Ανησυχία μέχρι και για την ασφάλεια του κτιρίου της ΓΑΔΑ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, λόγω έλλειψης αστυνομικού προσωπικού και αδυναμίας ελέγχου ορισμένων εισόδων του κτιρίου, προκύπτει από πρόσφατο εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ».

Το αστυνομικό μέγαρο στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο εισέρχονται καθημερινά περισσότεροι από 1.000 πολίτες – πέρα από τους 3.000-4.000 ενστόλους που υπηρετούν σε αυτό – και παραμένουν σε αυτό δεκάδες κρατούμενοι αλλά και προσαχθέντες για διάφορα αδικήματα, φαίνεται να έχει «κερκόπορτες» που επιχειρούν να κλείσουν οι αξιωματικοί που είναι επιφορτισμένοι με την ασφάλειά του.

Βασική ανησυχία των επιτελών της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μην υπάρξει κάποια ένοπλη επίθεση ή άλλο ανάλογο περιστατικό από «εισβολείς» στο κτίριο που ελέγχει όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής και όχι μόνο.

Η κανονική είσοδος αστυνομικών και πολιτών στο κτίριο της ΓΑΔΑ πραγματοποιείται από την κεντρική πύλη που βρίσκεται επί της λεωφόρου Αλεξανδρας. Εκεί, η πρόσβαση για τους εργαζομένους (πολιτικό και αστυνομικό προσωπικό) επιτρέπεται μόνο με ηλεκτρονική κάρτα, ενώ έχουν εγκατασταθεί μαγνητικές θύρες και γίνεται πλήρης καταγραφή των στοιχείων του συνόλου των εισερχομένων (εργαζομένων και επισκεπτών).

Οι ίδιες κάρτες επιτρέπουν την πρόσβαση και στους λοιπούς ορόφους του κτιρίου, αναλόγως με την ιδιότητα του κατόχου τους. Ωστόσο, σε ορισμένους χώρους το σχετικό σύστημα παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία του.

Το εσωτερικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. μετά τη διαπίστωση ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πολίτες εισέρχονται και εξέρχονται από τις δύο εισόδους των γκαράζ της ΓΑΔΑ

Αφορμή για τη σύνταξη της… υπενθύμισης με τίτλο «Πρόσβαση στο κτίριο ΑΜΑ (Αστυνομικό Μέγαρο Αθηνών)» στάθηκε η διαπίστωση ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πολίτες εισέρχονται και εξέρχονται από τις δύο εισόδους των γκαράζ της ΓΑΔΑ επί των οδών Μηλέων και Δημητσάνας, εκατέρωθεν του αστυνομικού μεγάρου, με τον κίνδυνο να βρεθούν σε ευαίσθητους χώρους πρόσωπα με άγνωστους σκοπούς. Αυτή ακριβώς η ανησυχία αποτυπώνεται λοιπόν στο έγγραφο που συνέταξε στις 20 Απριλίου το Τμήμα Εσωτερικών Λειτουργιών της ΓΑΔΑ. Συγκεκριμένα, σε αυτό επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με το σχέδιο ασφαλείας, δεν επιτρέπεται η διέλευση πεζών αστυνομικών – πολιτών από την είσοδο-έξοδο γκαράζ του κτιρίου».

Σημειώνεται ότι στους χώρους στάθμευσης επιτρέπεται αποκλειστικά η είσοδος υπηρεσιακών οχημάτων αλλά και των ιδιωτικών αυτοκινήτων και δίτροχων των αστυνομικών που υπηρετούν στις υπηρεσίες που στεγάζονται στην έδρα της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική. Εντούτοις, στις εν λόγω εισόδους-εξόδους δεν υπάρχει εγκατεστημένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι στο πρόσφατο παρελθόν έχουν καταγραφεί περιστατικά απώλειας ή ακόμα και… κλοπής μοτοσικλετών από τα γκαράζ της ΓΑΔΑ, τα οποία, ελέω ελλείψεων σε τεχνικά μέσα, δεν κατέστη δυνατό να διαλευκανθούν. Κατά τους αστυνομικούς που υπηρετούν στο μέγαρο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, τα ζητήματα φρούρησης εντείνονται ιδίως κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Εν τω μεταξύ, μέσω του συγκεκριμένου «διαύλου» ή περιφερειακών ανελκυστήρων εισέρχονται στο κτίριο – με την άδεια των αρμόδιων αξιωματικών – άτομα των οποίων η παρουσία αποφεύγεται να καταγραφεί επισήμως για λόγους μυστικότητας.

Τα κενά αυτά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, αφήνουν περιθώρια πρόσβασης στο εσωτερικό της ΓΑΔΑ άγνωστων ατόμων, τα οποία εν συνεχεία μπορούν να κάνουν χρήση των ανελκυστήρων που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά υλικών τροφοδοσίας, απορριμμάτων κ.ο.κ. προκειμένου να «χαθούν» εντός κτιρίου, χωρίς ουδείς να αντιληφθεί την παρουσία τους.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ένστολοι συνδικαλιστές, η προβληματική αυτή κατάσταση επιτείνεται από τις ελλείψεις – της τάξης του 30%-40% – σε προσωπικό επιφορτισμένο με τη φρούρηση των εγκαταστάσεων.

Η ίδια κατάσταση, εξάλλου, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, επικρατεί σχεδόν στο σύνολο των αστυνομικών υπηρεσιών της επικράτειας, κάτι που αποδίδεται στη λογική των «ρουσφετιών» (σ.σ.: ευνοϊκών μεταθέσεων) που επικράτησε τα τελευταία χρόνια στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για μια πρακτική που εσχάτως γίνονται προσπάθειες να παταχθεί, με πρωτοβουλία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.