Λίγο πριν την υποβολή του φακέλου με την πρόταση του Δήμου για την αξιοποίησή της

Τις τελευταίες λεπτομέρειες του φακέλου που θα υποβάλλει ο Δήμος Αλεξανδρούπολης προς τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να διεκδικήσει τον αποχαρακτηρισμό της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα, ώστε αυτή να αποδοθεί στον Δήμο και τους πολίτες, θα εξετάσει η Επιτροπή που έχει οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την επικαιροποίηση της σύστασής της, λόγω των αλλαγών από τις δημοτικές εκλογές.
Σήμερα, η εν λόγω έκταση, από τον Άγιο Εύπλου μέχρι τους προσκόπους, στην οποία έχουν γίνει έργα ανάπλασης από τον Δήμο, ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ. Η χρήση της έχει παραχωρηθεί στον Δήμο μέχρι τον Ιούλιο του 2029. Μπορεί το γεγονός ότι ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού να ακυρώθηκε κι έτσι η έκταση να μην «κινδυνεύει» από κάποιον ιδιωτικό επιχειρηματικό όμιλο, ωστόσο θα πρέπει να κατοχυρωθεί ως ιδιοκτησία του Δήμου, από την στιγμή που δίνεται αυτή η δυνατότητα, με εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας. Θα πρέπει φυσικά να κατατεθεί σχετικό αίτημα από την πλευρά του Δήμου, με την προϋπόθεση πάντα ότι η διεκδικούμενη έκταση δεν χρησιμοποιείται για λιμενικούς σκοπούς.
Το 2022, το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, είχε αποφασίσει να διεκδικήσει τον «αποχαρακτηρισμό» της δυτικής χερσαίας ζώνης και τη συγκρότηση Επιτροπής, η οποία θα λειτουργούσε προς την κατεύθυνση αυτή, τεκμηριωμένα και στηριζόμενη σε νομικά και πραγματικά στοιχεία. Έργο της Επιτροπής, η οποία έχει συνεδριάσει μέχρι σήμερα 4 φορές, ήταν η προετοιμασία ενός φακέλου, στον οποίο περιλαμβάνονται όλες οι προτάσεις για την αξιοποίηση της έκτασης, καθώς και η σχετική επιχειρηματολογία.
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η επικαιροποίηση της σύστασης της Επιτροπής, λόγω των δημοτικών εκλογών. Η επιτροπή είναι 11μελής, αποτελείται από τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη, τον Υποναύαρχο ε.α. και άριστο γνώστη της υπόθεσης Νίκο Παπανικολόπουλο καθώς και τους παρακάτω δημοτικούς συμβούλους:
1. Ζαμπούκης Γιάννης, Δήμαρχος, Πρόεδρος της Επιτροπής
2. Παπανικολόπουλος Νικόλαος, Υποναύαρχος ε.α.
3. Παρθενιάδης Χαράλαμπος, Δημοτικός Σύμβουλος
4. Δέλκος Βασίλειος, Δημοτικός Σύμβουλος
5. Δαστερίδης Ηλίας, Δημοτικός Σύμβουλος
6. Ιντζεπελίδου-Συτμαλίδου Ελένη, Δημοτική Σύμβουλος
7. Ναϊτίδης Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος.
8. Σταυράκογλου Σταύρος, Δημοτικός Σύμβουλος
9.Γκότσης Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος
10.Πέτροβιτς Δημήτριος, Δημοτικός Σύμβουλος
11. Γρηγοριάδης Νικόλαος, Δημοτικός Σύμβουλος
Σημειώνεται πως η παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης, παρά την αρχική απόφαση συμμετοχής της στην Επιτροπή, αποφάσισε να αποσυρθεί, καθώς όπως αναφέρθηκε από τη δημοτική σύμβουλο Νίκη Δραμανίδου, διαφωνεί με την πλειοψηφία που έχει στην επιτροπή η παράταξη του Δημάρχου, καθώς κρίνει πως η προσπάθεια είναι κοινή και όλοι θα έπρεπε να έχουν τον ίδιο ρόλο.
Τις δικές του ενστάσεις εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική Πολιτών» (νέα ονομασία της διαλυθείσας παράταξης «Πόλη και Πολίτες») Νίκος Γκότσης, ο οποίος έκρινε πως η Επιτροπή με τη σημερινή μορφή της αποτελείται από πολλά μέλη, γεγονός που την καθιστά δυσκίνητη. Πρότεινε να συμμετέχουν μόνο επικεφαλής των παρατάξεων και ειδήμονες επί του θέματος.
Απαντώντας, ο κ. Ζαμπούκης σημείωσε πως η Επιτροπή έχει ήδη συνεδριάσει 4 φορές, υπάρχει ωριμότητα του φακέλου και κρίθηκε ότι πριν την υποβολή του και τον διάλογο με το Υπουργείο, θα πρέπει η νέα Επιτροπή να εγκρίνει τις τελευταίες λεπτομέρειες.
Κ.Η.