Οι άνθρωποι που ζηλεύουν κρυφά την επιτυχία σας συνήθως εμφανίζουν αυτές τις 10 συμπεριφορές

Η επιτυχία είναι μαγνήτης, όχι μόνο θαυμασμού, αλλά και φθόνου. Όταν κατορθώνετε κάτι στη ζωή, θα δείτε ότι υπάρχουν άνθρωποι που χαίρονται και γιορτάζουν την επιτυχία σας, καθώς και άλλοι που θα νιώσουν ζήλεια. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τη ζήλεια, ειδικά μάλιστα όταν κρύβεται καλά κάτω από υποκριτικά χαμόγελα και βεβιασμένα “μπράβο”. Η αναγνώριση των συμπεριφορών που μαρτυρούν ζήλεια, θα σας βοηθήσει να διαμορφώσετε καλύτερα τις δυναμικές των σχέσεών σας.

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα 10 χαρακτηριστικά σημάδια της κρυφής ζήλειας

Αν παρατηρήσετε ότι τα σημάδια της ζήλειας αμαυρώνουν  τις σχέσεις σας, είναι καιρός να επαναξιολογήσετε και ν’ αναθεωρήσετε τις απόψεις σας για ορισμένους ανθρώπους.

Τα 10 χαρακτηριστικά σημάδια που μαρτυρούν ότι κάποιος σας ζηλεύει κρυφά

Η επιτυχία είναι έννοια υποκειμενική, κάτι που φαίνεται να ξεχνούν αυτοί που παρασύρονται απ’ τη ζήλεια. Μπορεί να βλέπετε ότι ορισμένοι άνθρωποι σας συγκρίνουν διαρκώς, αντιπαραβάλλοντας τα κατορθώματά σας με τα δικά τους. Μπορεί να το κάνουν χαριτολογώντας, όμως πάντα υποβόσκει ένας τόνος ανταγωνισμού. Μήπως επιζητούν διαρκώς επιβεβαίωση προσπαθώντας να συγκριθούν μαζί σας; Μήπως αναζητούν ψεγάδια στο έργο σας, ώστε να μην σας συγχαρούν για την επιτυχία σας; Αν ναι, η διαρκής αναφορά στα επιτεύγματά σας, είναι για εκείνους  μέτρο σύγκρισης,  μπορεί να είναι σημάδι ζήλειας.

Στο άλλο άκρο, η κρυφή ζήλεια μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από την απαξίωση των κατορθωμάτων σας. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι οι άνθρωποι υποβαθμίζουν την αξία των επιτευγμάτων σας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είστε απλώς «τυχεροί» και πως «καθένας θα το κατάφερνε». Μπορεί τα λόγια τους να μην είναι επιθετικά ή εχθρικά, όμως ο τόνος της απαξίωσης είναι φανερός.

Παρατηρήστε αν αποδίδουν αμέσως την επιτυχία σας σε εξωτερικούς παράγοντες, αγνοώντας τη δουλειά και την αφοσίωσή σας. Μήπως προσπαθούν να κάνουν να κατορθώματά σας να μοιάζουν λιγότερο σημαντικά; Αυτού του είδους η συμπεριφορά μαρτυρά κρυφή ζήλεια.

Μπορεί μάλιστα, να μην είναι εριστικοί και ανοιχτά επικριτικοί, αλλά οι προσπάθειές τους να υποβαθμίζουν την επιτυχία σας αποκαλύπτουν ένα έντονο συναίσθημα φθόνου. Αναγνωρίζοντας αυτή τη συμπεριφορά, είστε σε θέση να κατανοήσετε τις περίπλοκες δυναμικές των ανθρωπίνων σχέσεων.

Λένε ότι η αντιγραφή είναι η απόλυτη μορφή θαυμασμού, όμως, μπορεί να μαρτυρά και κρυφή ζήλεια. Μπορεί να παρατηρείτε ότι αρχίζουν ν’ αντιγράφουν τις συνήθειές σας, μιμούνται το στιλ σας, ακόμη μπορούν να προσπαθούν να παραβγούν μαζί σας.

