Σε «εκκαθαρίσεις» προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, απομακρύνοντας και τον τηλεφωνητή της Άμεσης Δράσης, μετά τη σωρεία εγκληματικών ολιγωριών και δραματικών παραλείψεων που επέδειξαν στη γυναικοκτονία της 28χρονης.

Το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. καρατόμησε αρχικά τον διοικητή του Α. Τ. Αγίων Αναργύρων και τον τηλεφωνητή του «100» που συνομίλησε με την 28χρονη Κυριακή και της είπε ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Στη συνέχεια, ξήλωσε άλλους 4 αστυνομικούς που υπηρετούσαν εκεί: τη νεαρή (μόλις 23 ετών) αξιωματικό υπηρεσίας, την επόπτρια, την οδηγό της επόπτριας -οι οποίες ήταν παρούσες κατά τη συζήτηση της 28χρονης με την αξιωματικό υπηρεσίας- και τον σκοπό του αστυνομικού τμήματος, ο οποίος είναι υπό απόταξη.

«Πολλά δεν πήγαν καλά» δήλωσε χθες (ΑΝΤ1, κεντρικό δελτίο ειδήσεων) ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης για τη στυγερή δολοφονία της 28χρονης Κυριακής από τον 39χρονο πρώην σύντροφό της, προαναγγέλλοντας έρευνα άμεση και σε βάθος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1 -«Καλημέρα Ελλάδα»), ζητώντας «να διερευνηθούν όλα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η κοπέλα αυτή εισήλθε στο ΑΤ μέχρι τη στιγμή που δολοφονήθηκε».

Τι δεν πήγε καλά, λοιπόν; Τα ερωτήματα είναι πολλά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η υποδιοικήτρια – επόπτρια είχε στο τμήμα το περιπολικό και υπήρχε η οδηγός της προκειμένου να τη μετακινήσει για να κάνει έλεγχο στα τμήματα της Δυτικής Αττικής. Αλλά φαίνεται ότι δεν ασχολήθηκε.

Γιατί η νεαρή αξιωματικός υπηρεσίας δεν κράτησε την 28χρονη στο ΑΤ για να καλέσει εκείνη την Άμεση Δράση;

Η νεαρή ΑΞΥΠ δεν εκτίμησε τον κίνδυνο και το μέγεθος της απειλής, παρά το γεγονός ότι το θύμα είχε αναφέρει όλο το βαρύ ιστορικό του δράστη. Έτσι, δεν κράτησε την 28χρονη στο τμήμα, προκειμένου να ειδοποιήσει η ίδια την Άμεση Δράση να τη συνοδεύσουν στο σπίτι της.

Όλα έγιναν σε δευτερόλεπτα. Ωστόσο, ο υπό απόταξη αστυνομικός δεν προέβη σε κάποια κίνηση, όπως όλα δείχνουν, για να αποτρέψει τη δολοφονική επίθεση. Δεν ήταν στο οπτικό του πεδίο, είπε η συνήγορός του.

Ο 25χρονος αστυνομικός, που συνομίλησε με την άτυχη 28χρονη και άκουσε να τη δολοφονούν, όχι μόνο δεν επέδειξε ενσυναίσθηση και αντανακλαστικά, τουναντίον λειτούργησε διεκπεραιωτικά. Το χειρότερο είναι ότι δεν εκτίμησε τον κίνδυνο, αλλά και απάντησε κυνικά όταν η κοπέλα τού ζήτησε να της στείλει περιπολικό έξω από το Α.Τ., λέγοντας ότι «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

«Το είπα εν τη ρύμη του λόγου, δεν ένιωσα τον κίνδυνο» φέρεται να είπε στους συναδέλφους του, σύμφωνα με το Star.

«Ο αστυνομικός του τηλεφωνικού κέντρου που ακούγεται να συνομιλεί με το θύμα», ανέφεραν πηγές της ΕΛ.ΑΣ., «έχει απομακρυνθεί από τη θέση του, είναι υπό έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. και αντιμέτωπος με ποινικές και διοικητικές ευθύνες, ενώ αντικαθίσταται και ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων». Επίσης, σημειώνουν ότι «μέχρι την Παρασκευή, αφού ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα, όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία, προκειμένου να τους καλέσει να απολογηθούν».

