Να μην χορηγηθεί κανένα ελαφρυντικό στον Ηλ. Μίχο, βασικό κατηγορούμενο στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης της 12χρονης στον Κολωνό πρότεινε κεκλεισμένων των θυρών η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.

Στην πρότασή της να μην αναγνωριστεί ελαφρυντική περίσταση στον Ηλία Μίχο προχώρησε η εισαγγελέας. Αν υιοθετηθεί, αυτό θα σημαίνει ότι δεν σπάνε τα ισόβια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική λειτουργός επικαλέστηκε τα ειδεχθή εγκλήματα για τα οποία ο Ηλ. Μίχος καταδικάστηκε σε πρώτο βαθμό, υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατή η αναγνώριση ελαφρυντικής περίστασης.

Ως προς τη μητέρα της 12χρονης, η οποία έχει αθωωθεί για τη διακεκριμένη μαστροπείας και την παιδική πορνογραφία, και πάλι η εισαγγελέας πρότεινε να μην της χορηγηθεί ελαφρυντικό για την πλημμεληματική εκβίαση, επικαλούμενη την απαξία της πράξης, αλλά και την παραμέληση που είχε επιδείξει προς το παιδί.

Αναφορικά με τον κατηγορούμενο επονομαζόμενο «Μιχάλη», η εισαγγελέας -κατά πληροφορίες- προτείνει και εδώ τη μη αναγνωρίσει ελαφρυντικών περιστάσεων.

Τέλος, για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, προτάθηκε για ορισμένους εξ αυτών το ελαφρυντικό του προηγούμενου σύννομου βίου. Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας φέρεται να υποστήριξε πως το επίμαχο ελαφρυντικό πρέπει να αναγνωριστεί σε όσους καταδικάστηκαν μία φορά για γενετήσια πράξη με ανήλικο και όχι σε όσους εμφανίζονται να το έκαναν εξακολουθητικά.

Τέλος, σε έναν κατηγορούμενο αναγνωρίστηκε και το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

Σημειώνεται ότι οι δικαστές καλούνται να σταθμίσουν αντικειμενικά δεδομένα για κάθε κατηγορούμενο, στοιχεία που εισφέρθηκαν κατά την πολυήμερη διαδικασία και στοιχεία των πράξεων και της προσωπικότητας ενός εκάστου ώστε να αποφανθούν για το θέμα που θα έχει άμεση επίπτωση στις ποινές που θα επιβληθούν. Η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών θα επιδράσει και στο αμέσως επόμενο ζήτημα που θα απασχολήσει το δικαστήριο και αφορά το ζήτημα της κράτησης ή μη κατηγορουμένων μέχρι το εφετείο.

Για τον Ηλία Μίχο μετά την απόφαση 4 ενόρκων και ενός Τακτικού δικαστή που αποδέχθηκαν πλήρως την κατηγορία του βιασμού της ανήλικης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο των ισοβίων, όπως ορίζεται στο νόμο του 2021 που εφαρμόζεται για την υπόθεση.

Παράλληλα είναι αντιμέτωπος και με πολυετείς καθείρξεις, με ποινές 10 έως 15 ετών για κάθε πράξη, καθώς το ΜΟΔ τον κήρυξε ένοχο και για τα κακουργήματα που αφορούν:

Κατάχρηση ανηλίκου με πλειοψηφία 5-2 ( 4 ένορκοι και 1 τακτικός δικαστής)
Μαστροπεία όπως εισάγεται με την ψήφο 4 ενόρκων και τους 3 τακτικούς δικαστές να κρίνουν πως πρέπει να κριθεί ένοχος για διευκόλυνση σε μαστροπεία , όπως είχε ζητήσει η Εισαγγελέας
Πορνογραφία ανηλίκου (κατοχή και διανομή μέσω πληροφορικών συστημάτων) ομόφωνα