Πανηγυρίζει η αντιπολίτευση στην Άγκυρα μετά την θριαμβευτική νίκη του υποψηφίου της στις δημοτικές εκλογές, ενώ οι υποψήφιοι του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ηττώνται στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

Ξέφρενοι είναι οι πανηγυρισμοί των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης στην Άγκυρα, πρωτεύουσα και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας μετά την Κωνσταντινούπολη, με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα να δείχνουν θρίαμβο του υποψηφίου Μανσούρ Γιαβάς του CHP να προπορεύεται με περισσότερες από 25 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του υποψηφίου του Ερντογάν, Τουργκούτ Αλτινόκ.

Ο νυν δήμαρχος- και εκ νέου όπως όλα δείχνουν με το συντριπτικό του αποτέλεσμα στην κάλπη- Γιαβάς κήρυξε τη νίκη επί του διεκδικητή του από το Κόμμα του ΑΚΡ σε λιγότερο από τρεις ώρες μετά το κλείσιμο των κάλπες των τοπικών εκλογών.

Σύμφωνα με το Reuters οι δημοτικές εκλογές θεωρούνται από τους αναλυτές ως ένα μέτρο τόσο της υποστήριξης του Ερντογάν όσο και της ανθεκτικότητας της αντιπολίτευσης και όλα δείχνουν ότι η αντιπολίτευση κερδίζει το στοίχημα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας για περισσότερες από δύο δεκαετίες, έκανε σκληρή προεκλογική εκστρατεία για να ανακτήσει το κόμμα του τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης από τον αντίπαλο Ιμάμογλου, τον νυν δήμαρχο και πιθανό μελλοντικό προεδρικό διεκδικητή. Σε ορισμένες πόλεις της ανατολικής Τουρκίας ξέσπασαν μάλιστα και βίαια επεισόδια που σχετίζονταν με την εκλογή τοπικών αξιωματούχων, ενώ τρεις άνθρωποι φέρονται να έχουν σκοτωθεί.

Στην Άγκυρα, σε κλίμα χαράς, χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για να πανηγυρίσουν το αποτέλεσμα όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που εξασφάλισε το AP.