Τις αλλαγές στο Μαξίμου μετά την παραίτηση Παπασταύρου- Μπρατάκου ανακοίνωσε στην έναρξη της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Αναβάθμιση για τον Μάκη Βορίδη μετά την αποπομπή των Παπασταύρου-Μπρατάκου. Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού αναλαμβάνει ο Στέλιος Κουτνατζής

Το κενό που προκύπτει καλύπτεται με εσωτερικές ανακατατάξεις. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει διευρυμένο ρόλο. Αναλαμβάνει ειδικότερα επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και κυβερνητικών οργάνων.

Ο δε γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού με τις προβλεπόμενες αρμοδιότητες και επιπλέον την επιμέλεια της νομοθετικής ύλης.

Από την κυβέρνηση έλεγαν ότι με την αναδιάταξη δυνάμεων προκύπτουν καθαροί ρόλοι και ξεκάθαρες αρμοδιότητες σχετικά με το ποιος κάνει τι στο Μέγαρο Μαξίμου

Επισήμαιναν ότι πρόκειται για εσωτερική αναδιάταξη και σημείωναν ότι το υπουργικό συμβούλιο έχει μείον δύο μέλη (ένας υπουργός και ένας υφυπουργός) καθώς οι αρμοδιότητές τους κατανέμονται σε ήδη υπάρχοντα μέλη της κυβέρνησης.

Πιο αναλυτικά:

Ο Μάκης Βορίδης αναλαμβάνει επιπλέον τη ρύθμιση θεμάτων οργάνωσης και λειτουργίας της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων (πχ υπουργικού συμβουλίου) σε συνεργασία με τον Στέλιο Κουτνατζή

Ο δε Στέλιος Κουτνατζής αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες της ΓΓ Πρωθυπουργού. Δλδ επανέρχεται η θέση σε επίπεδο Γενικού Γραμματέα από υφυπουργού και αποκτά περισσότερο τεχνοκρατικά χαρακτηριστικά.

Τα ήδη υπάρχοντα στελέχη του Μαξίμου συνεχίζουν με τις αρμοδιότητες που είχαν. Επιπλέον, ο Άκης Σκέρτσος αναλαμβάνει την εποπτεία και τη ρύθμιση των Οργανισμών και των Φορέων που υπάγονται στον Πρωθυπουργό (πχ Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής, Εθνική Επιτροπή για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Εθνική Επιτροπή για Άτομα με Αναπηρία) και ο Θανάσης Κοντογεώργης την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού

Ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης αναλαμβάνει με τον κ. Κουτνατζή την επικοινωνία με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και την επικοινωνία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Βουλή και την Κοινωνία των Πολιτών.

Η Ελένη Σχινά αναλαμβάνει Διευθύντρια του Ιδιαίτερου Γραφείου του Πρωθυπουργού (μαζί με το αρχείο και το πρωτόκολλο του πρωθυπουργού)

Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζει να έχει τις αρμοδιότητες των ΜΜΕ, την εκπροσώπηση του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.