Οι ενέργειές τους μπορεί στην αρχή να σας κολακεύουν όμως υποκρύπτουν την επιθυμία να σας ξεπεράσουν, με μία ένταση που δεν περνά απαρατήρητη. Μήπως αντιγράφουν τις κινήσεις σας αντί να χαράξουν τον δικό τους δρόμο; Φαίνεται ο μιμητισμός στον τρόπο που φέρονται; Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να μαρτυρά κρυφή ζήλεια.

Όσο και αν είναι φυσικό να μας εμπνέουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι, η διαρκής μίμηση των πράξεών  τους μαρτυρά ότι πασχίζουμε με αισθήματα ανεπάρκειας και ζήλειας. Η αναγνώριση της συμπεριφοράς αυτής μπορεί να σας δείξει την δική τους αντίληψη περί επιτυχίας.

 Το πιο αξιόπιστο σημάδι που μαρτυρά ζήλεια είναι η αδυναμία κάποιου να χαρεί πραγματικά για τα επιτεύγματά σας. Όταν τους ανακοινώσουμε την επιτυχία μας, μπορεί να μας πουν ένα χλιαρό “μπράβο”, ή ακόμη και μην πουν τίποτα. Η απάθειά τους συχνά απορρέει από τα προσωπικά τους αισθήματα ανεπάρκειας.

Η επιτυχία σας τους τρομάζει και μοιάζει απειλητική. Για τον λόγο αυτό, δεν μπορούν να χαρούν μαζί σας. Να θυμάστε ότι οι πραγματικοί φίλοι χαίρονται με τη χαρά σας. Οι υπόλοιποι, θα παλεύουν με τους δικούς τους δαίμονες, της ανασφάλειας και της ζήλειας.

Η αναγνώριση αυτού του σημαδιού μπορεί να σας φέρει απογοήτευση, είναι όμως αναγκαία να θέλετε αληθινές και ουσιαστικές σχέσεις στη ζωή σας.

Ο υγιής ανταγωνισμός μπορεί να προάγει τη βελτίωση και την πρόοδο, αλλά αν νιώθετε ότι κάποιος διαρκώς πασχίζει να σας προσπερνά, μπορεί να το κάνει από αισθήματα ζήλειας. Μπορεί να προσπαθούν να σας ξεπεράσουν στη δουλειά, ή να σας επισκιάσουν στις κοινωνικές διοργανώσεις.

Η διαρκής ανάγκη ανταγωνισμού, προέρχεται από την επιθυμία τους ν’ αποδείξουν ότι αξίζουν και ότι είναι εξίσου-αν όχι περισσότερο-επιτυχημένοι από εσάς. Όσο και αν, κάποιες φορές ο ανταγωνισμός μπορεί να μας οδηγεί να προσπαθούμε περισσότερο, πρέπει να μπορούμε να ξεχωρίζουμε πότε  κάποιος μας ανταγωνίζεται  από ζήλεια και εμπάθεια.

Είναι πολύ επώδυνο να βλέπεις δικούς σου ανθρώπους ν’ απομακρύνονται απ’ τη ζωή σου. Όμως όταν, μετά από μία επιτυχίας σας, βλέπετε ότι κάποιοι άνθρωποι αρχίζουν ν’ απομακρύνονται,  αυτό μπορεί να προδίδει τη ζήλειας που αισθάνονται. Αρχίζουν ν’ απομακρύνονται στην προσπάθειά τους να διαχειριστούν τα συναισθήματα της ζήλειας.

Είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις έναν φίλο σου ν’ απομακρύνεται, ειδικά όταν διψάς να μοιραστείς μαζί του τη χαρά σου. Να θυμάστε όμως, ότι δεν είστε εσείς η αιτία. Ο λόγος είναι η δική τους δυσκολία να διαχειριστούν τα συναισθήματα της ζήλειας και της ανασφάλειας.

