Στον συνδυασμό ζέστης, παροδικών νεφώσεων, σκόνης και νοτιάδων που έρχεται, αναφέρεται ο Γιάννης Καλλιάνος ενώ για «νέα ”επίθεση” της Αφρικής» κάνει λόγο o Κλέαρχος Μαρουσάκης, εξηγώντας παράλληλα, ότι ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο.
Τις επόμενες ώρες αναμένονται θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανεβεί η θερμοκρασία, τουλάχιστον κατά 12 με 14 βαθμούς Κελσίου.
Καλλιάνος: Έρχεται συνδυασμός ζέστης, παροδικών νεφώσεων, σκόνης και νοτιάδων
Συνδυασμός ζέστης, παροδικών νεφώσεων, σκόνης και νοτιάδων έρχεται, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
«ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΖΕΣΤΗΣ, ΠΑΡΟΔΙΚΩΝ ΝΕΦΩΣΕΩΝ, ΣΚΟΝΗΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΔΩΝ
Επειδή από την Κυριακή 31 Μαρτίου έως και την Τρίτη 2 Απριλίου αναμένεται μεταφορά θερμών αερίων μαζών από την Βόρεια Αφρική που θα ανεβάσει τον υδράργυρο κατά 12-14°C παραπάνω σε σχέση με τη μέση θερμοκρασιακή τιμή για την εποχή, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες ημέρες θα θυμίζουν προχωρημένη άνοιξη.
Που θα φτάσει επομένως η θερμοκρασία -στις 5 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας- το προσεχές τριήμερο που θα συνοδεύεται και από μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία θα προκαλέσει και θολούρα στην ατμόσφαιρα ;
* Κυριακή 31 Μαρτίου :
Αθήνα : 25-26°C
Θεσσαλονίκη : 24°C
Πάτρα : 24°C
Ηράκλειο : 25-26°C
Λάρισα : 28°C
* Δευτέρα 1 Απριλίου :
Αθήνα : 27-28°C
Θεσσαλονίκη : 25°C
Πάτρα : 25-26°C
Ηράκλειο : 25-26°C
Λάρισα : 29-30°C
* Τρίτη 2 Απριλίου :
Αθήνα : 28-29°C
Θεσσαλονίκη : 24-25°C
Πάτρα : 23°C
Ηράκλειο : 27-28°C (στα Χανιά τοπικά 29-30°C)
Λάρισα : 28°C
ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ ;
* Κυριακή 31 Μαρτίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας & Φθιώτιδας : 29-30°C
* Δευτέρα 1 Απριλίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας & Φθιώτιδας αλλά και στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C (στις περιοχές αυτές ίσως ακόμα πιο τοπικά και 32°C)
* Τρίτη 2 Απριλίου :
Τοπικά στα πεδινά της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της κεντρικής Εύβοιας αλλά και στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C (στις περιοχές αυτές, ίσως ακόμα πιο τοπικά και 32°C)
* Τετάρτη 3 Απριλίου :
Μόνο στο εσωτερικό της Ρόδου : 30-31°C
Προσοχή : Σημειώνεται ότι λόγω της Αφρικανικής σκόνης αλλά και των κατα περιόδους νεφώσεων που θα μειώσουν την ακτινοβολία, ίσως οι μέγιστες σε τοπικό επίπεδο διαφοροποιηθούν ελάχιστα και δεν αποκτήσουν παντού αυτές τις τιμές.
Καλή Κυριακή σε όλες και όλους σας!».
Μαρουσάκης: Νέα «επίθεση» της Αφρικής
Κλείσιμο
Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης αναφέρει ότι νέο αφρικανικό μείγμα ζέστης και σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας «με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει “και από Μάρτη… καλοκαίρι”. Και «πώς να μην μιλάμε για καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες» αναμένεται να φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30 βαθμούς κελσίου. «Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης» προσθέτει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης.
ΝΕΑ “ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ

Ένα νέο αφρικανικό μίγμα ζέστης – σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη…Posted by Klearhos Marousakis on Saturday, March 30, 2024
Ολόκληρη η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:
ΝΕΑ “ΕΠΙΘΕΣΗ” ΤΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Ένα νέο αφρικανικό μίγμα ζέστης – σκόνης βρίσκεται προ των πυλών της χώρας μας με τον Μάρτη στο τελείωμά του να θέλει να θυμίσει κάτι από Ιούνη επαληθεύοντας την λαϊκή παροιμία που μας λέει “και από Μάρτη Καλοκαίρι”.
Και πώς να μην μιλάμε για Καλοκαίρι όταν τα θερμόμετρα τις επόμενες ημέρες φτάσουν ή και ξεπεράσουν τους 30° βαθμούς κελσίου. Και αν σε αυτή την παράμετρο προσθέσουμε και την αφρικανική σκόνη, τότε καταλαβαίνουμε το δύσκολο της όλης κατάστασης.
Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες.
Τι να πρώτο – θυμηθούμε τα πασχούγεννα, τους εκατοντάδες τόνους νερού με το καλημέρα του Φθινοπώρου, τις κατά μέσο όρο πάνω από τα φυσιολογικά μέγιστες θερμοκρασίες εδώ και αρκετούς συνεχόμενους μήνες, τη με διάρκεια ξηρασία σε πολλές περιοχές….
Και για να μην κουράζουμε μιας και όπως λέει ο λαός μας “μια εικόνα χίλιες λέξεις”, ας αφήσουμε τους χάρτες να μιλήσουν.
Στον πρώτο χάρτη παρουσιάζεται η πορεία – εξέλιξη της αφρικανικής σκόνης, ενώ στους υπόλοιπους οι μέγιστες θερμοκρασίες για τις επόμενες τρεις ημέρες και που αναμένονται.
Από Τετάρτη πάμε σιγά σιγά σε μια ομαλοποίηση και βλέπουμε για τη συνέχεια.
Πάντως για να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κτλ δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος Χειμώνας δε σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο.
Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι? Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι.
Καλό Σαββατόβραδο σε όλες και όλους!
Η πρόγνωση της ΕΜΥ για τον καιρό
Ο καιρός την Κυριακή 31 Μαρτίου

Η θερμοκρασία θα ανεβεί κατά 12 με 14 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο – Ο ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο, τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης – Δείτε χάρτες

Content snippet: CookieBar