Γιώργος Λυγγερίδης: Στον εισαγγελέα οι συλληφθέντες για τη δολοφονία του αστυνομικού στου Ρέντη

Με πέντε κλούβες της Αστυνομίας μεταφέρθηκαν στην Ευελπίδων οι συλληφθέντες που κατηγορούνται για εμπλοκή στα αιματηρά επεισόδια στου Ρέντη που κατέληξαν στη δολοφονία του αστυνομικού, Γιώργου Λυγγερίδη, όταν πέταξαν με ευθεία βολή εναντίον του ναυτική φωτοβολίδα. Οι 64 συλληφθέντες φέρονται να έχουν εμπλοκή και σε άλλα περιστατικά οπαδικής βίας.

Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ενώ η σχετική δικογραφία θα υποβληθεί στον Εισαγγελέα. Αναμένεται να αποδοθούν και κατηγορίες για ηθική αυτουργία στον θανάσιμο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού. Από τα 64 πλέον άτομα που έχουν συλληφθεί, τα έμπειρα στελέχη της ασφάλειας Αττικής, έχουν ταυτοποιήσει πολλά από αυτά σε 11-12 περιπτώσεις οπαδικής βίας.

Ο «πολύ σκληρός πυρήνας των χούλιγκαν», ανέρχεται σε περίπου 20 άτομα. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές 5 άτομα φέρονται ως ηθικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις που αναμένονται.

Τα μέλη της εγκληματικής αυτής οργάνωσης δρούσαν με διαφορετική σύνθεση κάθε φορά. Οι αστυνομικοί της αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους κατάφεραν μέσα την μυστική έρευνα εδώ και τέσσερις μήνες να «δέσουν» την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, μέσα από σημαντικά ευρήματα κυρίως από το σημείο της δολοφονίας του αστυνομικού των ΜΑΤ.

«Φαίνεται ότι κάποιοι από αυτούς είναι πολύ γνωστά ονόματα στο οπαδικό κίνημα με τους πρωταγωνιστές να είναι από 27 έως 36 ετών», όπως λένε αστυνομικές πηγές. Όλο αυτό το διάστημα η έρευνα κρατήθηκε μυστική ενώ είχαν ληφθεί πολύ αυστηρά μέτρα αυτοπροστασίας για τους αστυνομικούς που εξιχνίασαν την πολύκροτη υπόθεση.

«Με το πρόσχημα της οπαδικής βίας πολλές φορές είχαν συμμετοχή και σε άλλες υποθέσεις που έχουν να κάνουν με το κοινό ποινικό δίκαιο» σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Πανηγύριζαν» για την δολοφονία Λυγγερίδη – Τα στοιχεία που «έκαψαν» τους συλληφθέντες για την εγκληματική οργάνωση

Από την Αστυνομία δηλώνουν με σιγουριά ότι «ξήλωσαν» το σύστημα των οργανωμένων χούλιγκαν μεγάλης ομάδας, καθώς έχουν στα χέρια τους την αρχηγική πυραμίδα των προσώπων, που φέρονται να έδιναν εντολές για να ξεσπάσουν άγρια επεισόδια, αλλά και εντολές για ξυλοδαρμούς, ακόμη και διαιτητών σε αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Τα πρόσωπα αυτά, φέρονται και ως οι ηθικοί αυτουργοί στην υπόθεση δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη.

Οι τέσσερις, με τα προσωνύμια «Ιωσήφ», «Ρουμάνος», «Αγρινιώτης» και «Όμπλε», γνώριζαν τα πάντα για τα όσα συνέβησαν τον περασμένο Δεκέμβριο έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη», όπου δολοφονήθηκε ο 31χρονος αστυνομικός, όπως επισημαίνουν από την ΕΛ.ΑΣ. Θεωρούνται οι άνθρωποι, που έδιναν τις εντολές και κατηύθυναν τους χούλιγκαν, ώστε να προκαλέσουν επεισόδια, όπως ακριβώς συνέβη την μοιραία νύχτα.

Οι έμπειροι αξιωματικοί κατάφεραν να δέσουν την υπόθεση και από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων για την σύλληψη των εμπλεκομένων. Από την ΕΛ.ΑΣ., πάντως, υποστηρίζουν ότι η έρευνα μπορεί να φτάσει ακόμη πιο ψηλά, κατά τη διάρκεια της κύριας ανάκρισης.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτριος Μάλλιος, η εγκληματική οργάνωση αποτελείται από 158 μέλη τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα. Η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

O αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτριος Μάλλιος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας (22/4) αναφέρει τα εξής.

«Τους τελευταίους 4 μήνες η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, διεξήγαγε υπό άκρα μυστικότητα εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη διαλεύκανση της  εγκληματικής επίθεσης χούλιγκαν στην περιοχή του Ρέντη, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του αστυνομικού της ΥΑΤ Γεώργιου Λυγγερίδη.

Όπως είναι ήδη γνωστό, για την εξιχνίαση αυτής της δολοφονικής επίθεσης, από την πρώτη στιγμή, είχαν πραγματοποιηθεί πάνω από 400 προσαγωγές, ώστε να μην χαθεί κανένα πειστήριο, ενώ ένα άτομο είχε συλληφθεί και οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια, η δικογραφία που συντάχθηκε περιελάμβανε μαρτυρίες, βίντεο και άλλα ευρήματα που κατέδειξαν την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης πίσω από την επίθεση, ενώ επιβεβαίωναν συσχέτιση της αθλητικής βίας με το οργανωμένο έγκλημα.

Ειδικότερα, προέκυψαν στοιχεία για εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από 158 μέλη, τα οποία, τουλάχιστον από το 2019, τελούσαν κακουργηματικές και πλημμεληματικές αξιόποινες πράξεις και δρούσαν κυρίως σε Αττική, Βόλο και Ιωάννινα.

Για την αποδόμηση της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης, από πρώτες πρωινές ώρες σήμερα διεξήχθη, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης, ευρεία αστυνομική επιχείρηση, με τη συνδρομή της Ε.Κ.Α.Μ. και αστυνομικών σκύλων, με αποτέλεσμα τη σύλληψη, μέχρι στιγμής 60 ατόμων.

Παράλληλα, έχουν πραγματοποιηθεί 58 έρευνες σε οικίες και 15 σε οχήματα και έχουν κατασχεθεί πλήθος πειστηρίων όπως πιστόλια, ξύλινα ρόπαλα, μαχαίρια, ναρκωτικά, ρουχισμός, ψηφιακά μέσα και άλλα.

Η δέσμευσή μας για την καταπολέμηση της αθλητικής βίας και συνολικά της ανομίας είναι απόλυτη. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με σχέδιο και αποφασιστικότητα για την ασφάλεια των πολιτών και την ειρηνική συνύπαρξη στην κοινωνία μας».