Αντιδράσεις προκάλεσαν οι φωτογραφίες από την Ακρόπολη που κυκλοφορούν από το Σάββατο (28/4) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες διακρίνονται τουρίστες ντυμένοι ως Ηρακλής και Αμαζόνα, άλλοι ως αρχαιοελληνικά αγάλματα και άλλοι ως θεότητες της αρχαιότητας.

Η βουλευτής Χαλκιδικής και τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή Μάλαμα, ζήτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Πολιτισμού υποστηρίζει ότι «καθώς τον χώρο επισκέφθηκαν -με εισιτήριο- πολυμελείς ομάδες επισκεπτών, μεταξύ αυτών εμφιλοχώρησαν ορισμένοι με αρχαιοελληνικές ενδυμασίες, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από φυλακτικό προσωπικό της Υπηρεσίες. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση) προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά περιστατικά και να αποδοθούν ευθύνες. Δεν ήταν σε καμιά περίπτωση τμήμα της VIP ξενάγησης, δεδομένου ότι η έναρξη της εν λόγω δράσης προγραμματίζεται από τον ΟΔΑΠ μετά τις 10 Μαΐου».

Παρά τα όσα υποστηρίζει το υπουργείο, ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται ερωτήματα για το περιστατικό, όπως, επί παραδείγματι, πώς είναι δυνατόν να στήθηκε ένα τέτοιο σκηνικό σε έναν από τους καλύτερα φυλασσόμενους αρχαιολογικούς χώρους.

Είναι είναι πράγματι δυνατόν να πέρασαν μέσα στον αρχαιολογικό χώρο άτομα που ήταν ντυμένα κατ’ αυτόν τον τρόπο και να μην έγιναν αντιληπτά από κανέναν από τους φύλακες; Πράγματι «εμφιλοχώρησαν» ή η εν λόγω ξενάγηση ήταν προγραμματισμένο να γίνει με αυτόν τον τρόπο; Έναν τρόπο που, αν μη τι άλλο, αποτελεί προσβολή.

Ο ιερός βράχος την Ακρόπολης, αυτός ο ιερός χώρος για τη χώρα, δεν είναι δυνατόν να μετατρέπεται σε «Ντίσνεϊλαντ». Αν μη τι άλλο, η κυβέρνηση οφείλει να δώσει διευκρινίσεις για κάθε ερώτημα που εγείρει αυτή η υπόθεση.

Κατά πληροφορίες που απομένει να επιβεβαιωθούν, το επίμαχο γκρουπ τουριστών απαρτιζόταν από Ινδούς επιχειρηματίες.