Ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες για ορισμένα από τα πλέον εμβληματικά σημεία της θεσσαλικής πόλης.

Οι πρώτες εργασίες για την ανακατασκευής των γεφυρών των Τρικάλων, που υλοποιεί ο Δήμος Τρικκαίων, ξεκίνησαν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024.

Η ανάδοχος εταιρεία (ΒΕΡΜΙΟΝ ΑΤΕΕ) με ειδικό συνεργείο άρχισε στη γέφυρα πρώην ΚΤΕΛ, την τοποθέτηση των βάσεων για την υποδοχή των ικριωμάτων, που θα υποστηρίζουν τα συνεργεία αναδιαμόρφωσης της συγκεκριμένης γέφυρας.

Η διαδικασία για το έργο είχε ξεκινήσει νωρίτερα και μάλιστα τον περασμένο Ιούλιο ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, λίγο αφ’ ότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον εργολάβο. Όμως, οι πλημμύρες και οι συνακόλουθες εργασίες αποκαταστάσεις, καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ανακατασκευάζονται οι γέφυρες (και πεζογέφυρες) Κουτσομυλίων, Μαιευτηρίου ή Τρικκαίογλου, Πελέκη, Βουβής, Γούρνας, Πίχτου, Ασκληπιού, Εθνικής Αντίστασης (Μαρούγγαινας), πρώην ΚΤΕΛ, Γκίκα, Αγ. Κωνσταντίνου, Αρριανού, οδού Καρδίτσης. Η γέφυρα Μαρούγγαινας κατασκευάζεται εκ νέου, πιο κοντά πλέον στην παλαιότερη μορφή της, όντας και αυτή που έχει παρουσιάσει περισσότερα προβλήματα στατικότητας.

Με δεδομένο, ότι οι πλημμύρες του Σεπτεμβρίου άφησαν αποτυπώματα στις γέφυρες Κουτσομυλίων, Αγίου Κωνσταντίνου και Γκίκα, ο Δήμος Τρικκαίων, όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος Γιώργος Καταβούτας έχει ήδη καταθέσει σχετικό αίτημα για την πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανακατασκευή τους.

Οι παρεμβάσεις

Εκτός της γέφυρας Μαρούγγαινας, στις υπόλοιπες προβλέπονται οι εξής εργασίες (κατά περίπτωση):Tοποθετείται αντιολισθητικό δάπεδοΑντικαθίστανται κιγκλιδώματα, γίνεται καθαρισμός και βαφή των υπολοίπων κιγκλιδωμάτωνΕπικαλύπτονται οι αγωγοί δομών κοινής ωφέλειας, όπου δεν μπορούν να αφαιρεθούν ή να καταργηθούν αγωγοί.Τοποθετείται ειδικός νυχτερινός φωτισμός, όπου αυτό είναι εφικτό και απαιτείται.Τοποθετούνται ανθοδόχοι και ζαρντινιέρες κατά περίπτωση.Χρωματίζονται οι γέφυρεςΤοποθετούνται καθιστικά δίπλα στην κοίτη του ποταμού ή χαμηλά στο πρανές αυτού.Τοποθετείται σύστημα αυτόματης ενόργανης παρακολούθηση των γεφυρών στη γέφυρα Γκίκα, με μετρήσεις για παραμορφώσεις, μετατοπίσεις, δονήσεις, κ.α. Οι μετρήσεις θα παρακολουθούνται μέσω ολοκληρωμένης διαδικτυακής λύσης, σε πραγματικό χρόνο, για καταγραφή και συσχέτιση δεδομένων.Δημιουργούνται τοιχογραφίες – murals με επίστρωση για προστασία από βανδαλισμούς.