Τουρκία – Δημοτικές εκλογές: Το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν για τον δήμο Κωνσταντινούπολης

Λίγες ώρες απέμειναν πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη μάχη της Κωνσταντινούπολης, το μεγάλο στοίχημα του Ερντογάν να ανακτήσει τον δήμο που έχασε μετά από χρόνια από τον Εκρέμ Ιμάμογλου.

Με σύνθημα «πρόσω ολοταχώς, στην υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης» προσέρχεται στην αυριανή ξεχωριστή εκλογική αναμέτρηση ο Εκρέμ Ιμάμογλου. Ο Ταγίπ Ερντογάν, επί 21 συναπτά έτη αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Τουρκίας, επιχειρεί να πάρει πίσω τον δήμο, την γενέτειρά του και αφετηρία της πολιτικής πορείας του.

Ο Ιμάμογλου, προβεβλημένο στέλεχος των κεμαλιστών, μίλησε στην πλατεία του Μπεσίκτας, παρουσία χιλιάδων υποστηρικτών του και διαθέτει το προνόμιο να είναι ο μοναδικός άνθρωπος που έχει κερδίσει τον Ερντογάν σε εκλογές.

Και το ερώτημα που πλανάται πάνω από την πόλη είναι αν μπορεί να το κάνει ξανά. Είναι, όμως, μια αναμέτρηση που ξεπερνά το τοπικό. Διότι αν ο νυν δήμαρχος επικρατήσει του προέδρου της Τουρκίας, τότε θέτει ισχυρές βάσεις για να τον αντιμετωπίσει με αξιώσεις στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Ιμάμογλου δεν στηρίζεται πια από την ετερόκλητη συμμαχία των έξι, καθώς αυτή αποτελεί παρελθόν. Και η μεγάλη πρόκληση είναι να φέρει στην κάλπη του ψηφοφόρους διαφόρων παρατάξεων, ξεπερνώντας το κλασικό δίπολο κεμαλιστές- ισλαμιστές. Διότι απλώς και μόνο το ποσοστό του του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) δεν του αρκεί για να επανεκλεγεί.

Ήταν όμως ένας επιτυχημένος δήμαρχος ο Ιμάμογλου; Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτό το ερώτημα είναι που θα κρίνει τις εκλογές. Στη διάρκεια της θητείας του δημιούργησε σημαντικά κοινωνικά δίκτυα για τη στήριξη των φτωχών οικογενειών, κατηγορώντας παραλλήλως τον Ερντογάν για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής του.

Κι αν σίγουρα αύριο δεν κρίνεται το μέλλον- τουλάχιστον το εγγύς- του Ερντογάν, κρίνεται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του Ιμάμογλου και της αντιπολίτευσης. Καλούνται δηλαδή να αποδείξουν ότι αποτελούν πράγματι εναλλακτική κυβερνητική επιλογή για την Τουρκίας στο τέλος της δεκαετίας.

Όλοι παραδέχονται ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του Ερντογάν με τον Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν έχει αναλάβει προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας.

Από χτες μέχρι και σήμερα στις 6:00 το απόγευμα, όποτε και άρχισε η απαγόρευση των προεκλογικών δραστηριοτήτων, έχει οργανώσει έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο σήμερα. Ο υποψήφιος του Μουράτ Κουρούμ έχει περιέλθει στην αφάνεια.

Αφόρητες είναι οι πιέσεις που ασκούνται λίγο πριν από τις κάλπες στο μικρό ισλαμιστικό κόμμα του Φατίχ Ερμπακάν, γιου πρώην πρωθυπουργού, το οποίο συγκεντρώνει την ψήφο διαμαρτυρίας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του Ερντογάν, κυρίως των συνταξιούχων που λυγίζουν υπό το βάρος της ακρίβειας, αλλά και των ισλαμιστών που, παρά τη σκληρή ρητορική Ερντογάν κατά του Ισραήλ για τον πόλεμο στη Γάζα, τον κατηγορούν ότι συνεχίζει και μάλιστα αυξάνει το εμπόριο με το Ισραήλ.

Το ποσοστό της τάξεως του 3% που εκτιμάται ότι μπορεί να πάρει, μπορεί να στερήσει από τον Κουρούμ τη νίκη.