Ανακαλύφθηκε γιγαντιαίος ομαδικός τάφος ηλικίας 2.200 ετών – Μοιάζει με ανεστραμμένη πυραμίδα και είναι γεμάτος αρχαιολογικούς θησαυρούς

Σε ένα κατά τα άλλα σχετικά φυσιολογικό τοπίο υψώνεται ένα μεγάλο ανάχωμα. Στην έκταση που καλύπτεται από γρασίδι και δέντρα, ο λόφος φαίνεται φυσιολογικός. Όταν όμως, οι αρχαιολόγοι ανέλαβαν την ανασκαφή του, γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι δεν επρόκειτο για έναν κανονικό λόφο.

Ήταν ένας τεράστιος ομαδικός τάφος 2.200 ετών γεμάτος θησαυρούς. Οι αρχαιολόγοι αφιέρωσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανασκάπτοντας τον λόφο έξω από το Huainan, της επαρχίας Anhui στην ανατολική Κίνα.

Άποψη του κεντρικού τάφου του Wuwangdun (Φωτό: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών)

Το γιγαντιαίο συγκρότημα ταφικών μνημείων — επονομαζόμενο Wuwangdun — έχει έκταση περίπου 15.000 στρέμματα. Περίπου το μέγεθος 280 ποδοσφαιρικών γηπέδων ή το τριπλάσιο του μεγέθους της Πόλης του Βατικανού. Περιτριγυρισμένο από μια τάφρο, το συγκρότημα αποτελείται από τρία κύρια τμήματα: ένα εξωτερικό νεκροταφείο, έναν κεντρικό τάφο και μια αίθουσα με φέρετρα.

Το συγκρότημα Wuwangdun, χτίστηκε από την αρχαία δυναστεία Chu, και χρονολογείται από την περίοδο των πολέμων, μια ταραχώδη εποχή στην κινεζική ιστορία που άρχισε το 475 π.Χ. και τελείωσε το 221 π.Χ., δήλωσε η δημοτική αρχή της Huainan, σε επίσημο δελτίο, στις 17 Απριλίου. Το εξωτερικό κοιμητήριο έχει ένα μεγάλο ορθογώνιο λάκκο γεμάτο με άλογα και άρματα, θυσιαστικούς λάκκους και άλλες κατασκευές, ανέφεραν οι αρχαιολόγοι.

Το κεντρικό τμήμα του συγκροτήματος, βρίσκεται στο κέντρο αυτών των δομών: ο τύμβος, ηλικίας 2.200 ετών, έχει σχήμα σχεδόν ανεστραμμένης πυραμίδας. Οι τέσσερις τοίχοι του κατεβαίνουν στο έδαφος σε 21 μεγάλα βήματα. Μια κεκλιμένη είσοδος εκτείνεται προς τα έξω, από τη μία πλευρά. Μετά την κατασκευή του τύμβου, οι αρχαιολόγοι περιγράφουν ότι το χώμα στοιβάχτηκε στην κορυφή για να σχηματιστεί ο τύμβος. Οι Ανασκαφές έφεραν στο φως φτυάρια, λόγχες, αιχμές από βέλη, καλάθια από μπαμπού και άλλα εργαλεία.

Στο κάτω μέρος του τύμβου, βρίσκεται ο θάλαμος με τα φέρετρα. Πρόκειται για μία ξύλινη κατασκευή με εννέα δωμάτια, σε σχήμα συμβόλου «συν» (+). Σε μία από τιςφωτογραφίες απεικονίζεται  το φέρετρο μετά από ανασκαφές και χωρίς τα χαλάκια από μπαμπού που κάλυπταν την κορυφή.

Αεροφωτογραφία του νεκροθάλαμου με τα εννέα δωμάτια στο συγκρότημα Wuwangdun. (Φωτό: Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών)

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν περίπου χίλιες λέξεις γραμμένες στα ξύλινα φέρετρα, ανέφερε το ινστιτούτο. Το κείμενο περιγράφει την τοποθέτηση των κομματιών και την λειτουργία των διαφόρων δωματίων.

Μέχρι στιγμής, έχουν αποκαλυφθεί πάνω από χίλια αρχαία αντικείμενα και χειροτεχνήματα στο ταφικό συγκρότημα Wuwangdun, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται μουσικά όργανα, λακαρισμένα ξύλινα αντικείμενα, χάλκινα αγγεία και σκεύη. Οι φωτογραφίες δείχνουν μερικούς από αυτούς τους θησαυρούς.

Ο τύμβος είναι ο “μεγαλύτερος, υψηλότερου επιπέδου και πιο σύνθετος” τάφος του είδους  που έχει βρεθεί ποτέ, ανέφερε το Shanghai Eye, ένα κινέζικο, κρατικής υποστήριξης, ειδησεογραφικό κανάλι.

Αρκετά άλλα αντικείμενα βρέθηκαν στο αρχαίο συγκρότημα Wuwangdun. (Φωτο: Δημοτική Αρχή του Huainan)

Οι ανασκαφές στον τάφο Wuwangdun στην πόλη Huainan βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Η Huainan, είναι μια πόλη στην επαρχία Ανχούι στην ανατολική Κίνα, περίπου 600 μίλια νότια από το Πεκίνο.