Το κουτσομπολιό είναι, ούτως ή άλλως ζημιογόνο, αλλά όταν το προκαλεί η ζήλεια, είναι ακόμη πιο καταστροφικό. Άνθρωποι που σας ζηλεύουν κρυφά, καταφεύγουν στο κουτσομπολιό πίσω από την πλάτη σας. Διαδίδοντας φήμες ή ψευδείς πληροφορίες, θέλουν ν’ αμαυρώσουν τ’ όνομά σας και να υποβαθμίσουν τα κατορθώματά σας.

Αν μάθετε ότι κάποιος μιλά για εσάς πίσω απ’ την πλάτη σας, είναι πιθανό να το κάνει επειδή σας ζηλεύει. Να θυμάστε ότι η επιτυχία σας είναι το αποτέλεσμα της σκληρής δουλειά σας, καρπός των προσπαθειών σας και έτσι, κανένα κουτσομπολιό δεν είναι ικανό να την υποβιβάσει.

Η διαχείριση της επιτυχίας είναι απαιτητική. Είναι ένα ταξίδι γεμάτο σκαμπανεβάσματα, θριάμβους και απογοητευτικές αποτυχίες. Ενώ  οι αληθινοί σας φίλοι θα σας συμπαραστέκονται στα δύσκολα, όσοι σας ζηλεύουν κρυφά θα αντιδρούν κάπως διαφορετικά. Όταν αντιμετωπίζετε μία αποτυχία, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να φαίνονται παράδοξα χαρούμενοι. Πρόκειται για ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι δεν σας στηρίζουν.

Ίσως μάλιστα να ερμηνεύουν την αποτυχία σας επιτυχία δικιά τους, κάνοντάς τους να νιώθουν καλύτερα με την κατάστασή τους. Να θυμάστε πάντα ότι οι αληθινοί φίλοι χαίρονται με τη χαρά σας και σας στηρίζουν στα δύσκολα. Οποιοδήποτε ικανοποιείται με την αποτυχία σας τρέφει συναισθήματα ζήλειας απέναντί σας.

Το παρελθόν μας, μας διαμορφώνει. Αν κάποιος διαρκώς αναφέρεται στα λάθη που έχουμε κάνει στο παρελθόν, ειδικά εν όψει της τωρινής μας επιτυχίας, μπορεί να δείχνει ότι αυτός ο άνθρωπος μας ζηλεύει κρυφά.

Ίσως παρατηρείτε ότι κάποιος θυμάται έντονα και ανατρέχει συχνά  στις στιγμές που αποτύχατε ή κάνατε λάθη, αντιδιαστέλλοντάς τες με το σήμερα. Μπορεί οι αναμνήσεις αυτές ν’ αναφέρονται με το πρόσχημα του χιούμορ ή της νοσταλγίας, αλλά αυτό δεν ακυρώνει την υποκείμενη αίσθηση της  απαξίωσης.

Μήπως κάποιοι άνθρωποι τονίζουν τις αποτυχίες του παρελθόντος, ειδικά όταν θέλετε να χαρείτε τις σημερινές σας επιτυχίες; Μήπως φαίνεται να χαίρονται ιδιαίτερα όταν σας θυμίζουν τις πιο αδύναμες στιγμές σας; Η συμπεριφορά τους μπορεί να μαρτυρά ζήλεια. Αν και δεν εκδηλώνονται φανερά, ο φθόνος τους φαίνεται επειδή θέλουν να επισκιάσουν την επιτυχία σας τονίζοντας τα λάθη και τις αποτυχίες του παρελθόντος.

Μπορεί οι συμβουλές να είναι δείγμα ενδιαφέροντος και φροντίδας, όμως όταν δίνονται χωρίς να έχουν ζητηθεί μπορεί να αποβλέπουν στο να υποθάλψουν τις αποφάσεις σας και ν’ αποτελούν σημάδι κρυφής ζήλειας.

