή από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, επικεφαλής της οποίας θα είναι η ομότιμη καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντινή Σαμαρά. Θα αναλάβει τη διεξαγωγή δειγματοληψιών και χημικών αναλύσεων οσμηρών πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs) σε περιπτώσεις επεισοδίων δυσοσμίας. Ήδη η επιτροπή Σαμαρά, σύμφωνα με τον δήμαρχο, ξεκίνησε και λαμβάνει δείγματα. Εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα θα παραδοθούν ή εντός του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο. «Θέλουμε να δούμε εάν υπάρχει διαφορά στα στοιχεία που είχαμε παλαιότερα με τα στοιχεία που θα βγουν τώρα. Εάν η κατάσταση έχει χειροτερέψει ή εάν έχει βελτιωθεί, τι χημικά στοιχεία υπάρχουν», ανέφερε ο δήμαρχος. Σημειώνεται ότι οι δύο επιτροπές είναι ανεξάρτητες η μία από την άλλη.

Στα ΕΛΠΕ την Τρίτη ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου

Μεθαύριο, Μεγάλη Τρίτη, ο κ. Αλεξανδρίδης θα επισκεφθεί τα ΕΛΠΕ συνοδευόμενος από τους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, τον πρόεδρο του Σώματος και τον πρόεδρο της Επιτροπής Στάθη Καϊτετζίδη. «Θα μας ενημερώσουν τι έχουν κάνει. Η παρουσία μας εκεί θα είναι για ενημέρωση. Δεν είναι ούτε για άφεση αμαρτιών ούτε για να καταδικάσουμε τα ΕΛΠΕ. Αυτό θα το κάνουν οι επιστήμονες που γνωρίζουν το αντικείμενο σε σχέση με τη δυσοσμία και τη ρύπανση», τόνισε ο κ. Αλεξανδρίδης. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο δήμαρχος αναμένει να ενημερωθεί εάν έχουν τοποθετηθεί οι «ηλεκτρονικές μύτες» και εάν όχι το πότε έχει προγραμματιστεί να γίνει αυτό. Ο δήμος, σύμφωνα με τον ίδιο, περιμένει τα συμπεράσματα από τις δύο επιτροπές. «Η βιομηχανία πρέπει να συνετιστεί, να κρατήσει τους όρους και τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να κάνει αυτά που επιβάλλονται», τόνισε.