Εξαιτίας του βέτο της Αυστρίας

Η Ρουμανία και η Βουλγαρία έγιναν από σήμερα τα μεσάνυχτα τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας το 28ο και το 29ο μέλος του χώρου της Ζώνης Σένγκεν μετά από 13 χρόνια αναμονής, με την ελεύθερη μετακίνηση ωστόσο στα χερσαία σύνορα, να εξαιρείται.
Ο λόγος για το τελευταίο, το βέτο της Αυστρίας, και την αδιάλλακτη στάση που κράτησε στην ΕΕ, λόγω του φόβου εισροής αιτούντων άσυλο από αυτές τις δύο αυτές χώρες, τις φτωχότερες στην ΕΕ.
Το μέτρο αρχικά θα ισχύει για επιβάτες που φτάνουν αεροπορικώς και δια θαλάσσης, ενώ η Αυστρία έχει δεσμευθεί να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την ανάγκη συνοριακών ελέγχων κατά τη διέλευση από τις δύο χώρες μέσω ξηράς.
Η Αυστρία είχε εμποδίσει την είσοδο της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν, λόγω ανησυχιών σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, αλλά κατέληξε σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία με τα δύο μέλη της ΕΕ.
«Αεροπορικώς δεν βοηθά και πολύ, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα. Πρώτα θα έπρεπε να είναι οδικώς, οι αρχές πρέπει να ξεκαθαρίσουν αυτό, όχι τα αεροπορικά ταξίδια και πολύ λιγότερο από θαλάσσης» δήλωσε ένα κάτοικος της Ρουμανίας.
«Νομίζω ότι είναι εξαιρετική ιδέα για εμάς να μην χάνουμε χρόνο περιμένοντας σε ουρές» δήλωσε μια κάτοικος της Ρουμανίας.
Η Ζώνη Σένγκεν ιδρύθηκε το 1985. Πριν την μερική ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας συμμετείχαν σε αυτήν 23 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ μαζί με την Ελβετία, τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λίχτενσταϊν.
Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ και Euronews