Ανταπόκριση από Ισραήλ: Το ισραηλινό χτύπημα στο Ιράν που κανείς από τους «δύο» δεν είδε

Επισήμως δεν υπάρχει κανένα χτύπημα για την ισραηλινή κυβέρνηση που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει εκδόσει καμία επίσημη αντίδραση, με τον υπόλοιπο πλανήτη – κυρίως τη Δύση – να ξεφυσά από ανακούφιση.

Μέχρι στιγμής, τα μόνα μέσα παγκοσμίως που επικαλούνται Ισραηλινούς αξιωματούχους – υπό το καθεστώς της ανωνυμίας – για να επιβεβαιώσουν το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν είναι η Jerusalem Post καθώς και οι New York Times μαζί με τα αμερικανικά δίκτυα CNN και ABC. Για τις κυβερνήσεις του Ιράν και του Ισραήλ όμως κανείς δεν ξέρει τίποτα!

Για Αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων εκτόξευσαν πυραύλους που έπληξαν τις εγκαταστάσεις της ιρανικής αεροπορίας στο Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν νωρίς το πρωί της Παρασκευής, κάνει η Jerusalem Post, που επικαλείται ανώνυμες πηγές από Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Φαίνεται ότι η επιλογή του χτυπήματος κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν. Δίπλα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις αλλά και μια από τις μεγαλύτερες αεροπορικές βάσεις της χώρας.

Το μήνυμα που στέλνουν οι Ισραηλινοί είναι ότι «χτυπάμε όποτε θέλουμε με χειρουργική ακρίβεια αλλά δεν θέλουμε την κλιμάκωση».

Τα απευθείας χτυπήματα από κράτος σε κράτος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν «τελείωσαν», λέει στο CNN μια περιφερειακή πηγή πληροφοριών.

Η πηγή εικάζει ότι το Ιράν δεν θα απαντήσει στο φερόμενο ισραηλινό χτύπημα χθες το βράδυ στο Ισφαχάν.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει τις αναφορές για ισραηλινές επιθέσεις στο Ιράν τα ξημερώματα της Παρασκευής, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

Η έλλειψη σχολίων είναι μια πρωτοφανής τακτική για έναν Λευκό Οίκο που δεν αφήνει συνήθως τίποτα ασχολίαστο από τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Οι δορυφορικές εικόνες που δημοσιεύθηκαν από το CNN δεν φαίνεται να δείχνουν εκτεταμένες ζημιές στην αεροπορική βάση του Ιράν στο Ισφαχάν.

Οι δορυφορικές εικόνες ραντάρ συνθετικού διαφράγματος (SAR) λήφθηκαν γύρω στις 10:18 π.μ. τοπική ώρα — πέντε ώρες μετά το χτύπημα.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι ένα ραντάρ του στρατού στη στρατιωτική βάση της επαρχίας Ισφαχάν ήταν ένας από τους πιθανούς στόχους και ότι η μόνη ζημιά από την επίθεση ήταν σπασμένα τζάμια σε πολλά κτίρια γραφείων.

Οι εικόνες δείχνουν επίσης ότι τα ιρανικά F-14 Tomcat που είχαν σταθμεύσει στο παρελθόν στην αεροπορική βάση δεν βρίσκονται αυτή τη στιγμή εκεί. Πρόσθετες αρχειακές δορυφορικές εικόνες που εξετάστηκαν από το CNN δείχνουν ότι αυτά τα F-14 Tomcat δεν ήταν εκεί για αρκετό καιρό.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν λέει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πηγές λένε ότι το Ισραήλ εκτόξευσε στην πόλη Ισφαχάν την Παρασκευή δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα, σε σχόλια που έγιναν στους απεσταλμένους των μουσουλμανικών εθνών στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκαν από ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι υποστηρικτές των μέσων ενημέρωσης του σιωνιστικού καθεστώτος, σε μια απέλπιδα προσπάθεια, προσπάθησαν να κερδίσουν από την ήττα τους, ενώ τα μίνι drones που καταρρίφθηκαν δεν προκάλεσαν ζημιές ή θύματα», φέρεται να είπε ο Amirabdollahian.