Την ώρα που η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα των εμπορικών δρόμων της Θεσσαλονίκης, η οδός Τσιμισκή, αποτελεί το …ιερό δισκοπότηρο για το λιανεμπόριο, και μοιάζει με εργοτάξιο καθώς ανακαινίσεις καταστημάτων και μετατοπίσεις επιχειρήσεις στον εν λόγω δρόμο πραγματοποιούνται με πυρετώδεις ρυθμούς, οι παράλληλοι εμπορικοί δρόμοι, όπως η Μητροπόλεως και η Εγνατία, κινούνται με εντελώς διαφορετικούς ρυθμούς, με κενά καταστήματα και πολύ χαμηλότερα αιτούμενα μισθώματα.

Όπως προκύπτει από έρευνες επιχειρήσεων του real estate, οι τιμές των μισθωμάτων στις τρεις προαναφερθείσες οδούς, μοιάζουν με ασανσέρ, με τις χαμηλότερες να καταγράφονται στην οδό Εγνατία, παρά το γεγονός πως η κατάσταση δείχνει να ισορροπεί ενόψει της ολοκλήρωσης του μετρό, καθώς τα αιτούμενα ενοίκια έχουν αρχίσει να αυξάνονται, μετά από μια δεκαετία και πλέον,  κατά τη διάρκεια της οποίας ακολούθησαν σχεδόν ανεξέλεγκτη κάθοδο.

Πλέον τα καταστήματα στην Εγνατία νοικιάζονται με…δυο τιμές. Την τρέχουσα που θα συμφωνηθεί μεταξύ των δυο μερών και την αναπροσαρμοσμένη προς τα πάνω, που θα ισχύσει όταν λειτουργήσει το μετρό. Η αύξηση κυμαίνεται από 35% έως 50% επί της αρχικής τιμής, ενώ δεν αποκλείεται να φτάσει και στο 100%(!) αν το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση βολής από στάση του μετρό.

Είναι χαρακτηριστικό πως η μέση τιμή ενοικίασης του τμ στην οδό Εγνατία για ένα κατάστημα από 20 έως 100 τμ κυμαίνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από 20 έως 40 ευρώ, την ώρα που μέχρι πρότινος δεν ξεπερνούσε τα 25 ευρώ ανά τμ. Φυσικά τα ποσά αυτά δεν αποκλείεται να εκτοξευτούν και πάνω από τη μέση υψηλή τιμή των 40 ευρώ, αν πρόκειται για καταστήματα που βρίσκονται πλησίον των στάσεων του μετρό.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως κάποιοι ιδιοκτήτες καταστημάτων που βρίσκονται πλησίον των εργοταξίων τα ρίχνουν το τελευταίο διάστημα στην αγορά, καθώς λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης ζήτησης, το προηγούμενο διάστημα, αλλά και εξαιτίας των χαμηλών μισθωμάτων που ενδεχομένως θα εξασφάλιζαν από την ενοικίασή τους, θεωρούσαν πως τα απαξιώνουν με αποτέλεσμα να τα διατηρούν, από επιλογή, κλειστά.

Η περίπτωση της Τσιμισκή

Τα αγκάθια που συνοδεύουν, διαχρονικά, την δημοφιλή, οδό Τσιμισκή, είναι όπως λένε μεσίτες «οι μικρές βιτρίνες των καταστημάτων καθώς και τα περιορισμένα τμ που συνήθως διαθέτουν. Οι πολυεθνικές συχνά ζητούν καταστήματα  που να εκτείνονται σε ένα επίπεδο 400 – 500 τμ, τέτοια καταστήματα δεν είναι διαθέσιμα στην οδό Τσιμισκή».

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως κατά μήκος της οδού Τσιμισκή απαντώνται κάποια αδιάθετα καταστήματα, γεγονός που, «αναμένεται να συγκρατήσει τις αιτούμενες τιμές ενοικίασης». Το «φιλέτο» της οδού Τσιμισκή θεωρείται το κομμάτι μεταξύ των οδών Κούσκουρα και Κομνηνών με τις τιμές του τμ να κυμαίνονται από 120 έως 150 ευρώ.  Οι τιμές μίσθωσης κατά μήκος της οδού Τσιμισκή ξεκινούν από 50 και φτάνουν έως 150 ευρώ το τμ. Μέχρι και την Παλαιών Πατρών Γερμανού η τιμή ενοικίασης του τμ μπορεί να αγγίξει τα 70 ευρώ, με αντίστοιχη τιμή και για το κομμάτι μετά την οδό Βενιζέλου.

Οι χαμηλότερες τιμές συναντώνται στις αρχές της οδού και στο τέλος αυτής, εκεί όπου συναντάται με την αρχή της οδού Πολυτεχνείου.

Μητροπόλεως, την προτιμούν όσοι δεν… πάνε Τσιμισκή

Η οδό Μητροπόλεως, ο πάλαι ποτέ δημοφιλής εμπορικός δρόμος για γνωστά και όχι μόνον brands, κάποια εκ των οποίων αποσύρθηκαν, μπαίνει σε δεύτερη ή και… τρίτη μοίρα για τους επενδυτές που τον επιλέγουν, συνήθως, λόγω των σαφώς πολύ χαμηλότερων μισθωμάτων που προσφέρει έναντι αυτών που καταγράφονται στην οδό Τσιμισκή.

Σημειώνεται πως στην οδό Μητροπόλεως καταγράφεται απόθεμα κλειστών καταστημάτων, κάποια εκ των οποίων παραμένουν, αν και βρίσκονται σε στρατηγικά σημεία του δρόμου, στα αζήτητα εδώ και χρόνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα γωνιακό κατάστημα, στο ύψος της οδού Αριστοτέλους που παραμένει αδιάθετο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η τιμή ενοικίασης του τμ στην οδό Μητροπόλεως, ανάλογα πάντα με τη θέση του καταστήματος, κυμαίνεται από 30 έως 80 ευρώ.

Πως θα κινηθούν οι μισθώσεις

Σημειώνεται πως οι αποδόσεις των καταστημάτων σε υψηλής ζήτησης εμπορικούς δρόμους κυμαίνεται από 5,5% έως 6%, ενώ σε δρόμους σε περιφερειακές αγορές, όπως στην Καλαμαριά και Πυλαία, η απόδοση ξεκινά από 7 έως 8,5%.

Αναφορικά με τις τιμές ενοικίασης αυτές αναμένεται να παραμείνουν σταθερές στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, για τις δημοφιλείς οδούς, ενώ στις περιφερειακές αγορές, δεν αποκλείεται να διολισθήσουν υπό το βάρος και των   κλειστών καταστημάτων. Ενδεικτικά οι τιμές ενοικίασης στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως κυμαίνονται από 10 έως 30 ευρώ το τμ ενώ στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης από 5 έως 20 ευρώ.