Ανατροπή με την αρχαιότερη παλαιολιθική τοποθεσία στην Ευρώπη – Ανακαλύφθηκε ότι χρονολογείται πριν από 800.000 χρόνια και αυτό ξαναγράφει την ιστορία της Ευρώπης

Μια νέα μελέτη του  Εθνικού Κέντρου Έρευνας για την Ανθρώπινη Εξέλιξη (CENIEH), αποκάλυψε τις πρώτες χρονολογήσεις ενός σημαντικού παλαιολιθικού χώρου.  Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Quaternary Geochronology και παρουσιάζει ευρήματα που αμφισβητούν πολλά από όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

Ως τώρα θεωρούσαμε με βάση τις χρονολογήσεις ότι το Pirro Nord, που βρίσκεται στην Αριτσένα, στην Ιταλία, έχει τις παλαιότερες ενδείξεις ανθρώπινης ζωής στην Δυτική Ευρώπη. Τώρα όμως οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι η περιοχή θα μπορούσε να είναι πολύ νεότερη από ό, τι αρχικά θεωρούταν.

Δηλαδή το Pirro Nord, θεωρούταν ένα κρίσιμο σημείο στην κατανόηση της ανθρώπινης παρουσίας στη Δυτική Ευρώπη λόγω των λίθινων εργαλείων και των σημείων της ανθρώπινης δραστηριότητας που βρέθηκαν σε αυτήν την καρστική (δηλαδή σχηματισμένη λόγω της διάβρωσης πετρωμάτων) τοποθεσία στη νότια Ιταλία. Ωστόσο, οι νέες χρονολογήσεις που έγιναν από την ερευνητική ομάδα με προηγμένες μεθόδους απέδωσαν εκπληκτικά αποτελέσματα, υποδεικνύοντας  μία ηλικία περίπου 800.000 ετών, αντικρούοντας προηγούμενες εκτιμήσεις και εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την πραγματική ηλικία του χώρου.

Οι μέθοδοι χρονολόγησης που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη μελέτη, όπως ο Συντονισμός της Στροφορμής Ηλεκτρονίων (Electron Spin Resonance, ESR), η Οπτικά Διεγερμένη Φωταύγεια (OSL), οι Σειρές Ουρανίου-Θορίου και ο Παλαιομαγνητισμός, έχουν δώσει σταθερά αποτελέσματα που καταδεικνύουν αυτήν τη νέα χρονολόγηση του  Pirro Nord.

Κάποια από τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο Pirro Nord και αναλύθηκαν (Φωτό: CENIEH).

«Την πρώτη φορά που συντάξαμε τις ληφθείσες ημερομηνίες, μείναμε έκπληκτοι επειδή ήταν πολύ πιο πρόσφατες από ό, τι περιμέναμε», εξηγεί ο Mathieu Duval, κύριος συγγραφέας του άρθρου. «Για το λόγο αυτό, χρειάστηκε να διασφαλίσουμε την ποιότητα και την αξιοπιστία των ληφθέντων δεδομένων και τελικά χρειάστηκαν περισσότερα από 10 χρόνια για την ολοκλήρωση της εργασίας αυτής.»

Αυτή η ανακάλυψη δημιουργεί δύο πιθανά σενάρια. Από τη μία πλευρά, η αναθεωρημένη χρονολόγηση του Pirro Nord θα μπορούσε να αμφισβητήσει το καθιερωμένο ως τώρα χρονολογικό πλαίσιο των αρχαιολογικών χώρων στην Ιταλία, υποδηλώνοντας ότι οι χώροι θα μπορούσαν να είναι νεότεροι από ό, τι πιστευόταν προηγουμένως.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει η πιθανότητα τα απολιθώματα και τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στο Pirro Nord να έχουν επηρεαστεί από γεωλογικές διεργασίες, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ακρίβεια των άμεσων χρονολογήσεων αυτών των ευρημάτων.

«Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον, αυτά τα νέα αποτελέσματα περιπλέκουν την κατανόησή μας γύρω από τις πρώτες ανθρώπινες παρουσίες, στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα το Pirro Nord θεωρείτο η μόνη διαθέσιμη απόδειξη  στη Δυτική Ευρώπη για παρουσία μεγαλύτερη από  1,1 – 1,2 εκατομμύριο χρόνια. Υποτίθεται ότι θεωρείτο ως παλαιότερος οικισμός και από τις ισπανικές τοποθεσίες Sima del Elefante, Fuente Nueva 3, και Barranco León ή αυτή στο Le Vallonnet στη Γαλλία»,  σημειώνει ο Mathieu Duval.