Από την πλευρά της, η ΠΟΑΣΥ, σε ανακοίνωσή της, καλεί τον εισαγγελέα να καλέσει «και τα ηγετικά στελέχη να ερωτηθούν τι γνωρίζουν επί όλων αυτών και τι πραγματικά φταίει», διότι «δεν μπορεί να φταίνε μονίμως οι αστυφύλακες και οι τροχονόμοι».

Σε ρεπορτάζ της εκπομπής «live news» ακούστηκε το ηχητικό της κλήσης στην Άμεση Δράση. Στο τηλεφώνημα αυτό, η 28χρονη ζήτησε περιπολικό για να τη συνοδεύσει στο σπίτι της στους Αγίους Αναργύρους, επειδή φοβόταν.

«Με περιμένει ο πρώην μου έξω από το σπίτι μου και έχει ψυχολογικά προβλήματα» ακούγεται να λέει, και ζητεί να έρθει περιπολικό στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

«Το περιπολικό δεν είναι ταξί» απαντά κυνικά ο αστυνομικός από το κέντρο της Άμεσης Δράσης. Τότε, η κοπέλα συμφωνεί να σταλεί το περιπολικό στο σπίτι της. Ωστόσο, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα βλέπει τον δράστη στο σημείο.

«Είναι εδώ» λέει στην Άμεση Δράση, «θέλει να με εκδικηθεί, να με χτυπήσει» προειδοποιεί. Μόνο τότε ο άνδρας από το «100» της λέει «τότε να στείλω το περιπολικό στο Αστυνομικό Τμήμα». Ωστόσο, στα επόμενα δευτερόλεπτα ο δράστης μαχαιρώνει την κοπέλα, η οποία ψυχορραγεί έξω από το φυλάκιο του Αστυνομικού Τμήματος Αγίων Αναργύρων.

Κυριακή: Γεια σας, βρίσκομαι στο τμήμα Αγίων Αναργύρων και χρειάζομαι κάποιον να μπορέσει να με πάει στο σπίτι μου, γιατί έξω από το σπίτι μου με περιμένει ο πρώην μου, ο οποίος έχει πολλά ψυχολογικά προβλήματα. Τηλεφωνητής Άμεσης Δράσης: Οπότε να στείλω περιπολικό στο σπίτι σας για τον πρώην… Κυριακή: Όχι, είμαι στο τμήμα και θέλω να πάω στο σπίτι και φοβάμαι να πάω μόνη μου, τον είδα να περιμένει έξω από την πόρτα. Τηλεφωνητής: Ωραία, το περιπολικό δεν είναι ταξί, θα στείλω, άμα θέλετε, στο σπίτι σας.Κυριακή: Ωραία, στείλτε στο σπίτι μου. Τηλεφωνητής: Σε ποια οδό; Κυριακή: Αριστοφάνους 9, Άγιοι Ανάργυροι. Σε πόση ώρα θα είναι εκεί; Τηλεφωνητής: Δεν γνωρίζω σε πόση ώρα.Κυριακή: Εντάξει, και εγώ τι πρέπει να κάνω, να περιμένω στο τμήμα ή να ξεκινήσω να πηγαίνω προς το σπίτι; Τηλεφωνητής: Του έχετε κάνει μήνυση;Κυριακή: Όχι.Τηλεφωνητής: Α, αυτός τι κάνει εκεί πέρα, περιμένει για ποιον λόγο;Κυριακή: Περιμένει για να με εκδικηθεί, δεν ξέρω, να με χτυπήσει. Και χθες είχε έρθει, αλλά δεν το τραβήξαμε. Τηλεφωνητής: Το όνομά σας.Κυριακή: Γρίβα Κυριακή. Τηλεφωνητής: Γρίβα Κυριακή, οπότε αναμένει έξωθεν της οικίας ο πρώην σύντροφός της, με σκοπό να σας ασκήσει βία, έτσι;Κυριακή: Ναι.Τηλεφωνητής: Εσείς σε πόση ώρα θα είστε εκεί;Κυριακή: Δίπλα είμαστε εμείς, σε δύο λεπτά θα είμαι εκεί εγώ. Τηλεφωνητής: Βρίσκεται πλησίον, αλλά βρίσκεστε στο αστυνομικό τμήμα να γράψω;Κυριακή: Τώρα ναι, αλλά είμαι με αυτοκίνητο με έναν φίλο μου και θέλουμε να πάμε στο σπίτι. Τηλεφωνητής: Βρίσκεται στο αστυνομικό τμήμα… Κυριακή: Χάνομαι, έχει έρθει εδώ.Τηλεφωνητής: Ο πρώην; Κυριακή: Ναι, είναι εδώ. Τηλεφωνητής: Οπότε να στείλω στο αστυνομικό τμήμα; Κυριακή: Ναι, αχχχχχ (Δέχεται επίθεση)Φωνές φίλου: Γρήγορα, τη σκότωσε, ασθενοφόρο γρήγορα, τη σκότωσε.