Μπορεί, με τις συμβουλές τους κάποιοι άνθρωποι να σας μπερδεύουν ή να υπονοούν ότι υπάρχουν «καλύτεροι» τρόποι να ενεργήσετε. Ενώ οι λέξεις τους μπορεί να φαίνονται καλοπροαίρετες, στην πραγματικότητα υπαινίσσονται ότι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να διαχειριστούν καλύτερα την επιτυχία απ’ ό,τι εσείς.

Παρατηρήστε: μήπως προτείνουν εναλλακτικές στις αποφάσεις που έχετε πάρει; Κριτικάρουν τις ενέργειές σας με την επίφαση ότι προσπαθούν να βοηθήσουν; Μοιάζει παράδοξο, αλλά αυτό μπορεί να μαρτυρά την κρυφή τους ζήλεια. Οι συμβουλές που δίνονται χωρίς να έχουν ζητηθεί υπονοούν ανωτερότητα και υποβιβάζουν την επιτυχία σας. Η αναγνώριση αυτού του σημαδιού θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την ανέκφραστη ζήλεια που κρύβουν οι συμβουλές δήθεν για το καλό σας.

Κατανοώντας την περίπλοκη σχέση της επιτυχίας με τη ζήλεια

Η επιτυχία είναι φως που ακτινοβολεί χαρά και ικανοποίηση, αλλά μπορεί να επισκιαστεί από τη ζήλεια, τον φθόνο, την έπαρση.  Είναι βασικό να καταλάβετε την περίπλοκη σχέση της επιτυχίας με τη ζήλεια και να διαχειρίζεστε αποτελεσματικά και με ενσυναίσθηση τις ανθρώπινες σχέσεις. Πρέπει να καταλάβετε ότι η ζήλεια είναι ένα βαθιά υποκειμενικό συναίσθημα που συχνά εκπηγάζει από τις ανασφάλειας, ανεπάρκειας και την προσωπική αντίληψη κάποιου για τον εαυτό του. Αν παρατηρείτε τα χαρακτηριστικά σημάδια της ζήλειας στους γύρω σας, μην βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα.

Πάνω απ’ όλα, η ζήλεια μαρτυρά το πως ένας άνθρωπος νιώθει για τον εαυτό του, παρά για εσάς. Δείχνει ότι παλεύει με ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν. Απ’ την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ν’ ανέχεστε την αρνητικότητα ή την απαξίωση των κατορθωμάτων σας. Χρειάζεται να βάλετε όρια. Να είστε ακλόνητοι και να μη επιτρέψετε σε κανέναν να σας κάνει να νιώσετε ενοχές για την επιτυχία σας. Ωστόσο, προσπαθήστε να καταλάβετε τα αισθήματά τους και να θυμάστε ότι η ζήλεια είναι αποτέλεσμα πόνου ή ανασφάλειας.

Δείχνοντας συμπόνοια και κατανόηση, μπορεί να μειώσετε την ένταση και να δημιουργήσετε το περιθώριο για μία ειλικρινή συζήτηση.  Αν από την άλλη, νιώθετε εσείς ζήλεια, αυτό είναι σημάδι ότι είναι καιρός για ενδοσκόπηση, αφού η αναγνώριση της ζήλειας είναι το πρώτο σημαντικό βήμα για την αντιμετώπισή της.

Η κατανόηση της δυναμικής της σχέσης της ζήλειας με την επιτυχία, μπορεί να δημιουργήσει υγιής σχέσεις, να οδηγήσει στην αυτοβελτίωση και την ουσιαστική αναγνώριση των κατορθωμάτων σας, των δικών σας και των άλλων. Είναι μία διαρκής προσπάθεια που μπορεί να εμπλουτίσει τη ζωή και τις σχέσεις σας.