Η επιχείρηση συσπείρωσης της Νέας Δημοκρατίας ενόψει ευρωεκλογών ξεκίνησε την επομένη της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει μηνύματα στο υπουργικό συμβούλιο και να πραγματοποιεί μία πρώτη εξόρμηση το Σάββατο στο Μοσχάτο.

Μετά τις παραιτήσεις Παπασταύρου- Μπρατάκου εκκρεμεί η αναδιάρθωση της πρωθυπουργικής ομάδας, ενώ την Παρασκευή ξεκινά το συνέδριο της ΝΔ με το βλέμμα στις ευρωεκλογές.

Σταθμός σε αυτή την προσπάθεια αποτελεί φυσικά το γαλάζιο συνέδριο που ξεκινά την Παρασκευή στο Ζάππειο. Όμως στο δρόμο για τις ευρωεκλογές πρέπει πρώτα να καλυφθούν τα κενά στο Μαξίμου από τις παραιτήσεις του Σταύρου Παπασταύρου και του Γιάννη Μπρατάκου.

Από την κυβέρνηση έλεγαν ότι οι θέσεις (βασικά οι αρμοδιότητες) των δύο πρώην υπουργών Επικρατείας θα πληρωθούν εσωτερικά, ξεκαθαρίζοντας ότι οι παραιτήσεις τους δεν θα αποτελέσουν αφορμή για ένα ευρύτερο ανασχηματισμό στο κυβερνητικό σχήμα. Ο πρωθυπουργός άλλωστε θέλει να κρατήσει αυτό το χαρτί για μετά τις ευρωεκλογές, σε περίπτωση που χρειαστεί να δείξει ότι έλαβε κάποιο μήνυμα της κάλπης.

Όλα δείχνουν ως εκ τούτου ότι τις αρμοδιότητες του κ.Παπασταύρου θα αναλάβει κατά κύριο λόγο ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, που ούτως ή άλλως σηκώνει μέρος του κοινοβουλευτικού έργου. Υποστηρικτικό ρόλο θα έχει ο γενικός γραμματέας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων του Μαξίμου, Στέλιος Κουτνατζής, ο οποίος είχε αναλάβει άλλωστε και μεταβατικό ρόλο μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη.

Πιο πολύπλοκο όμως είναι το ζήτημα της κάλυψης του κενού που αφήνει η παραίτηση Μπρατάκου. Ως διευθυντής της γενικής γραμματείας του πρωθυπουργού είχε αναλάβει άλλωστε σε μεγάλο βαθμό το συντονιστικό ρόλο της κυβέρνησης με το κόμμα της ΝΔ και την ΚΟ. Θεωρείται επομένως ότι η θέση αυτή δεν μπορεί να παραμείνει κενή.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο ακούγονται τα ονόματα του στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, Μιχάλη Μπεκίρη ή του γραμματέα Οργανωτικού Στέλιου Κονταδάκη. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση.

Ενώ ένα άλλο σενάριο θέλει το Μαξίμου να αναζητά έναν αντίστοιχο Μπρατάκο εκτός πολιτικής, ο οποίος πριν μετακομίσει στην Ηρώδου Αττικού ήταν ως γνωστόν πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αλλά βέβαια χρόνια στη ΝΔ. Σε κάθε περίπτωση πάντως το ενδεχόμενο να αναλάμβανε τα καθήκοντα του κ. Μπρατάκου ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης διαψεύδεται.

Το θέμα είναι πως η ομάδα του Μαξίμου δεν μπορεί να μείνει μόνο με τον προερχόμενο από το ΛΑΟΣ, κ. Βορίδη, και τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, Άκη Σκέρτσο. Οπωσδήποτε όμως στις επαφές του Μαξίμου με το κόμμα και την ΚΟ θα διαδραματίζει κομβικό ρόλο ο σύμβουλος και εκ των παλαιότερων συνεργατών του πρωθυπουργού, Θανάσης Νέζης, με τη συμβολή του κ.Μπεκίρη και του κ. Μυλωνάκη.