Τα παιδιά στη Γάζα έχουν γίνει τα πρόσωπα του συνεχιζόμενου πολέμου δείχνοντας την πραγματική εικόνα της σύγκρουσης, δήλωσε αξιωματούχος της UNICEF την Τρίτη.

«Από τους καταστροφικούς τραυματισμούς που υπέστησαν σε αεροπορικές επιδρομές, μέχρι το τραύμα της σύλληψης σε βίαιες συγκρούσεις, οι ιστορίες τους δίνουν μια οδυνηρή εικόνα των ανθρώπινων συνεπειών της σύγκρουσης», είπε η ειδικός επικοινωνίας της UNICEF, Τες Ίνγκραμ, η οποία έφυγε από τη Γάζα τη Δευτέρα αφού πέρασε δύο εβδομάδες εκεί.

Με τουλάχιστον 70 παιδιά που τραυματίζονται στη Γάζα κάθε μέρα, τα οποία συχνά αφήνονται να «μαραζώνουν από τον πόνο», σύμφωνα με την Ίνγκραμ, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των ιατρικών εκκενώσεων για να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην κατάλληλη φροντίδα.

«Με ένα παιδί να σκοτώνεται ή να τραυματίζεται κάθε 10 λεπτά, πάνω από οτιδήποτε άλλο χρειαζόμαστε κατάπαυση του πυρός», είπε η Ίνγκραμ.

Η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 33.797 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει 76.465, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Η επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.170 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν άμαχοι, σύμφωνα με ισραηλινά στοιχεία.

Μια διαρκής εκεχειρία «είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει ο φόνος και ο ακρωτηριασμός των παιδιών», είπε η Ίνγκραμ.

Με το πρώτο βραβείο του World Press Photo τιμήθηκε η φωτογραφία της Παλαιστίνιας, που κρατά στην αγκαλιά της το σαβανωμένο σώμα της ανιψιάς της, η οποία σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα.

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», Μοχάμεντ Σάλεμ, και δείχνει την Ινάς Μαάμαρ να νανουρίζει το άψυχο σώμα της πεντάχρονης ανιψιάς της, της Σάλι, που σκοτώθηκε μαζί με τη μητέρα και την αδελφή της από ισραηλινό πύραυλο, που χτύπησε το σπίτι τους στη Χαν Γιουνίς τον Οκτώβριο.

Ο Μοχάμεντ Σάλεμ, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters και το AFP, βρισκόταν στο νοσοκομείο Νάσερ της Χαν Γιουνίς στις 17 Οκτωβρίου, όταν είδε την 36χρονη Ινάς Αμπού Μαάμαρ στο νεκροτομείο να κρατά σφιχτά στην αγκαλιά της το σώμα του νεκρού κοριτσιού τυλιγμένο σε σάβανο.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε 10 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

«Ηταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία έννοια αυτό που συνέβαινε στη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο Μοχάμεντ Σάλεμ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του World Press Photo.