Το βίντεο με το μαχαίρωμα της Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους

Την ίδια ώρα οι κάμερες ασφαλείας αποτύπωσαν τις τελευταίες στιγμές της 28χρονης. Φαίνεται να βγαίνει από το ΑΤ, ενώ μιλά στο τηλέφωνο με την Άμεση Δράση, μαζί με τον φίλο της, ο οποίος τη συνόδευσε στο τμήμα. Κάποια στιγμή, αφού έχουν περπατήσει περίπου 20 μέτρα, σταματούν, και η 28χρονη Κυριακή βλέπει τον πρώην σύντροφό της, δράστη της γυναικοκτονίας, να φωνάζει «Ααα, εδώ είναι». Τη στιγμή εκείνη, γυρίζει μαζί με τον φίλο της για να επιστρέψουν στο αστυνομικό τμήμα.

Ο δράστης, τότε, επιτίθεται ξαφνικά από πίσω, την πιάνει αγκαλιά από τη μέση και τη μαχαιρώνει στην πλάτη και στα πλευρά με μαχαίρι κουζίνας, όσο εκείνη προσπαθεί να γλιτώσει και να ξεφύγει, πριν πέσει μπροστά από τη σκοπιά.

Δείτε το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας

«Έπεσε με άλμα επάνω της και τη μαχαίρωνε» -Τι κατέθεσε ο φίλος της Κυριακής που τη συνόδευε

Ο φίλος της δολοφονηθείσας, που τη συνόδευσε στο Α.Τ., περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές της Κυριακής:

«Όταν φτάσαμε σε ένα σημείο όπου είναι σταθμευμένα κάποια μηχανάκια, ξαφνικά η Κυριακή, ενώ μιλούσε ακόμα στο τηλέφωνο, ανέστρεψε πλάτη. Ασυναίσθητα ανέστρεψα και εγώ, αλλά δεν κάναμε πολλά βήματα και τότε ένας άνδρας έπεσε με άλμα επάνω της και άρχισε να τη χτυπάει με μαχαίρι. Αιφνιδιάστηκα και άρχισα να φωνάζω, αλλά εντός λίγων δευτερολέπτων η Κυριακή είχε πέσει αιμόφυρτη κάτω μαζί με τον δράστη, ενώ ο δράστης, παρόλο που ήταν κάτω, δεν άφηνε το μαχαίρι. Ένας αστυνομικός κλώτσησε το μαχαίρι παραπέρα για να μην το κρατάει ο δράστης».

Η αντιπολίτευση ξιφούλκησε κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη στυγερή γυναικοκτονία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι είναι άξιον απορίας ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης παραμένει στη θέση του, ενώ ο Στέφανος Κασσελάκης σε ανάρτησή του σημείωσε:

«Όταν ένας πολίτης βρίσκεται έξω από αστυνομικό τμήμα όπου δεν τον έχουν πάρει στα σοβαρά, μπροστά στον φύλακα που δεν αντιδρά, έχοντας στο αυτί του την Αμεση Δράση που κωλυσιεργεί, και δολοφονείται, τότε κάτι πηγαίνει πολύ λάθος στην ασφάλεια των Ελληνίδων και των Ελλήνων».

Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «ανατριχιαστικές και εξοργιστικές» αποκαλύψεις για το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων, και για κυβέρνηση «που έχει αποτύχει παταγωδώς να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών».