Οι επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής, ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κεντρική Γάζα τη Δευτέρα το βράδυ,  έχασαν τη ζωή τους επειδή αξιωματικοί των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) στον θύλακα «κάνουν ό,τι θέλουν», δήλωσαν πηγές του στρατού στην ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Ενώ ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι οι θάνατοι προήλθαν από κακό συντονισμό, μια πηγή της Haaretz στην υπηρεσία πληροφοριών είπε ότι η διοίκηση «γνωρίζει ακριβώς ποια ήταν η αιτία της επίθεσης – στη Γάζα, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».

Το πλήγμα έγινε λόγω της υποψίας ότι ένας «τρομοκράτης» ταξίδευε μαζί με την οχηματοπομπή της WCK, αλλά ο φερόμενος ως «τρομοκράτης» δεν είχε φύγει από την αποθήκη με τα οχήματα, ανέφερε η Haaretz.

Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν στη Γάζα.

Μία από τις στρατιωτικές πηγές είπε στην εφημερίδα: «Είναι απογοητευτικό. Προσπαθούμε να χτυπήσουμε με ακρίβεια τρομοκράτες και χρησιμοποιούμε κάθε νήμα πληροφοριών, και στο τέλος οι μονάδες στο πεδίο αποφασίζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις χωρίς καμία προετοιμασία, σε περιπτώσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την προστασία των δυνάμεών μας».

Ο επικεφαλής του ισραηλινού στρατού παραδέχθηκε σήμερα πως διαπράχθηκε «σοβαρό λάθος» όταν σκοτώθηκαν επτά εργαζόμενοι της μη κυβερνητικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σε αεροπορικό βομβαρδισμό.

Η WCK, η οποία εδρεύει στις ΗΠΑ, συγκαταλεγόταν στις ελάχιστες μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούσαν ακόμη στον παλαιστινιακό θύλακα – που έχει υποστεί πελώριες καταστροφές εξαιτίας του πολέμου ο οποίος σε μερικές ημέρες συμπληρώνει μισό χρόνο –  ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη δραστηριότητά της μετά τον βομβαρδισμό αυτό, που εξαπολύθηκε το βράδυ της Δευτέρας εναντίον αυτοκινήτων που έφεραν σε ευδιάκριτα σημεία τον λογότυπό της στην Ντέιρ αλ Μπάλαχ (κεντρικά).

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θύματα ήταν τρεις υπήκοοι Βρετανίας, ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα, Αμερικανική και Καναδική, ένας υπήκοος Πολωνίας, μια υπήκοος Αυστραλίας και ο Παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας της ομάδας.